Zobacz pełną wersję : złodziej(skamer)
Mam_Trzy_Pachy__
06.04.2012, 18:31
Złodziejami ? Najpierw naucz się czytać ze zrozumieniem, a następnie twórz wątki, które nie trzymają się k*&%, ani d@#%. ;*
Ten sam przypadek http://forum.thesettlersonline.pl/threads/17353-Nieuczciwi-kontrahenci
Zróbcie sobie w tym dziale Czarną listę graczy którzy grają nie fair. Może to spowoduje zmniejszenie tego zjawiska. A na pewno ludzie będą zwracać uwagę kogo przyjmują do znajomych.
Mam_Trzy_Pachy__
06.04.2012, 18:40
Grają nie fair? Przecież to jest zwykła oferta, którą SAM musisz zaakceptować, a że są, za przeproszeniem, jełopami, to już chyba nie nasz problem.
OrderOfABudge
06.04.2012, 19:28
]Grają nie fair?
Owszem nie fair , powniewaz zalozeniem calego aktu jest celowe wprowadzenie drugiej strony w blad poprzez wprowadzenie mylnej kontr-oferty
którą SAM musisz zaakceptować, a że są, za przeproszeniem, jełopami
Pozwole sobie przypomniec ze to tylko gra a gry sa dla rozrywki bez wzgledu na poziom intelektualny
to już chyba nie nasz problem.
Jesli ktos lubi wizje internetowego linczu , oraz wszelkich konsekwencji wynikajacych ze swojej dzialalnosci miedzy innymi tymi w swiecie poza gra to nie ma sie czym przejmowac, w koncu sa gusta i gusciki =]
ja tworzę mam coś takiego jak"czarna lista"prywatnie,koło kompa
DorotkaStokrotka
12.04.2012, 03:22
Miałam podobną sytuację, ale jednak nieco inną. Użytkownik ikran_cośtam poprosił o dodanie do znajomych. Mam gildię, więc całkiem sporo osób szuka ze mną kontaktu. Pozatem bardzo dużo handluję... I własnie to wykorzystał ów użytkownik 'podsyłając' mi różne oferty. Na moje szczęście kiedyś raz się nadziałam na odwróconą ofertę i dokładnie sprawdzam to, co akceptuję. Wysłał mi chyba z 6 róznych ofert (podobnych do tych, które wystawiałam 'na rynku') tylko, że proporcje składników były dla mnie (delikatnie mówiąc) niekorzystne. Oczywiście wyłapałam oferty tego oszusta i je odrzuciłam. Próbował się głupio tłumaczyć, że się pomylił i że te oferty miały iść do jakiegoś innego znajomego itp. Usunęłam pasożyta ze znajomych i użyłam komendy ignorowania, ale przypuszczam, że mój przypadek nie jest odosobniony. Nie wiem czy nie byłoby dobrym pomysłem utworzenia 'czarnej listy serwera' dla graczy, którzy próbują wykorzystać chwilę nieuwagi innych graczy by ich zwyczajnie oszukać.
Pozdrawiam wszystkich uczciwych i kulturalnych graczy. :)
hakciwsmak
12.04.2012, 06:33
Nie sadze aby cos takiego powstalo,na naszym rynku panuje wolna amerykanka :) wystarczy 5 razy przeczytać ofertę :) i oczyścić trochę listę znajomych :)
WilhelmHabsburg
12.04.2012, 13:51
Zastanawia mnie o co tu chodzi? Czy to jest temat obrony analfabetów? Jeżeli ktoś nie potrafi czytać to niech się nauczy?
OrderOfABudge
12.04.2012, 14:10
Problem polega nie w analfabetyzme a w zwyklym przeoczeniu i naiwnosci .
A'propos analfabetyzmu , odpowiedz sam na pytanie ktore zadales:
"Jeżeli ktoś nie potrafi czytać to niech się nauczy? "
WilhelmHabsburg
12.04.2012, 14:42
OrderOfABudge nie wiem czym chciałeś zabłysnąć ale nie wyszło. "Przeoczeniu i naiwności" Napisane jest co kupujesz ,a co sprzedajesz.
Sytuacja w której dojdzie do zgłaszania tego jako bany będzie kuriozalna ,bo może okazać się że oferta jaką ja wysyłam znajomemu będzie za chwilę wstawiona jako odwrotna na handel, on to potem zaakceptuje tylko po to ,żeby uzyskać rekompensatę i kogoś zablokować. Jak na razie wszystko prawidłowo funkcjonuje nie nie ma po co tego zmieniać, bo zrobi się tylko większy syf. BTW już raz byłem tak szantażowany.
P.S. A co jeśli wszystkim wystawiam znajomym wystawiam ofertę z automatu i trafię akurat na takiego któremu zrobię "lustrzaną" i dostanę bana.
OrderOfABudge
12.04.2012, 15:12
Niczym zablysnac nie zamierzalem . Nacodzien umysl upraszcza sobie prac jak moze ... jest to normalny proces , przez co powstaja zludzenia optyczne bo umysl ulatwia sobie prace podciagajac to co widzi pod to co pamieta ... przekonasz sie jak podczas repetytywnej czynnosci wystapi drobna niespodziewana zmiana . Jesli ktos aktywnie i duzo handluje moze takie przeoczenie nastapic .
oto kolejny oszust a raczej oszusci
starali sie wyslac kontr oferte
http://w403.wrzuta.pl/obraz/333brpRQ9xu/setlers-oszust_chce_wyludzic
WilhelmHabsburg
12.04.2012, 17:11
Ameryki tym czymś nie odkryłeś, natomiast według mnie problemu nie ma, wystarczy czytać uważnie.
P.S. Niektórzy to przeżywają jak mrówka okres.
Należy uważać ale jeśli nie będziemy obojętni na taki proceder i będziemy aktywnie go tępić, zgłaszając na forum i supportowi to może zmniejszy swój zasięg.
WilhelmHabsburg
12.04.2012, 17:56
Ale co ty chcesz zgłaszać? Przecież to jest legalne? Nie można zakazać ludziom wysyłania ofert.
mi nie chodzi o oferty odwrócone, tylko Phishing, to raczej legalne nie jest
WilhelmHabsburg
12.04.2012, 18:12
mi nie chodzi o oferty odwrócone, tylko Phishing, to raczej legalne nie jest
To się zgadzam.Wyłudzenia to już oszustwo.
Azar_Javed
12.04.2012, 19:00
Do osob ktore twierdza ze oszukani sa winni bo nie sprawdzili dokladnie oferty:
TSO jest skierowana do ludzi w roznym wieku, graja tu rowniez dzieci.
Dziecko w wieku kilku - kilkunastu lat mozna latwo nabrac na taki numer.
Co wiecej, dzieciak byc moze spotka sie po raz pierwszy z oszustwem wlasnie w TSO ! Oszustwem bezkarnym....
Jak to wplynie na nasze nowe pokolenie - chyba nie trzeba pisac.
Dlatego uwazam ze wszelkie oszustwa a nawet udowodnione proby oszustw powinny byc surowo karane.
WilhelmHabsburg
12.04.2012, 19:57
Do osob ktore twierdza ze oszukani sa winni bo nie sprawdzili dokladnie oferty:
TSO jest skierowana do ludzi w roznym wieku, graja tu rowniez dzieci.
Dziecko w wieku kilku - kilkunastu lat mozna latwo nabrac na taki numer.
Co wiecej, dzieciak byc moze spotka sie po raz pierwszy z oszustwem wlasnie w TSO ! Oszustwem bezkarnym....
Jak to wplynie na nasze nowe pokolenie - chyba nie trzeba pisac.
Dlatego uwazam ze wszelkie oszustwa a nawet udowodnione proby oszustw powinny byc surowo karane.
A jak ty chcesz udowodnić ,że oferta jest lustrzana i ,że w ogóle była wysyłana w celu oszustwa? Nikogo nie można karać za to ,że wysyła ofertę. Jeżeli nie narusza mechanizmu gry to nie można karać,bo dojdzie do sytuacji w której będzie coraz więcej ograniczeń , bo każde kolejne rodzi następne.
A jeżeli już twierdzisz,że może źle wpłynąć na młode osoby to pomyśl ,że lepiej niech naucza się ,że świat nie jest idealny na TSO ,a nie w realnym świecie. Człowiek uczy się na błędach.
genPoczes
13.04.2012, 01:02
Ja ciebie Habsburg pamiętam i nie muszę ci niczego udowadniać.Na szczęście nie złapałem się na twoje myki ale i tak przypomnę ci się jak wejdzie pvp.
Narobiłeś sobie wrogów tylko.
see you :*
WilhelmHabsburg
13.04.2012, 13:54
Może gdybyś nie wystawiał ofert typu "400 monet kupię za 200 drewna iglastego" to by takich sytuacji nie był. Wystawiacie takie głupoty dla graczy którzy ledwo co wybudowali kantor i nie rozumieją wartości monet ,aby tylko je od nich wyciągnąć. Brawo , godne pochwały.
Untendog
18.04.2012, 14:57
pochwalam powyższy post :p czasami po nickach widzę, że tak 45% to ludzie którzy sami "psują" rynek i naciągają newby a później przez swoje gapiostwo i brak koncentracji płaczą.
Ja szczerze mówiąc nie rozumiem takich ofert z kosmosu, lepiej sprzedać taniej a więcej przecież, a i tak się zarobi.
Ataman_Ossa
19.04.2012, 07:49
Osoby stosujące odwróconą ofertę robią to z premedytacją i jest to jawne oszustwo. Oczywiście sprawa dotyczy zaufania do innych graczy i uwagi jaką poświęcamy grze. Ja lubię grać z przeświadczeniem, że moi znajomi są przyjaźnie nastawieni a nie wrogo.
p.s. Producent samochodów sprzedaje je po cenie gdzie produkcja stanowi 45 % wartości. Nie znaczy to że trzeba go wykiwać i sprzedać mu własne samochody w cenie rynkowej.
Untendog
19.04.2012, 08:09
Zawsze wychodzę z założenia, że trzeba myśleć cokolwiek się robi. Formalnie odwrócona oferta nie jest oszustwem, bo osoba ma możliwość akceptacji/odrzucenia jej.
Nigdy mi się nie zdarzyła taka sytuacja ponieważ z urzędu odrzucam zaproszenia osób, z którymi nigdy nie rozmawiałem dłuższy czas.
Zazwyczaj spotykam się z sympatycznymi graczami, z którymi po wymianie towaru, można jeszcze pogadać.
Cwaniak się zawsze znajdzie - życie po prostu.
Sabotejcz
20.04.2012, 11:37
Iwonna1990 kradnie monety/pisanki, oferuje kody na 500 diamentow. Oczywiscie kodow nie daje :)
Untendog
23.04.2012, 16:16
Podstawowa zasada, najpierw weryfikujesz kod, później dajesz towar a transakcję nagrywasz. Iwoncia jest znana na serwerze i szczerze mówiąc trochę sam jesteś sobie winien... przezorny - ubezpieczony.
FourFingersWoo
23.04.2012, 17:50
ok, możecie sobie na mnie również poużywać za gapiostwo, ale wygląda na to ze zostałem kolejną ofiara użytkownika IwonnaXXXX. Do momentu aż sprawą nie zajmie się support, nie będę dalej komentował. Powiem tylko że chodziło o wymianę 120 pisanek na prezent: akt własności domu.