PDA

Zobacz pełną wersję : Interpretacja? Zapraszam do opiniowania.

Steven86
04.04.2012, 10:48
[10:06] [ARI] Steven86: słyszałem, że za obrażanie jest ban ?:)
[10:07] MOD_Magenta: Wy tu wszyscy póki co "dyskutujecie" podobnie, więc każdy powinien dostać bana.
[10:07] [ARI] Steven86: ja nie obrażam a jednak GBUR już jest obrazą. Proszę więc o konsekwencję.
[10:08] [ARI] Steven86: w swoim działaniu
[10:08] MOD_Magenta: nie uważam, aby słowo "gbur" faktycznie było obraźliwe. za to nie banujemy. równie dobrze powinnam banować każdego, kto wita się pisząc "cześć pały".
[10:09] [ARI] Steven86: W cześć pały wyczuwa się żart. Po dziennikarstwie i politologii powinnaś chyba odróżniać obrazę od kultury
[10:10] MOD_Magenta: odróżniam i nadal nie uważam wyrażenia "gbur" za obraźliwe.
[10:10] MOD_Magenta: Administracja i zespół moderatorów zastrzega sobie prawo do określenia, czy dana treść jest obraźliwa/nieodpowiednia czy nie.
[10:10] [ARI] Steven86: Ciekawe, czy jak będę się do Ciebie zwracał "gburze" będzie ok
[10:10] MOD_Magenta: wszystko zależy od kontekstu wypowiedzi.
[10:10] [ARI] Steven86: ok, przyjmuję więc że słota gbur mogę używać do woli.
[10:10] [ARI] Steven86: słowa*
[10:11] MOD_Magenta: powtarzam: zależy to od kontekstu wypowiedzi.
[10:11] [ARI] Steven86: Gbur to człowiek zarozumiały i nieuprzejmy.Są to cechy charakteru określone w jednym słowie. Uważasz więc, że słowo np. "prymityw" też nie jest obraźliwe?
[10:12] MOD_Magenta: czy po raz trzeci mam się powtórzyć?
[10:13] [ARI] Steven86: zadałem pytanie, nie widzę powodu żeby się powtarzać
[10:13] [ARI] Steven86: czy słowo "prymityw" uznasz za obraźliwe?
[10:13] MOD_Magenta: to zależy od kontekstu wypowiedzi, w której zostanie ono użyte.
[10:14] [ARI] Steven86: czyli jak ktoś pisze, że powinni stworzyć czat w którym gbury steven i mariusz będą rządzić - to rozumiem nie obraźliwy kontekst, tak ?
[10:15] MOD_Magenta: nie banujemy tutaj za każde przewinienie. ja, jako moderator, nie uważam tego za personalną obrazę. nie zasługuje to na bana. wydaje mi się, że na siłę szukasz teraz problemu.
[10:15] [ARI] Steven86: ok, czekałem tylko na to zdanie z Twojej strony
[10:15] [ARI] Steven86: Zobaczymy co reszta o tym myśli na forum
[10:16] [ARI] Steven86: Bo zacytować rozmowę rozumiem to nie grzech??
[10:16] MOD_Magenta: skargi na moderatora składamy do supportu. i powtórzę: Administracja i zespół moderatorów zastrzega sobie prawo do określenia, czy dana treść jest obraźliwa/nieodpowiednia czy nie.
[10:17] MOD_Magenta: na forum taki temat najprawdopodobniej zostanie zamknięty, radzę od razu kierować się do supportu.
[10:17] [ARI] Steven86: A niby czemu zamknięty?
[10:17] [ARI] Steven86: ja nie będę składał skargi, tylko poproszę użytkowników forum o wypowiedzenie się na dany temat.
[10:17] MOD_Magenta: powtarzam: skargi na moderatorów składamy do suportu, forum do tego nie służy.
[10:18] [ARI] Steven86: To nie jest skarga:)
[10:18] MOD_Magenta: okej, rób co chcesz.
[10:18] [ARI] Steven86: A dziękuję, skorzystam z tej rady :)
[10:18] [ARI] Steven86: Pozdrawiam
[10:18] MOD_Magenta: pozdrawiam.

Kontekst, kontekst, jeszcze raz kontekst. Założę się, że jakby "w tym kontekście" znalazł się nick owego Moda, sytuacja wyglądałaby trochę inaczej :)

Pominę już wklejanie rozmowy z czata z osobnikiem nieudolnie próbującym kogoś obrazić :)

PS. Modom trzeba przyznać jedno. Świetnie operują skrótami klawiszowymi ctrl+c i ctrl+v :)

OrderOfABudge
04.04.2012, 12:54
Kontekst w kontekscie tej rozmowy jest bardziej wymowka rozmijajaca sie dosyc powaznie ze stanem faktycznym zaslaniajac sie nieprecyzyjnym regulaminem .

Jako ze nawet w tej grze nie ma jakiegokolwiek logu rozmow proponuje utworzyc dzial skarg i doniesien na graczy i modow... support nie ma pelnego wgladu w to co sie dzieje w grze czy tez na chacie wiec jest duze ryzyko przeklaman w rzeczonym "Kontekscie" sprawy co wiecej moze rownie dobrze dojsc do fabrykacji dowodow przeciw uciazliwym jednostkom , czy to modom czy tez graczom . Proponuje to dla dobra graczy , by bany nie byly karta przetargowa w osobistych/gildyjnych/koalicyjnych sporach jak i support nie zostal zmanipulowany przez graczy ktorzy sprawnie potrafia sfabrykowac obciazajace dowody .

Pozdrawiam
Order of a Budge

Gabka
04.04.2012, 13:03
.

"na forum taki temat najprawdopodobniej zostanie zamknięty" żeby ludzie tego nie widzieli i nie mogli się wypowiadać na ten temat bo sami (MOD) dobrze wiedzą jakie będzie zdanie na ten temat ;) Białoruś..

"Założę się, że jakby "w tym kontekście" znalazł się nick owego Moda, sytuacja wyglądałaby trochę inaczej" też tak myślę :) kurcze.. żebym bana nie dostała za to heheh bo się przekonałam że ta Pani lubi dawać bana za byle co.. przynajmniej mi :)

OrderOfABudge
04.04.2012, 13:53
...kurcze.. żebym bana nie dostała za to ...

Za to napewno =] wszystko moglo zmiescic sie spokojnie i bez wiekszych problemow w jednym poscie ktory mozna edytowac w razie jakby cos chcialo sie dodac =]

Steven86
04.04.2012, 14:03
Oj tam. Zrobimy sztuczny tłum :)

Bluznierca
04.04.2012, 14:52
Białoruś..
To okreslenie OKRESLA 95% modow tutaj. 95% to przybledy niewiadomo skad i dlaczego, kompletnie nie nadajacych sie nawet do wspolnego ubicia muchy w kiblu.

spyderek
04.04.2012, 15:27
jacy się zgłosili tacy są, zamiast narzekać złóżcie podanie na moda jeden z drugim i zaprowadźcie porządek.

ps forum to nie miejsce na takie dyskusje, zapraszam do supportu xD

OrderOfABudge
04.04.2012, 16:05
ps forum to nie miejsce na takie dyskusje, zapraszam do supportu xD

Z samej nazwy "Forum dyskusyjne" na jakim wlasnie piszemy sluzy do wymiany pogladow czemu poswiecony jest ten watek . Forum jest poswiecone grze , a nadzor moderatorski jest jednym z jej elementow.

Gabka
04.04.2012, 16:06
Za to napewno =] wszystko moglo zmiescic sie spokojnie i bez wiekszych problemow w jednym poscie ktory mozna edytowac w razie jakby cos chcialo sie dodac =]

Wybacz, nie przemyślałam tego.. hehe

Stanko206
04.04.2012, 19:55
Jesli chcesz opinii forumowiczów, dużo pomogło by zacytowanie zdania lub najlepiej rozmowy, z której wynika, iż słowem gdbur zostałeś urażony. Osobiście próbuje znaleźć kontekst w jakim "gbur" mogłoby mnie urazić, i jedyne co przychodzi mi do głowy to to iż ktoś nazwałby mnie gburem bez konkretnego powodu, ale nawet wtedy byłoby by to mocno naciągana obraza. Wnioskując z załączonej przez Ciebie rozmowy z modem jestem w stanie uwierzyć jednak, że na to zasłużyłeś, chociaż przymiotnik "upierdliwy" bardziej by pasował.

Steven86
05.04.2012, 08:50
Spyderek, a umiesz czytać? To nie jest skarga, tylko publiczna próba zrozumienia pobudek jakimi kierują się MODZI interpretując "kontekst".

Texturos
05.04.2012, 09:19
Zrozumienie całej sprawy polega na zrozumieniu polskiej mentalności. To nie tylko tutaj w tej konkretnej grze lecz wszędzie gdzie tylko to możliwe stosuje się podobne regulacje. Np prawo, przepisy, regulaminy itd itd. Podam pierwszy z brzegu przypadek: pan/pani xxx może otrzymać to lub tamto. Magiczne słowo "może" daje nam wiele możliwości. Ktoś zapyta dlaczego? Odpowiedż jest prosta. Przecież mamy przyjaciół, rodzinę, wrogów itd itd. Takie nieścisłe uregulowanie umożliwia interpretację wygodną dla tych osób które w/w regulację stosują. Wnioski są oczywiste i proszę sobie je sami wyciągnąć. Tyle na temat. Dziękuję za uwagę.

Steven86
05.04.2012, 09:26
Widzisz Stanko06, bardziej chodzi mi o interpretację "kontekstu" przez modów. Zapewniam, że koleś którego sprawa się tyczy był nadzwyczaj upierdliwy i męczący. Jednak kopiowanie logów z globalnie-1 zajęło by tutaj za dużo miejsca. Sprawa ma drugie dno, które Ci bardziej inteligentni wyłapali - przykro mi, że Tobie się nie udało.

Tz4rr
05.04.2012, 09:41
Steven86, nie obrażaj inteligencji. Zapewniam Cię,że wszyscy widzą to "drugie dno", ale to co wkleiłeś wyżej to są jakieś pierdoły za przeproszeniem.

Pozdrawiam.

Steven86
05.04.2012, 10:30
Każdy ma prawo do swojego zdania i ja to szanuję. :)

lamerek
06.04.2012, 00:05
Ciekawe i bardzo interesujące lecz z mojej perspektywy to zwykły flame w strone modów. Rozumiem że skarżą się na nadinterpretacje, ale żalenie się za pobłażliwość w tak mało obraźliwym slowie, klasa sama w sobie. Jak są kary to MOD zły bo czepia sie za byle co, jak nie banują za gbura to są mało konsekwentni. Wszystkim się nie dogodzi, proponuję wrzucić na luz.

I osobiście wolę aby banowali za konteksty a nie machinalnie bo jest jakiś wyraz.

Orbis
11.04.2012, 15:06
Nie podales kontekstu uzycia slowa. Magenta miala racja. To tak jakbym ja dostal Bana za napisanie do kogos czesc spamerze

DorotkaStokrotka
12.04.2012, 03:09
Z tego co wiem to słowo 'gbur' oznacza bogatego chłopa (obecnie rolnika) z dużą ilością ziemi i innych dóbr, ale nie należącym do szlachty. U nas to słowo się wypaczyło i gburem często nazywamy ludzi niekulturalnych, grubiańskich lub po prostu chamskich, ale oryginalne znaczenie jest właśnie takie jak napisałam na początku, więc nie można go uznać za obraźliwe i w tym przypadku zgadzam się z modem. Wszystko zależy od kontekstu w jakim zostało ono użyte. :)