PDA

Zobacz pełną wersję : oszustwo na targu!!!

gregsecondlife
01.04.2012, 13:36
Witam
Jak w temacie, już wyjaśniam:
1 mam wystawioną ofertę (ja) 5 mieczy z żelaza za 390węgla
2 koleś zaprasza mnie do znajomych i wystawia tylko dla mnie taką samą ofertę tyle, że to on chce 5 mieczy a ja mam mu zapłacić 390węgla
3 system nie pokazuje że to jego oferta a ja łykam bo myślę, że odpowiedział na moją ofertę w ten sposób koleś wyłudza towar!!!
4 Sam miałem być tak zrobiony, ale całe szczęście, że zabrakło mi węgla i się skapnąłem, że coś nie tak.
5 Po całej akcji koleś usuwa mnie ze znajomych i ślad po nim znika!!!!!
Teraz szukam kolesia, ale nie ma archiwum transakcji, wiem tylko, że w nicku na końcu miał: 78
gdyby było archiwum transakcji łatwiej byłoby złapać naciągacza.

Pozdrawiam i przestrzegam

nowar
01.04.2012, 14:37
System handlu jest skopany całkowicie, każdy powinien mieć prawo wystawienia dowolnej liczby ofert ale bez możliwości odrzucenia.
Skończyły by się przekręty i oczekiwanie 8h na ... odrzucenie oferty.

set2g
01.04.2012, 14:53
Ewidentna twoja wina, po co akceptujesz takie zaproszenia, nie znasz nigdy z nim nie gadałeś to po co akceptować. Nie bądź łatwowierny, Internet jest pełen takich cwaniaków, następnym razem zastanów sie 2x zanim kogoś dodasz ;)

Poza tym na targowisku nie da sie oszukać, obie strony musza zaakceptować transakcje.

Jeśli nie czytasz wiadomości, tylko od razu bierzesz akceptuj, to już twoje zmartwienie.

Takich delikwentów do czarnych list zgłaszać

gregsecondlife
01.04.2012, 15:10
słuchaj może nie moja wina a moja naiwność, jak zresztą dodałem uratował mnie brak środków i transakcja nie doszła do skutku. Co do znajomych to nie znam nikogo z gry osobiście a sami się zgłaszają i z wieloma fajnie się współpracuje, a że trafi się naciągacz to nigdy nie wiesz jak gościa nie znasz. Dlatego napisałem ten post ku przestrodze, a chodziło mi o to, że gość dubluje Twoją transakcję tyle, że w drugą stronę i liczy na to, że Ty myślisz, że akceptujesz swoją transakcję. Więc jeśli już ktoś tu winny to naciągacz nie ja. Ja tylko poruszyłem temat a takich przekrętasów nigdy nie prześwietlisz więc dodajesz do znajomych w dobrej wierze.

Markez
01.04.2012, 15:55
Ewidentni złodzieje i cwaniaki, dlatego bardzo dobrze że powstał taki temat dla przestrogi. Większość ludzi akceptuje na oślep transakcje , ale jak się ma konkretnego kontrahenta w danym momencie to mało kto czyta wiadomości. I dlatego musimy uważać na oszustów. To nie kogoś wina ze są oszuści tylko naiwność tak jak dokładnie napisał gregsecondlife. Więc uważajcie!!!

Bluznierca
01.04.2012, 16:06
Takich postow bylo juz multum.
1/ idiotyczne jest akceptowanie wszystkich (nie)znajomych jak leci
2/ CZYTAC CZYTAC CZYTAC a nie na slepo akceptowac wszystko co sie pojawia (to ten typ ludzi co jak sie cos spie(...) to dzwoni do serwisu nawet nie zagladajac do instrukcji obslugi)
3/ szmaciarze i cwaniacy zyja z tego ze zawsze znajda sie naiwni - pozwalacie im na istnienie wiec sie nie dziwcie ze was ruchaja na prawo i lewo.

zylaja
01.04.2012, 16:09
z drugiej strony 5 mieczy z zelaza za 390 wegla to tez nie jest wow oferta dala kupujacego

gregsecondlife
01.04.2012, 16:21
ja tej oferty nie robię nielegalnie jak ktoś jest chętny to przystaje na taką ofertę, ale ja nie wyrywam ludziom tego węgla jak chcą to kupują jak nie to nie, ja wystawiłem taką cenę ale nie zabieram im tego, to oni akceptują moje warunki.

Bluznierca
01.04.2012, 16:30
ja tej oferty nie robię nielegalnie jak ktoś jest chętny to przystaje na taką ofertę, ale ja nie wyrywam ludziom tego węgla jak chcą to kupują jak nie to nie, ja wystawiłem taką cenę ale nie zabieram im tego, to oni akceptują moje warunki.
...a Ty ich.
Wiec w czym rzecz?

gregsecondlife
01.04.2012, 16:35
...a Ty ich.
Wiec w czym rzecz?

a czy przeczytałeś pierwszy post o co mi chodzi?? bo z tego co widzę to piszesz tylko po to, aby sobie popisać i kilka jobów na forum wrzucić..... chodzi mi o to że ja to wystawiam legalnie i nie uciekam się do oszustwa aby zarobić jak nie chcesz to nie kupujesz ale nie wyłudzaj i wszystko na ten temat!

Bluznierca
01.04.2012, 17:22
Ja wiem o co chodzi - tego typu postow jest/bylo zatrzesnienie. Nie popieram kombinatorow i dlatego irytuja mnie ludzie ktorzy daja sie im ruchac, a potem pisza o tym na forum. Ja obligatoryjnie wywalam wszystkie propozycje znajomosci i... CZYTAM uwaznie a dopiero potem AKCEPTUJE oferty. Nie robcie bledow to oni nie beda mieli racji bytu. Wyrazielem sie jasno?

gregsecondlife
01.04.2012, 17:39
forum jest chyba od dyskusji, skoro zacząłem grać tydzień temu nie jestem w stanie przebrnąć przez milion tematów na forum i odszukać czy ktoś coś takiego już napisał. Zamiast strzępić klawiaturę wystarczy napisać: kolego idź do działu tego i tego tam znajdziesz podobny wątek do swojego. A tu zamiast pokierować jest tylko krytyka, zastanawiam się dlaczego tak wiele osób mnie pyta na "Czarcim Gaju" o to gdzie jest mój wątek i chce poczytać jak nie dać się oszwabić, zadziwiające jest to, że nie krytykują a doceniają, że ktoś pisze o tym aby inni wiedzieli co i jak......
Mam nadzieję, że też piszę JASNO!

Bluznierca
01.04.2012, 21:01
Tu nie chodzi o kolego idź do działu tego i tego tam znajdziesz podobny wątek do swojego tylko o to zeby ludzie zaczeli czytac na co sie zgadzaja = kombinatorzy nie znajduja jeleni = nie ma kombinatorow. To raz.
Dwa ze nie kumam po jaka cholere ludzie z taka pasja akceptuja masowo zaproszenia do znajomych. A ze tacy istnieja nie ma watpliwosci.
To nie bylo nawet super personalnie do Ciebie tylko do wszystkich o podobnym mysleniu.
Pomysl, gdyby KAZDY chcial przeczytac, a dopiero potem akceptowal/odrzucal oferte to byliby ci wszyscy kombinatorzy? No byliby czy nie byli?
Odpowiedz. Przede wszystkim sobie. Bo ja odpowiedz znam.

gregsecondlife
01.04.2012, 21:07
Więc moim zdaniem dzięki takim postom jaki zacząłem istnieje możliwość, że ludzie na błędach jednego(choć go nie popełniłem) nauczą się nie popełniać błędów, a więc logicznie rzecz ujmując temat jednak potrzebny choćby czysto edukacyjnie.

sacret
02.04.2012, 01:07
Ofertę 390 wegla za 5 mieczy traktuję na równi jak proceder, który opisałeś. Jedno i drugie to oszustwo.

Markez
02.04.2012, 17:25
Ofertę 390 wegla za 5 mieczy traktuję na równi jak proceder, który opisałeś. Jedno i drugie to oszustwo.

Błędne myślenie , jego oferta może być najwyżej droga , a nie brana pod oszustwo. Nikt nie kazuje nikomu kupować towar który jest drogi. Ale jeśli kupują te 5 mieczy za 390 węgla to chyba wiedzą co robią?

gregsecondlife
02.04.2012, 17:32

Typowo polskie ominąć problem zastępując go innym problemem. Oferta jest legalna bo nie jest zabroniona, natomiast wyłudzenie jest zabronione i jest nielegalne.
Sacret jeśli Cię nie stać to nie kupujesz i tyle, ale chyba nie starasz się wyłudzić tych mieczy oszukując?

Poznańczyk
02.04.2012, 18:17
Jeszcze mnie tutaj brakuje, więc dorzucę swoje trzy grosze.

Cały ten proceder z oszustami to własna nieuwaga. Dobrze, że założyłeś temat i chcesz go poruszyć, jednak jest pewne "ale", którego nie dostrzegasz, a Bluznierca o nim wspomniał.

Ludzie muszą czytać, a nie klikać.

Ogólnie, temat co założyłeś nie zostanie przeczytany przez 85% ludzi co wchodzi na forum, więc prowadzisz walkę z wiatrakami, albo plujesz pod wiatr ;)

Markez
02.04.2012, 18:50
Jeszcze mnie tutaj brakuje, więc dorzucę swoje trzy grosze.

Cały ten proceder z oszustami to własna nieuwaga. Dobrze, że założyłeś temat i chcesz go poruszyć, jednak jest pewne "ale", którego nie dostrzegasz, a Bluznierca o nim wspomniał.

Ludzie muszą czytać, a nie klikać.

Ogólnie, temat co założyłeś nie zostanie przeczytany przez 85% ludzi co wchodzi na forum, więc prowadzisz walkę z wiatrakami, albo plujesz pod wiatr ;)
Dużym sukcesem jest pozostałe 15% które to przeczyta i wbije sobie to do łba. Więc takich ostrzeżeń nigdy za wiele.
Z drugiej strony co Wam aż tak bardzo to przeszkadza, że Gość chce pokazać problem?
Wystarczy kilka osób , to już złodzieje będą mieli straty.

Bluznierca
02.04.2012, 19:40
Wystarczy kilka osób , to już złodzieje będą mieli straty.
Blad. Nie pochwalam ich praktyk i sam bym sie nie znizyl do tego poziomu, ale to nie sa zlodzieje tylko cwaniacy korzystajacy z lenistwa jeleni.

Poznańczyk
02.04.2012, 21:01
Nikomu, nie przeszkadza, nawet nie wiem skąd ten wniosek.

Z tych 15% jak 3-5% zrozumie co czyta to będzie sukces.

To, że tacy cwaniacy są to tylko wina nieuwagi graczy.

gregsecondlife
02.04.2012, 21:53
Owszem, zgadzam się to nie uwaga graczy, ale nie mniej jednak proceder istnieje i może nie jest to złodziejstwo, ale wyłudzenie i jeśli jeden lub dwie osoby przeczytają i zakumają o co chodzi to zaczną czytać z uwagą swoje transakcje, ja się nauczyłem i teraz sprawdzam co podpisuje, a więc myślę, że fajnie aby i inni wiedzieli.

Bluznierca
03.04.2012, 07:52
Jednego jelenia mniej do wydymania czyli in plus. Szkoda ze masa osob z lenistwa nadal bedzie burakom dawac powod do tego by dzialac.