PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Ciekawe zmiany

Itergo
25.03.2012, 15:32
Witajcie :)

Wybaczcie "mało" ciekawy temat ale to dlatego, że nie mam dziś weny twórczej do robienia tematów :)
Jeżeli taki pomysł był gdzieś na forum to przepraszam ale jestem dziś troszkę zmęczony i leniwy jak to jest w niedziele żeby szukać :P

Co sądzicie o zjawiskach pogodowych które dają jakieś ulepszenia bądź krzyżują nam plany ? Już tłumacze o co mi chodzi :)
W prawdziwym życiu mamy różne kataklizmy które przez czasami miesiące a nawet lata utrudniają życie bądź sytuacje w których aż chce się sadzić bo wszystko kwitnie :P Moim pomysłem jest zrobienie czegoś na styl "anomalii" w przyrodzie przez tydzień.

1. Susza: Przez tydzień wody w studniach 3 krotnie wolniej się wydobywają. Zamiast 3 minut studia produkowałaby wodę w 9 minut. Gospodarstwa wolniej też ścinają plony.
2. Czas na plony: Gospodarstwa wydobywają 2 krotnie szybciej zboże :) (przez tydzień)
3. Przypływ: Zwiększa ilość ryb w ławicy (jednorazowo) lub Rybacy szybciej łowią ryby. (przez tydzień)

To w sumie tylko 3 pomysły ale miałem ich więcej i wiedziałem jak je lepiej nazwać niż "Czas na plony" :P
Dzięki temu gra stanie się ciekawsza :) Handel będzie lepiej kwitł. Bo w czasie suszy ceny wody pójdą w górę itd. Gra moim zdaniem będzie bardziej żywa. Oczywiście więcej może być takich zjawisk w przyrodzie :) Czas trwania i skutki pewnie trzeba byłoby dostosować do gry.

Jak i również z gildii nie ma jak na razie większych korzyści. A co sądzicie o tym żeby zbierać jakieś składki w gildiach a potem budować jakieś budynki "gildowe" które dają jakieś bonusy bądź po prostu ulepszać gildie w celu dostania bonusów ? Nie ukrywam, że widziałem to w jednej grze na przeglądarkę i moim zdaniem ten pomysł jest bardzo fajny :)
Sądzę, że to nie byłoby trudno prowadzić bo sam trochę w takich rzeczach siedzę :) Choć to pewnie wszystko zależy od tego jak jest zbudowana gra :)

Przepraszam was za takie wypracowanie ale nie jestem wstanie opisać swoich myśli w kilku punktach :P

Mephistoo
25.03.2012, 15:36
Widzę, że kolega, to chcę jak najszybciej armagedon :D
No ale przyznam trochę by to urozmaiciło tylko, że już wiesz cały system ekonomiczny do przerobienia od podstaw taka duża zmiana. :)

Chyba, że logujemy się i widzimy aktualną pogode (chmurę, śnieg, słonecznie) czy tam cokolwiek i od tych warunków procentowo wrastało lub zmieszałoby się wydobycie czegokolwiek procentowo na + lub -.

Itergo
25.03.2012, 15:40
Czemu ?:)
Nie ukrywam, że pomysł trochę zaciągnięty jest z "Herosów" :) Ale Armagedon to przesada :P Widziałem na forum jak ludzie mówią, że nudna gra bądź nudna gdy nie ma bandytów :) Gra byłaby mniej prostolinijna :) i pewnie ciekawsza

-----------------------------------
Hmm myślę, że skoro czas produkcji i tak jest robiony dynamicznie i zależy np od odległości od źródła i od odległości magazynu to takie coś nie byłoby trudne :P Albo skutki są losowe albo Admin sobie klika susze i cały tydzień jest susza :P I wtedy stwierdzenie, że Administrator jest jak Bóg byłoby prawdziwe :P

Mephistoo
25.03.2012, 15:44
No czemu że armagedon? :D A czemu nie :) niech dodadzą też armagedon zalanie wyspy i budowanie połowy od podstaw:D albo zmniejszenie lvl`a przez uszkodzenie po katastrofie:D

To tak samo jak z szansą na drop czy drop monet w grach. Jakiś tam admin wchodzi na serwer i ustawia procentowo wydobycia materiałów lub po prostu trudność w zdobyciu jakiegoś tam obozu. Trochę komibnacje alpejskie :D

Czemu ?:)
Nie ukrywam, że pomysł trochę zaciągnięty jest z "Herosów" :) Ale Armagedon to przesada :P Widziałem na forum jak ludzie mówią, że nudna gra bądź nudna gdy nie ma bandytów :) Gra byłaby mniej prostolinijna :) i pewnie ciekawsza

No troszkę nudy jest jeżeli ma się czas często logować, to jest uuuuuuuuuu :D
Tylko handel i kombinowanie byle dać mniej, aby dostać więcej - i jeżeli pojawi się dzwoneczek wiadomości, to człowiek się cieszy, że ma za x materiały 3 x więcej co powinien dostać...

Jedynie z tego radocha..... Wiem, że tak nie ładnie, ale jedynie z tego jest satysfakcja, bo aktualnie troszkę w grze jest nudno [;

Itergo
25.03.2012, 15:55
Armagedon (czyli zniszczenie budynków) lub zmniejszenie poziomu to bardzo be pomysły :P
W moim pomyśle nie chodzi o niszczenie pracy jaką włożył gracz :) Tylko o utrudnienia (dla innych ułatwienia jeżeli chodzi o handel) bądź ułatwienia w postaci lepszej produkcji :)
--------------
Albo zmiany pogodowe w grze co bardziej miesza w kodzie gry :) Albo po prostu komunikat za każdym logowaniem, że mamy okres suszy :P
I admin nie ustala nic procentowo tylko hmm wszystko jest ustalone a on tylko włącza daną opcje lub i nie :) A co sądzisz o moim pomyśle w zmianach gildii ?

sparkz
25.03.2012, 16:22
1. Susza: Przez tydzień wody w studniach 3 krotnie wolniej się wydobywają. Zamiast 3 minut studia produkowałaby wodę w 9 minut. Gospodarstwa wolniej też ścinają plony.
2. Czas na plony: Gospodarstwa wydobywają 2 krotnie szybciej zboże :) (przez tydzień)

Fajne jesli chodzi dodanie grze kolorytu, ale z praktycznego punktu widzenia bardzo upierdliwe dla graczy.

Jesli produkcja pol sie zmniejszy, to automatycznie drastycznie spadnie produkcja chleba, a wiec i czestotliwosc walki. Gracze z tego sie nie uciesza.

Jesli produkcja pol sie zwiekszy, to jedynym widocznym tego efektem bedzie szybkie przepelnienie magazynu i marnowanie dalszej nadwyzkowej produkcji, bo tempo przetwarzania pozostanie bez zmian (nikt nie bedzie budowal extra 20 budynkow zeby przez tydzien nacieszyc sie wieksza produkcja).

Itergo
25.03.2012, 16:42
Fajne jesli chodzi dodanie grze kolorytu, ale z praktycznego punktu widzenia bardzo upierdliwe dla graczy.

Jesli produkcja pol sie zmniejszy, to automatycznie drastycznie spadnie produkcja chleba, a wiec i czestotliwosc walki. Gracze z tego sie nie uciesza.

Jesli produkcja pol sie zwiekszy, to jedynym widocznym tego efektem bedzie szybkie przepelnienie magazynu i marnowanie dalszej nadwyzkowej produkcji, bo tempo przetwarzania pozostanie bez zmian (nikt nie bedzie budowal extra 20 budynkow zeby przez tydzien nacieszyc sie wieksza produkcja).

Jakiś spadek pewnie będzie i nie ucieszy to graczy ale przestanie się chłodno kalkulować "Na dzień mam tyle chleba no wiec mogę to i to". A zacznie się myślenie "Dziś jest środa, mogę tyle i tyle wydać tego zboża ale w sobotę i niedziele muszę odkładać bo może przyjść susza".
Bo w moim pomyślę zakładam, że te "anomalie" zaczynają się tylko w poniedziałki i trwają tydzień.
Nie ma co ukrywać, że ceny na handlu są bardzo śmieszne. I każdy liczy na jakiegoś naiwniaka który kupi po złej cenie. A tak to albo rozwijasz się dalej i coś kupisz albo musisz poczekać tydzień aż przyjdą lepsze czasy.

Tak to prawda, że extra produkowanie może pójść na straty ale to znowu będzie myślenie o rozbudowę magazynu chociaż o jeden żeby mieć margines błędu i nie mieć strat gdy magazyn będzie pełny.
Mimo wszystko ta gra nie jest szybką grą. Jak na razie nie trzeba dużego wysiłku żeby iść do przodu a tak to będzie trzeba pomyśleć i się rozwijać w odpowiedni sposób :) Sam mam teraz za mało gospodarstw bo obliczyłem sobie, że na styk mi starczą gdy mam kanapki. A tak byłby zonk i tydzień byłbym prawie bez chleba i NAPITKU :P

Georgi
01.04.2012, 19:34
Powinny być jeszcze pory dnia dzień noc tego mi najbardziej brakuje ...

gromek1104
01.04.2012, 21:46
smiech na sali te pomysły :). jak na razie to maja problemy z wgraniem update, ktory juz cos tam daje na niemieckich serverach, a wy tu piszecie o całkiem nowych skryptqach do napisania. Nie oszukujmy się, gra jest nastawiona gównie na zarobek poprzez donate. Nic innego nie pozostaje jak czekanie na informacje kiedy gra ruszy z miejsca i zrobi sie grą mmo a nie single player, gdzie walka z innym graczem jest na porządku dziennym( tylko kiedy hmm rok może 2 jak dobrze pójdzie )

sacret
02.04.2012, 01:16
To akurat prawda... gra nastawiona jest na tylko zarobek, nie na rozwój i dobro graczy.

Skoro podczas konserwacji kilkugodzinnej potrafią wprowadzić tłumaczenie kilku zdań to pvp będzie w przyszłym roku. A można by naprawdę tą grę dużo bardziej urozmaicić. Robi się strasznie nudno.

gromek1104
02.04.2012, 10:27
już to pisalie ale napiszę i tu :) kłamiesz są dodawane urozmaicenia!!! wystarczy tylko zajrzeć do sklepu, a tam kilka nowości za diamenciki :) no i oczywiście trzeba zrozumieć ludzi odpowiedzialnych za rozwój gry, gdyż ostatnio byli zajęci wprowadzaniem wersji pudełkowej gry :)

reno455
02.04.2012, 15:25
Nie doszukałam się propozycji: "eliksiru Życia" mogli by dodać taki trik,np.za diamenciki,coby generał nie walał się w łóżku 4godziny gdy jest potrzebny:D

gromek1104
02.04.2012, 23:27
ale mozesz kupic nastepnego ;p