Zobacz pełną wersję : Cenzura
Bluznierca
22.03.2012, 09:19
Coraz czesciej odnosze wrazenie ze cenzurowanie tego "forum" (*) to ulubione zajecie niekompetentnych modkow, ktorzy az piszcza z radosci kiedy znajda tzw brzydkie slowo. Moga wtedy zaszalec. Przeciez konstruktywne pomaganie na czatach i czytanie glupich postow glupich uzytkownikow jest nudne.
Nie twierdze ze nalezy doposcic do wolnej amerykanki bo zrobilby sie jeszcze wiekszy syf. Chodzi mi jedynie o umiarkowanie w ferowaniu wyrokow.
Chcialbym zatem przypomniec ze pewien niezyjacy juz pan publicznie zablysnal wypowiedzia: "Panie, spieprzaj pan! Spieprzaj dziadu!" w 2002 na warszawskiej Pradze. Nie zostal zbanowany przez miliony spoleczenstwa. Wrecz przeciwnie, zostal potem prezydentem. A nawet pochowali go na Wawelu z honorami. (?)
To teraz nie wiem. Czy to oznacza ze cos jest nie tak z Polakami, czy tylko z Wami?
W zasadzie moglem przetestowac czy dostalbym bana i/lub czy tekst bylby usuniety gdybym tak zwrocil sie do kogokolwiek. Ale po co? Nie mam watpliwosci ze tak by sie stalo. No coz, moze dlatego nie jestem przyszlym prezydentem ;)
I na koniec zacytuje kogos kto wie o jezyku polskim wiecej niz Wy wszyscy razem wzieci.
"Według statystyk, dwie trzecie Polaków używa brzydkich słów. (...) Jezykoznawcy, choć dbają o piękna mowę, przyznają: czasem nie da się nie przeklnąć" - Prof.Jerzy Bralczyk
...za to da sie banowac, kasowac, gnoic, usuwac z szeregow. Na dobra sprawe 2/3 forumowiczow mozna spokojnie wy...walic.
(*) - uzycie cudzyslowia jest najbardziej wlasciwe w sytuacji kiedy na takim "forum" niewygodne i niepochlebne tematy oraz posty sa zamykane lub kasowane, a niepokorni gracze banowani.
Przeszkadza Ci ze na forum jest względny ład i porządek ? Moich postów i wypowiedzi jakoś nikt nie cenzuruje i nie usuwa. Narzekasz, nic Ci się nie podoba to porostu nie graj, nikt Cie nie zmusza abyś tu siedział.
Myślisz że twoje wypowiedzi jakoś wpłyną na postawę całej firmy która tworzy i zarządza forum i grą.
EX_Soliren
22.03.2012, 10:12
Witam,
Jeśli temat jest nieodpowiedni, jest on kasowany a użytkownik dostaje upomnienie lub ostrzeżenie. Forum nie jest miejscem do krzyków, wrzasków używania wulgaryzmów ani do trolowania. Są zasady gry, jest netykieta i jeśli użytkownik ich nie przestrzega dostaje odpowiednią nagrodę. Jeśli użytkownikom nie podoba się reakcja moderatora mogą złożyć skargę lub odwołanie do supportu. Czy podać link?
Pozdrawiam,
MOD_Soliren
Bluznierca
22.03.2012, 14:30
Przeszkadza Ci ze na forum jest względny ład i porządek ? Moich postów i wypowiedzi jakoś nikt nie cenzuruje i nie usuwa. Narzekasz, nic Ci się nie podoba to porostu nie graj, nikt Cie nie zmusza abyś tu siedział.
Myślisz że twoje wypowiedzi jakoś wpłyną na postawę całej firmy która tworzy i zarządza forum i grą.
Nie usunieto mi jeszcze zadnego postu, conajwyzej zamieniano mi slowa. Tylko po co?
Najczestsza odpowiedz kazdego oscyluje w na zasadach: BO TAK I JUZ. W szczytowej formie przytacza sw. regulamin. I tak: regulamin jest i nalezy go przestrzegac albo wypad. Tylko co jesli ten regulamin jest do dupy? A nadinterpretacje zdazaja sie nader czesto.
Nie chodzi o mnie tutaj, aczkolwiek sadze ze czesto by moglo.
Nie rozumie tej calej szopki z cenzura. Naprawde myslicie ze jak ktos napisze "pieprzysz glupoty" to zdemoralizuje jakiegos dzieciaka? Czesto ten dzieciak potrafi duuuuzo wiecej.
@set2g - mowisz o wzglednym ladzie i porzadku. W czasach niewolnictwa na plantacjach bawelny tez byl wzgledny lad i porzadek. No byl. Bo dookola na koniach pilnowali tego straznicy i strzelali do murzynow jak sie jakis probowal zbuntowac. To samo dzieje sie tu. Ja jestem murzynem ktorego pilnuje bialy. Nie podoba mi sie to.
I tyle tylko ze smialem sie odezwac glosniej to juz zle? W koncu to ma byc forum. Nie musze gadac tylko o tym czy mi sie oplaca tuningowac jakas stajnie dla koni czy nie.
Szkoda ze tak malo to zauwaza. Lub zauwaza ale siedza cicho trzymani za pysk przez szacownych modow i administracje. Moj swiat nie konczy sie na TSO. Gram bo gralem w wersje pudelkowa, moja zona gra i corka tez.
Do napisania tego watku w glownej mierze sklonila mnie swieza sprawa z wyrzuceniem z czata gracza dlatego ze mial nick Kopulator.
Przeciez to chore i idiotyczne. Brakuje slow zeby opisac czlowieka ktory na tamtym przykladzie skwapliwie skorzystal z mozliwosci nadania bana. (nie wiem, moze zazdroscil jesli to byl on, lub zazdroscila jesli to byla ona?)
To jest wlasnie naginanie regulaminu, naditerpretacja jego samego i nadgorliwosc ktora jest gorsza od faszyzmu.
PS. Doskonale wiem ze ostatnie slowo, zgodnie z mechanika tego wszystkiego, bedzie nalezalo do "bialych". Zazwyczaj jest tekst-zamkniecie tematu lub tekst-ban. Bez dania komukowliek mozliwosci "obronienia sie".
Jesli jednak choc jeden mod po przeczytaniu tego nastepnym razem policzy do 10-u zanim da komus kolejnego bana - warto bylo.
Amen.
Lotarinio
22.03.2012, 14:38
zgadza sie. mod tez zamyka tematy jak maszyna. Jak jest troll i nie podoba sie ze wtargnal na czyjs temat to zamiast caly temat zamknac skasujcie trola i tyle. Mniejsze zlo....
Manipulator
22.03.2012, 14:52
Bluźnierca dobrze mówisz.
aż chciałoby się przypomnieć link tylko +18 (http://www.youtube.com/watch?v=0-7hJ5LyOmE)
Hmm.. Zawsze znajdą się ludzie, którzy się przyczepią do czegoś co w sumie nie ma związku z grą i można spokojnie przejść obok zamiast brudzić buty.
Moderatorzy są od tego by pilnować porządku i na tym się ich rola kończyć powinna. Porządek to pojęcie względne, ale oczywiste dla użytkownika powinno być to, że to ekipa odpowiada za forum. Jeżeli moderator mówi hola koleś tak nie wolno to powinieneś się zastosować do prośby. Pomyśl co by było, gdyby wszyscy użytkownicy skoczyli na moderatorów. Krwawa jatka. Przegrają userzy. Pamiętaj, że to moderatorzy ustalają zasady, regulaminy, ponieważ to oni pilnują porządku. Jak Ci się nie podoba to pójdź na forum, które Cię zadowoli. Jeśli chcesz pobluzgać to na pewno i takie forum się znajdzie.
Moderatorzy pilnując porządku patrzą na userów jak na ogól, a nie na jednostki. Zawsze znajdzie się ktoś, kto zawoła: nie podoba mi się, nie zgadzam się, itp.
Zanim zawołasz Ty postaw się w roli moderatora.
Ekipie życzę wytrwałości i luzu :)
Bluznierca
22.03.2012, 14:56
@Kopulator - obawiam sie ze to nie przejdzie, dostaniesz ostrzezenie lub bana. Zgorszyles tym tysiace biednych maloletnich. Wiekszosc z tych co to przeczyta pojdzie do nauczycieli i rodzicow i bedzie pytac co to slowo oznacza :)
Bluznierca
22.03.2012, 15:25
Zanim zawołasz Ty postaw się w roli moderatora.
W drugiej polowie lat `90 bylem modem, potem jednym z adminow duzego forum (nazwe przemilcze bo witryna dziala do dzis) i nie przypominam sobie zeby ktos tak szalal naduzywajac wladzy. Moze dlatego ze najmlodszy pracownik mial skonczone 25 lat i "legitymowal sie" pewna dojrzaloscia?
A moze w tamtych czasach nie wymyslono jeszcze brzydkich slow?
Inna sprawa, i o tym wspomnialem nieco wyzej, ze nie ma szans na wygranie takiego starcia. I nie chodzi o to. Nie jestem Don Kichote z La Manchy. Przeczytaj jeszcze raz to co tam jest powiekszona czcionka. Na dole...
EX_Soliren
22.03.2012, 15:48
Rejestrując się na TheSettlersOnline zaakceptowałeś wszystkie punkty regulaminu i tym samym zasady gry, tak? Jeśli tak to ich przestrzegaj i jeśli moderator zwraca Ci uwagę (a działa on na bazie i za zgodą administracji witryny) to widocznie coś jest źle i wypadałoby poprawić.
Temat zamykam bo nie widzę sensu dalszej tutaj dyskusji, prócz ścierania się zwolenników i przeciwników jakiegoś punktu widzenia.