Zobacz pełną wersję : Pytania i pomysły
Nigerion
21.03.2012, 16:34
Jestem Ciekaw waszej inwencji twórczej oracz to co już wiecie a czego jeszcze nie wiec tu prosił bym o wstawianie pomysłów spostrzeżeń dotyczących settlers ale głównie tego co dzieje się na serwerze Czarci Gaj.wszystko co dotyczy gry i naszego serwera mile widziane
PS.Bez komentarzy typu super bo to spam.
:cool:
Nigerion
21.03.2012, 18:48
od takich sytuacji jest support wiec jeśli masz zastrzeżenie to radze to wysłać do supportu z opisem problemu tu raczej oczekuje na wpisy dotyczące struktury gry.
EdwardJasiu
21.03.2012, 18:55
od takich sytuacji jest support wiec jeśli masz zastrzeżenie to radze to wysłać do supportu z opisem problemu tu raczej oczekuje na wpisy dotyczące struktury gry.
A co konkretniej cb interesuję ?
Nigerion
22.03.2012, 14:17
Zmiana Piwa na Napitek (tłumaczenie)
Drodzy Gracze,
jak większość z Was zauważyła, dziś zmieniono nazwę Piwa na Napitek (tłumaczenie). Zmiana tłumaczenia nastąpiła ze względu na klasyfikację PEGI (link). Niemiecka wersja gry The Settlers Online została zakwalifikowana jako gra odpowiednia dla wszystkich, bez względu na wiek. Mimo tego, że klasyfikacja niemieckiej wersji produktu nie wpływa (w sposób bezpośredni) na wersję polską, chcemy wszędzie świadczyć taki sam poziom usług - dlatego też tłumaczenie Piwa zostało zmienione również u nas.
Zmiana tłumaczenia obejmuje wszystkie wersje językowe gry The Settlers Online.
BB_xaar
ta wiadomość jest dość fajna i słuszna ale chce dodać że zmiana dotyczy też wyglądu kufla jest teraz brązowy a nie biały
diablo88
22.03.2012, 20:56
ja mam takie spostrzeżenie ze jak dodaje się surowce do handlu jest taki suwak zamiast tego mogło okienko żeby liczbę surowców wpisać. pozdrawiam
Nigerion
22.03.2012, 22:41
ja mam takie spostrzeżenie ze jak dodaje się surowce do handlu jest taki suwak zamiast tego mogło okienko żeby liczbę surowców wpisać. pozdrawiam
I to jest super pomysł oby więcej takich a ja dodam że w zakładce handel warto było by dodać czat aby można było podawać i ustalać oferty.
Givemenick
23.03.2012, 21:10
Witam, moim zdanie zmiany w ukazywaniu handlu powinny być już teraz przy wprowadzaniu handlu... Powinno być większe okienko oraz czat podłączony pod ten handel a nie jakieś osobne okno. Powinna być również możliwość wpisania ( w celach poszukiwawczych) konkretnego surowcu np: chce kupić bale liść i wpisuje w okienko Drewno Liściastej wyskakują mi wszystkie z tym oferty
I to jest super pomysł oby więcej takich a ja dodam że w zakładce handel warto było by dodać czat aby można było podawać i ustalać oferty.
już coś takiego istnieje /joinchat global-7 plus dodatkowo możesz użyć opcji szept lub wysłać maila do tej osoby, która coś wystawiła.
Witam, moim zdanie zmiany w ukazywaniu handlu powinny być już teraz przy wprowadzaniu handlu... Powinno być większe okienko oraz czat podłączony pod ten handel a nie jakieś osobne okno. Powinna być również możliwość wpisania ( w celach poszukiwawczych) konkretnego surowcu np: chce kupić bale liść i wpisuje w okienko Drewno Liściastej wyskakują mi wszystkie z tym oferty
istnieje opcja segregacji po surowcach
Givemenick
24.03.2012, 17:00
możliwe iż istnieje ale nie chce mi się szukać po 150 ofertach tej przypuśćmy 1 z marmurem
Nigerion
25.03.2012, 13:27
Idho o Wielkie Tobie za to DZX o to chodzi właśnie żeby informować a Ty widzę wiesz jak SUPER i pozdrawiam!!!
DorotkaStokrotka
29.03.2012, 13:57
istnieje opcja segregacji po surowcach[/QUOTE]
Jeśli istnieje taka opcja to proszę o wyjaśnienie jak można jej użyć, bo od przeglądania ofert czasami oczopląsu można dostać... ;)
A ja bym proponował żeby zrobić jakiś osobny kanał pomocy na chacie dla bardziej zaawansowanych graczy (taki na którym pytania z FAQ były by karane). Bo odpowiadać po raz 100 ze na 2 drwali 3 leśników to można szalu dostać, a ponad to człowiek z konkretnym pytaniem nie ma czasem szans się przebić.
Swoja droga na kanale pomocy powinien byc na stale link do faq, symulatora walk i kalkulatora surowcow.
Jeśli istnieje taka opcja to proszę o wyjaśnienie jak można jej użyć, bo od przeglądania ofert czasami oczopląsu można dostać... ;)
W okienku handlu wystarczy kliknąć na Oferta/Koszt u góry i ci posortuje ;)
Swoja droga na kanale pomocy powinien byc na stale link do faq, symulatora walk i kalkulatora surowcow.
Linków na bank nie będzie bo nie są one odnośnikami do oficjalnych źródeł Ubi/BB.
Edit:
Lol, 2x sie napisało, posty nie scalają się :O
Wiec niech jakiś mod to zrobi.
Z góry thx.
Atreju79
30.03.2012, 07:46
witam,jak to jest ze kupiłem za klejnoty dekoracje trzech latarni mosieznych a wybudowało mi tylko jedna i gdzie moga byc pozostałe dwie?powinny byc w menu gwiazdy ale ich tam niema...:/
Harrydynamit
02.04.2012, 19:44
Witam, moim zdaniem za zburzenie wyeksploatowanej kopalni, pola, czy studni powinno być oddawane zezwolenie na budowę. Ponadto przydało by się więcej klejnotów za codzienne logowanie i możlwość kupna klejnotów za monety i inne zasoby, Pozdrawiam.
SadameczekPL
02.04.2012, 20:08
wyeksploatowanej kopalni
Jest oddawane :-P inaczej już wiele dni temu nie miałbym żadnych budynków ;-(
pola, czy studni powinno być oddawane zezwolenie na budowę.
No i to jest dobra myśl ;-D za zburzenie pola lub studni darmowe pozwolenie ^_^ Na zbudowanie studni i pola nie potrzeba pozwolenia (samowola budowlana :-P )
Ponadto przydało by się więcej klejnotów za codzienne logowanie i możliwość kupna klejnotów za monety i inne zasoby
Wszyscy chyba wiedzą, po co zostały wprowadzone klejnoty... $_$
I tak się dziwię, że rozdają je za darmo :-?
OrderOfABudge
02.04.2012, 23:55
1 Proponowalbym oganiczenie poziomowe dla korzystajacych z chatu global-1 jako ze pomimo upomnien ze strony moderacji oraz uzytkownikow , niektorzy nowicjusze nie przejawiaja jakiejkolwiek checi podporzadkowania sie przeznaczeniu chatu global-1 .
2 Moznaby umiescic zakladke do chatu handlowego global-7 tak jak do kanalu pomocy , poniewaz przeskakiwanie z chatu na chat jest mocno niepraktyczne .
3 Moim zdaniem dobrym pomyslem byloby umieszczenie oznaczen w magazynach odnosnie stanu materialow w magazinie , nie zawsze jest czas monitorowac stan magazynow , takie oznaczenie czy stan danego towaru rosnie czy tez maleje ( dajmy na to w skali godzinowej) ulatwiloby kontrole i rozbudowe wlosci .
Pozno jest wiec to by bylo na tyle co moznaby zmodyfikowac
Pozdrawiam
Order of a Budge
Harrydynamit
03.04.2012, 08:00
Jest oddawane :-P inaczej już wiele dni temu nie miałbym żadnych budynków ;-(
No ze studnią i polem sie zamotałem przyznaję, ale za zniszczoną kopalnie miedzi albo żelaza którą wyburzam nie oddaje mi pozwolenia na budowę XD
Mam pytanie,czy jest możliwość przemieszczania do centrum posiadłości.Stolica(nazwijmy tak)pozostaje na peryferiach posiadłości.Pozdrawiam.
Życzę miłego dnia i proszę o odpowież.
OrderOfABudge
03.04.2012, 10:51
Chcialbym zwrocic uwage na fakt ze "Szept" zaczyna sie sypac (jak na ponizszym obrazku) gdy wyslemy komus dluzsza wypowiedz.
Dodatkowo wraz z tym pojawia sie kolejny problematyczny motyw, mianowicie znikanie calej wiadomosci z ekranu , kiedy nazwa autora wiadomosci zostanie wypchnieta poza okno chatu ... Nie jest to zadne utrudnienie w przypadku zdawkowych , krotkich wypowiedzi , jednak jesli chodzi o np wypowiedzi modow , informujace o przeznaczeniu konkretnych kanalow , prawach chatu etc. staje sie to niewygodne .
Pozdrawiam
Order of a Budge
http://img402.imageshack.us/img402/4793/2616169pluginggaqqeu201.jpg
1 Proponowalbym oganiczenie poziomowe dla korzystajacych z chatu global-1 jako ze pomimo upomnien ze strony moderacji oraz uzytkownikow , niektorzy nowicjusze nie przejawiaja jakiejkolwiek checi podporzadkowania sie przeznaczeniu chatu global-1 .
Powiem Ci w ten sposób mod/support szczerze jest mało zainteresowana co się dzieje tam. Oczywiście od czasu do czasu zaloguje się jakiś mod, wrzuci kilka komunikatów, może i rozda jakieś ban chaty, ale 30min, moda nie ma i sytuacja się powtarza. Zgłaszanie do supportu owocuje tym, że support odpowiada kilka dni później i z żalem informuje Cie, że mogłeś użyć opcji /ignoreadd (gdzie ja osobiście mam już z 30-40 osób dodanych i dobre następne 200 się kwalifikuje jak nie więcej) lub /report . Najlepsze, że nawet jak zreportujesz kogoś przez komendę /report to mod i tak nie rozda ban chatu, bo nie ma żadnych logów ani informacji, musiałby być online i zareagować a jak zaloguje się po fakcie, albo przeloguje się miedzy kanałami to nie widzi ani nie ma logów z wcześniejszej rozmowy.
Czego się spodziewać to tylko beta, w jakiekolwiek grze, jest założony na chat filtr, który z automatu rozdaje ban chaty kiedy wyłapie przekleństwo, dodać do niego słownik ortograficzny i byłby spokój na chacie, no cóż pozostaje opcja minimalizacji chatu.
OrderOfABudge
03.04.2012, 11:29
Idho , co nie zmieniajednak faktu ze ograniczenie poziomowe mogloby zaowocowac przelewem wszystkich niedoswiadczonych ( nie rzadko niestety i ograniczonycz intelektualnie) graczy na kanal pomoc robiac z niego prawidlowy uzytek ( trolle byly sa i beda wiec te czesc graczy mozna a nawet trzeba wciagnac od blad statystyczny) ktory nie kolidowalby z rozmowami na global-1 . Sprawa MODeracji to temat zupelnie oddzielny, chat powinien byc monitorowany minimum 12 godzin dziennie , a z tego co mowisz nazbieralyby sie moze 2 godziny , co wiecej nazbyt niechetnie karaja ludzi nierzadko jedynie machajac ostrzegawczo palcem wobec recydywy . Komenda /ignoreadd jest do rozwiazywania osobistych konfliktow jesli dana osoba ma juz ( lub mialaby, niektorzy nie chca/nie wiedza jak ignorowac innych) tych ignorow wiecej to problem z graczem przestaje byc personalnym porachunkiem i nalezaloby sie tym zajac.
Co do automatow znow nie bylbym, tak bardzo przekonany... owszem sa ludzie ktorzy z premedytacja kalecza jezyk ojczysty ( jeden z modow chcial banowac za to podciagajac to pod przeklenstwa - osobiscie popieram te idee , szkoda ze akcja nie poszla w slady slow) jednak za rowniez ludzie , ktorzy czy to z pospiechu, czy tez ze zmeczenia/pory moga popelniac literowki , ktore moglbyby zostac rozpoznane jako pretekst do banu , z drugiej strony ludzie zaczeliby przeklinajac przekrecac wyraz by ominac skrypt , a wkoncu myslimy tu o konkrentym rozwiazaniu a nie zabawie w slownego kotka i myszke z mlodziencza kreatywnoscia .
Wracajac do tematu mod/support/dev powinien jednak (jesli tego nie robi) intereowac sie zawartoscia chatu, wkoncu jak by to nie bylo gry MMO opieraja sie przedewszystkim na komunikacji do ktorej wlasnie sluzy chat, jest to najwieszy atut gier On-lineale rowniez najwiekszy ciezar... rozni ludzie obserwuja chat i roozni z niego korzystaja , dojrzalszy czlowiek obserwujac mlodziez sprzeczajaca se na chacie na poziomie uwlaczajacym kraweznikowi , napewno dlugo nie zabawi . Pojawia sie zatem pytanie na ktore Kadra musi sama sobie odpowiedziec , ktory z tych graczy bardziej wplynie na rozwoj spolecznosci graczy ?
Pozdrawiam
Order of a Budge
Co do automatow znow nie bylbym, tak bardzo przekonany... owszem sa ludzie ktorzy z premedytacja kalecza jezyk ojczysty ( jeden z modow chcial banowac za to podciagajac to pod przeklenstwa - osobiscie popieram te idee , szkoda ze akcja nie poszla w slady slow) jednak za rowniez ludzie , ktorzy czy to z pospiechu, czy tez ze zmeczenia/pory moga popelniac literowki , ktore moglbyby zostac rozpoznane jako pretekst do banu , z drugiej strony ludzie zaczeliby przeklinajac przekrecac wyraz by ominac skrypt , a wkoncu myslimy tu o konkrentym rozwiazaniu a nie zabawie w slownego kotka i myszke z mlodziencza kreatywnoscia .
Mylisz się i to bardzo. Miss click musiałby naprawdę być niefortunny, aby skrypt dał za to bana, pamiętaj, że skrypty takie bazują na określonym słownictwie, które będzie uznawane za niedopuszczalne, łatwo można rozróżnić analfabetyzm od pospiechu (przykład używanie om zamiast ą etc, błędy ortograficzne).
Oczywiście powodowało to jakieś obejścia typu, ktoś używałby przekleństw wstawiając pomiędzy poszczególne litery kropki, spacje etc. ,ale można temu przeciwdziałać ustalając karę przykładowo na 7 dni chat banu. Osoba sfrustrowana wolałaby dostać chat bana na 120min i ochłonąć, a cwaniak, który by został przycięty na screenshocie miałby odpoczynek 7dniowy, sądzę że szybko by zrezygnowali ludzie z robienia obejść tego typu.
Ja rozumiem tez modów, nikt im za to nie płaci realnych pieniędzy, możliwe że jakieś klejnoty albo coś w ten deseń, ale nikt nie będzie non stop siedział i monitorował, ale moim zdaniem w ten sposób powinien być zbudowany chat, aby mod nie musiał właśnie siedzieć jak cerber.
OrderOfABudge
03.04.2012, 13:17
Idho , nie znam sie na skryptach jednak skoro skrypt bazowalby na popularnych bledach , musialby by regularnie uzupelniany (jesli chodzi o bledy ortograficzne czy tez typu " om" zamiast "ą") by utrzymac skutecznosc dzialania .
Sprawa obejsc wymaga stalego nadzoru moderacji , moze i furiat ochlonie , ale czy cwaniak wiedzac ze za obejscie jest 7 dni nie bedzie wolal zaklac jednak normalnie i za 2 godziny zrobic to samo ? moznaby stopniowac kary w zaleznosci od tego jak ukarany by sie do tego odniosl (im wiecej wykroczen tym dluzszy ban), do tego jawnosc wszelkich kar wraz z uzasadnieniem moglaby sluzyc za przestroge dla innych .
Rowniez rozumiem modow , jednak skoro juz sie zadeklarowali do tego to moze niech robia to porzadnie... rece opadaja jak przez caly dzien moda nie ma tylko po to by potem bylo ich trzech na tym samym kanale spoufalajacych sie z graczami ... mod ma przedewszystkim polnowac porzadku, po to zostal powolany .
@OrderOfABudge są gotowe słowniki więc to żadna filozofia.
Co do nadzoru mylisz się, ponieważ cwaniak nie będzie wiedział czy dany mod jest online, albo czy inny gracz nie zrobi ss i podeśle moderatorowi czy do supportu, więc nie będzie ryzykował 7 dni na taki właśnie proceder.
Oczywiście także fajna opcja byłyby logi z informacją o graczach i ich karach, ale bardziej ze względu aby pokazać, że ktoś nad tym czuwa i odpowiednio reaguje.
OrderOfABudge
03.04.2012, 14:37
Skoro sa gotowce to fakt nie ma problemu choc i tak watpie by byly aktualne z tego co widze to niemal codziennie takie osoby wymyslaja nowe kalectwa jezykowe wiec regularnie wypadaloby je tak czy inaczej uaktualniac .
Moze i nie wiedziec , moze nawet nie byc nikogo, ale poki support/mod nie zmieni podejscia do doniesien tego typu i nie przestanie odsylac z kwitkiem typu, prosze korzystac z opcji /ignoreadd , to nic sie nie zmieni .
Oczywiście także fajna opcja byłyby logi z informacją o graczach i ich karach, ale bardziej ze względu aby pokazać, że ktoś nad tym czuwa i odpowiednio reaguje.
To tez wlasnie sugerowalem by kazdy widzial ze to nie jest piaskownica tylko chat gry powaznej firmy .
Nigerion
03.04.2012, 20:39
Ja odpowiem krótko TO JEST BETA jeszcze wszystko przed nami wiec dobrze że piszecie o tym po to ten dział wskazać błędy oraz ciekawostki a co do bugów gry to super że to pokazujecie tutaj ale również informujcie bezpośrednio support bo to istotne sprawy i warto ich o tym informować.Pozdrawiam !!!
Stanko206
03.04.2012, 21:45
Najlepszą poprawką możliwą dla mnie jest wskaźnik wzrostu/spadku surowca powiedzmy na godzinę.
Najlepszą poprawką możliwą dla mnie jest wskaźnik wzrostu/spadku surowca powiedzmy na godzinę.
Od tego są specjalne skrypty, wystarczy poszukać, ale nikt nie jest aby prowadzić każdego za rączkę. Proponuje się zapoznać z tematem zbiór najważniejszych linków i później szperać dalej.
@Nigerion i się mylisz. Znajdź mi informacje, że to jest beta???
http://www.playpc.pl/wp-content/uploads/2012/03/settlers-online-pudelko.jpg
Jeszcze nie słyszałem, aby za bete jakiś producent pobierał pieniądze, oczywiście istnieje sprzedaż kluczami między graczami, którym się udało dostać klucze do bety (przykład d3) ale nikt oficjalnie nie sprzedaje ich
Tak a propos oddawania pozwoleń budowlanych na kopalnię np. rudy żelaza. Spróbowałem wyburzyć ją przy małej ilości złoża, np. 88 i w zamian wyszukać geologiem złoża, następnie postawić na nowo kopalnię. Coś mi się wydaje, że mi oddało pozwolenie...
Stanko206
03.04.2012, 22:29
Idho chyba żartujesz, od tego nie są specjalne skrypty, jak ktoś ma czas to dla mnie może sobie liczyć surowce nawet zapałkami. @Nigerion tworzac temat oczekiwał pomysłów i sugestii a twój post po całości się do tego nie zalicza.
Masz jak byk napisane na pudełku "pakiet startowy" , płacisz za dodatkowe bonusy, dużo taniej niż przez sms/przelew. Gra jest darmowa z poziomu przegladarki a tam już widnieje informacja o Becie i za nia nie sa pobierane żadne opłaty.
OrderOfABudge
03.04.2012, 22:58
Od tego są specjalne skrypty, wystarczy poszukać, ale nikt nie jest aby prowadzić każdego za rączkę. Proponuje się zapoznać z tematem zbiór najważniejszych linków i później szperać dalej.
Przedewszystkim idea mojego pomyslu z oznaczeniem tendencji stanu magazynow jest prosta kontrola stanu naszej gospodarki bez koniecznosci dlugotrwalego monitorowania stanu magazynow, nie kazdy siedzi przy monitorze caly czas , czesc graczy gra "z doskoku" z roznych powodow , co za tym idzie nie zawsze jest czas sprawdzic chocby czy wszystkie zloza sa uzyteczne czy wystarczajaco mocno rozwinelo sie jedna z alezi prodfukcyjnych by wykorzystac w pelni potencjal danej placowki i skoro nie to czy wystarczy surowcow na utrzymanie ciaglosci produkcji czy konieczna bedzie pomoc handlowa .
Znajdź mi informacje, że to jest beta???
1. Na szczycie tej strony widnieje drobny bordowy napis
2. Na stronie glownej
3. Ekran ladowania gry
Co wiecej wersja pudelkowa de facto nie zawiera gry samej w sobie skoro gra nie wymaga pobierania programow instalacyjnych, dziala praktycznie zaraz po rejestracji bez specalnej koniecznosci pobierania update'ow po przerwie technicznej . Produkt pudelkowy to zestaw gadzetow i ulatwien dla gracza , to poprostu kolejna pozycja u kupca . Zakup tej pozycji oferty BB nie warunkuje mozliwosci partycypacji w rozgrywce , a jedynie ja wspiera .
@Stanko206; OrderOfABudge
No a jednak, ja wiem kiedy mi się skończy towar jak mam na minusie, ile będę miał czego w jakim odstępie etc. Ja tylko was poinformowałem, że nie ma co płakać nad czymś co już istnieje.
Co do bety czy nie. Tak płacisz za dodatkowe bonusy, pakiet startowy, ale do czego do gry przeglądarkowej The Settlers Online nigdzie nie ma o tym informacji, że jest to faza w becie, a z pudełka wynika, że nie jest. Jak do was to nie dociera, proponuje telefon do rzecznika praw konsumenta. Jak masz nie wiem produkt w sklepie i nie jest podany jego skład to jest wycofywany, albo któregoś składnika brakuje w opisie. Także nie wiem pójdziesz do sklepu kupisz sobie sałatkę ziemniaczaną otworzysz a tam 0,5kg ziemniaków, cebula,czosnek,oliwa, majonez etc i instrukcje i informacje, że to wersja beta, i jak użytkownicy nie będą mieć zastrzeżeń do składników to za 1rok będą już ją normalnie produkować.
OrderOfABudge
04.04.2012, 01:31
@ Idho
Nadal sie nie rozumiemy , po pierwsze nikt tu o nic nie placze , po drugie pozwolilem sobie sprawdzic ow kalkulator surowcow , jednak nie jest on dostepny ze zrodel dostepnych na forum , cowiecej jesli opiera sie o arkusz kalkulacyjny , jak wynika z komentarzy odnosnie tego konkretnego linka , wymaga to recznego wprowadzania danych co wprowadza mozliwosc bledu w obliczeniach ze wzgledu na czynnik ludzki , percepcja ludzka jest zwodnicza , zwlaszcza przy ograniczonych mozliwosciach czasowych , prosty wskaznik logiczny ( wzrost lub spadek) przy kazdym z towarow potrafilby w prosty i czytelny sposob wskazac czego jest brak lub czego jest nadmiar i na jakie modyfikacje mozna sobie pozwolic i samemu dojsc do precyzyjniejszych proporcji niz te podane w poradnikach.
Co do bety... sklad produktu jest jawny, na stronie empiku jest przedstawiony sklad pakietu... zas zgodnie z twoja analogia mialbym nie kupowac zywnosci(produkt pudelkowy) poniewaz moja kuchnia(gra) jest podczas remontu (wersja beta) i jest ryzyko ze powstanie tam pelnowymiarowy browar.
Beta jest to z definicji ostatnia dzialajaca wersja danego programu (juz wskazalem gdzie sa informacje o becie) skoro dzialajacy to zgodnie z przeznaczeniem .
Nie jestem rzecznikiem BB wiec jesli masz watpliwosci co do produktu sadze ze powinienes to rozstrzygac z kims odpowiedzialnym za ow produkt, a skoro widzisz niescislosci co do produktu i wierzysz w to jakie stanowisko przedstawiasz, nie wiem czy bylby sens bycia czescia tej subiektywnie podsejrzanej machiny.
Moge sie mylic oczywiscie , jestem tylko czlowiekiem (prawdopodobnie) =]
No to źle szukałeś.
Trzeba zacząć od tego, że to nie wersja Beta, jak się tłumaczysz. Beta odnosi się do wersji językowej, że jest jeszcze niedopracowana, przynajmniej o tym można przeczytać.
zerknij sobie lepiej na niemiecką wersję, albo szybciej jak ci wrzucę obrazek:
http://static4.diesiedleronline.de/sites/default/themes/siedler/images/common/text/de-de/logo.png
więc tak naprawdę nie mamy wersji beta, tylko grę która chodzi tip top ;)
DorotkaStokrotka
04.04.2012, 03:20
W okienku handlu wystarczy kliknąć na Oferta/Koszt u góry i ci posortuje ;)
Dzięki za odpowiedź! :) Wypróbuję jak tylko skończą pracę nad serwerem! :)
Witam jestem tu nowy może i już ktoś o tym pisał jeżeli tak to sorki. Rozchodzi mi się o kalkulator surowców myślę że korzystają z niego nie tylko początkujący gracze ale i z lekkim dorobkiem, może ktoś by pomyślał żeby zrobić jakiś mały programik w którym by się znalazłoby się i kalkulator surowców i kalkulator walki, może i przelicznik surowców pomocny w handlu co za ile można wymienić, w jakim czasie złoże wyeksploatuje przy korzystaniu z jednej lub kilku np kamieniarzy.
Co sadzicie o tym pomyśle a może już coś takiego istnieje??
Pysiuniaa
04.04.2012, 04:05
ja niestety lub stety nie korzystam z owych pomocy, rozbudowuję wg swoich zapotrzebowań i jakoś mi to idzie :)
OrderOfABudge
04.04.2012, 08:32
@Idho
hah no widzisz wyrazasz sie nieprecyzyjnie i wprowadzasz ludzi w blad robiac z nich glupkow .
Tak naprawde mamy wersje beta bo nie wszystkie segmenty kodu zostaly odpowiednio obrobione i wprowadzone do polskiego produktu ... gras moze i chodzi "tip-top" jednak jest jeszcze okrojona wersja produktu niemieckiego wiec nadal jest to produkt Beta .
Ja wlasnie w sprawie surowca , a mianowice miedzi . Nie mam jej ;/ kopalnie wyczeraly surowiec ale w przypadku innych surowcow geolog je odnajduje na nowo , a miedzi niet;/ hmmm wiec mieczykow tez niet ;/
Nigerion
07.04.2012, 08:19
Przydało by się coś takiego w handlu że czegoś czego się szuka czyli interesującego nas surowca klika się na to i widać same oferty danego typu zamiast przewijać pasek pół godziny żeby znaleść interesujące nas surowce mam nadzieję że kiedyś będzie to wprowadzone bo to moim zdaniem istotna zmiana ułatwiająca grę !
@up
Wystarczy kliknąć, aby uszeregowało nam surowce. Wtedy będziesz miał czytelnie :)
Pozdrawiam
OrderOfABudge
08.04.2012, 10:28
@up
Nigerionowi o to wlasnie chodzi ze dosyc czasochlonne jest przwijanie ofert ktore nas nie interesuja by dogrzebac sie do sekcji gdzie jest porzadany przez nas towar co juz jest uciazliwe i bedzie jeszcze bardizej w miare jak wiecej ludzi zacznie udzielac sie w handlu.
Texturos
11.04.2012, 03:59
Natomiast mi się wydaje, że pomocną rzeczą a nieskomplikowaną było by umieszczenie zegara w budynku na który nałożona została jakaś premia zwiększająca produkcję. Zegar takowy wskazywał by ile pozostało do końca działania takiej premii. Proste i przydatne przy planowaniu gospodarki surowcami.
Natomiast mi się wydaje, że pomocną rzeczą a nieskomplikowaną było by umieszczenie zegara w budynku na który nałożona została jakaś premia zwiększająca produkcję. Zegar takowy wskazywał by ile pozostało do końca działania takiej premii. Proste i przydatne przy planowaniu gospodarki surowcami.
to jest dobry pomysł
DorotkaStokrotka
12.04.2012, 02:53
Dawno już mnie zastanawiało dlaczego tego nie wprowadzą do gry. Denerwujące jest to, że człowiek nie wie kiedy mu się ów bonus skończy i trzeba będzie dodać nowy lub poprosić kogoś znajomego o dodanie takowego.
Dostałam od kogoś króliczą łapkę na kopalnię złota i nie mam pojęcia kiedy jej działanie się skończy. To dość frustrujące... :(
Nigerion
14.04.2012, 02:52
Zastanawiam mnie i chyba nie tylko mnie czemu zadania z jajkami kupione za złoto ie dają nagród w postaci jajek wiec na co one w sklepie chyba tylko po to ze jak straci sie misje zeby kupić ją ale przechodząc wszystkie misje wielkanocne 2 raz już nic się nie dostaje? a czemu sporo wydajemy na to ciężko zarobione monety?
Świetny pomysł :) Bardzo by się przydał w grze
Witam :) Mam problem z podbiciem nowej włości. Został mi już tylko obóz przywódcy bandytów - obóz na wschodzie wyspy (druga włość licząc od dołu w kierunku góry). Jest tam Chuck (9000 pktów życia) 50 Hajduków (wilków), 50 Łowców i 100 oprychów. Atakowałam już z 4 razy i za każdym razem trace 200 żołnierzy a efekt ten sam :(Walkę zaczynają od Chucka któremu zbijam życie do poziomu 2000-3000 i tyle - wojo pada całe. A reszta bandy nawet nie ruszona. Czy ktoś podbijał już tą wioskę? Jakich żołnierzy należy użyć i w jakich proporcjach żeby się udało?
Czy jest możliwość podniesienia limitu 200 żołnierzy w ataku do większej ilości? Za pomoc i rade będę wdzięczna :)
OrderOfABudge
17.04.2012, 08:27
Witam :) Mam problem z podbiciem nowej włości. Został mi już tylko obóz przywódcy bandytów - obóz na wschodzie wyspy (druga włość licząc od dołu w kierunku góry). Jest tam Chuck (9000 pktów życia) 50 Hajduków (wilków), 50 Łowców i 100 oprychów. Atakowałam już z 4 razy i za każdym razem trace 200 żołnierzy a efekt ten sam :(Walkę zaczynają od Chucka któremu zbijam życie do poziomu 2000-3000 i tyle - wojo pada całe. A reszta bandy nawet nie ruszona. Czy ktoś podbijał już tą wioskę? Jakich żołnierzy należy użyć i w jakich proporcjach żeby się udało?
Czy jest możliwość podniesienia limitu 200 żołnierzy w ataku do większej ilości? Za pomoc i rade będę wdzięczna :)
Aby Obejsc 1sza linie zalecam kawalerie tak by mozliwie szybko zdjelii hajdukow i lowcow ( +/- 1:1) jak padna to kawaleria jest juz praktycznie zbedna wiec w nastepnym atakumozna sie skupic na odpornosci wojska ( ochotnik/zolnierz) oraz obrazeniach ( lucznicy) . Na przyszlosc przyjrzyj sie wlasciwosciom jednostek by uniknac kazdorazowego pytania jakie wojsko szkolic, cowiecej jest na forum w dziale poradnikow jeden dotyczacy podboju wyspy i optymalne rozdysponowanie wojsk do kazdego ze starc .
Dziękuję za szybką odpowiedź. Postaram się zrobić tak jak mówisz :) Mam nadzieję że wreszcie skutecznie :)
Jeszcze małe pytanko :) - których żołnierzy masz na myśli pisząc "kawaleria" ?
OrderOfABudge
17.04.2012, 10:35
Kawaleria to wszelkie jednostki wojskowe poruszajace sie konno ( tu : Konni )
Dondarrion
17.04.2012, 23:08
Dokładnie nazywa się to w koszarach "Konny"
Wikunia99
18.04.2012, 14:13
Jednostki strzeleckie maja bonus do ostrzału z wieży aczkolwiek takiego czegoś nie ma jak i murów obronnych czy kiedykolwiek zostaną one dodane do budowy bo myślę ze by się przydały nawet jako forma ozdobna zresztą jak pamiętam te budynki zawsze towarzyszyły serii Settlers
OrderOfABudge
18.04.2012, 15:10
mury obronne sa , w sklepie za klejnoty
Nigerion
23.04.2012, 16:43
Dziś dostałem jakby obuchem w głowę wbiłem level z 26 na 28 i otrzymałem tylko 10 pozwoleń na budowe zamiast 20 hhmmm czy zatem lepiej bić po 1 lev niż sie starać czy to troszke przeoczenie gry ciekaw jestem czy ktoś miał coś podobnego piszcie.
OrderOfABudge
23.04.2012, 17:01
Dziś dostałem jakby obuchem w głowę wbiłem level z 26 na 28 i otrzymałem tylko 10 pozwoleń na budowe zamiast 20 hhmmm czy zatem lepiej bić po 1 lev niż sie starać czy to troszke przeoczenie gry ciekaw jestem czy ktoś miał coś podobnego piszcie.
ale pozwolenia na budowe dostaje sie za pokonanie przywodcow bandytow a nie za awans...
Jurek12345
23.04.2012, 17:07
Ale pozwolenia (10) dostaje się za podbicie włości, a nie za level.
Untendog
23.04.2012, 17:56
Za włości są pozwolenia, nie za lvle, po prostu kolega zbił kilka obozów bandytów, zrobił dużo expa i zajął włości. Lvl dają tyle co dostępność nowych budynków i rodzajów wojska.
Nigerion
24.04.2012, 05:17
No tak dzx skleroza nie boli a raczej nie dospanie sorki macie racje i wielkie dzx za poprawienie mnie Super
LordChesterfield
24.04.2012, 11:32
Ja mam takie osobiste spostrzeżenie dotyczące kopalni. Dlaczego po wykorzystaniu złoża, gdy kopalnia się zawali nie można odzyskać pozwoleń na budowę ale na wybudowanie nowej kopalni takowe pozwolenie trzeba posiadać? Pozostaje tylko pilnować i tuż przed wykorzystaniem surowców samemu ją zburzyć i odzyskać pozwolenie. Czy można coś z tym zrobić i poprawić?
OrderOfABudge
24.04.2012, 12:15
Ja mam takie osobiste spostrzeżenie dotyczące kopalni. Dlaczego po wykorzystaniu złoża, gdy kopalnia się zawali nie można odzyskać pozwoleń na budowę ale na wybudowanie nowej kopalni takowe pozwolenie trzeba posiadać? Pozostaje tylko pilnować i tuż przed wykorzystaniem surowców samemu ją zburzyć i odzyskać pozwolenie. Czy można coś z tym zrobić i poprawić?
gdyby tak bylo musieliby dla mnie wprowadzic posiadanie nielegalnych zabudowan , danwo mialbym na minusie wiecej pozwolen niz zdolaloby sie uzbierac do tej pory droga nieplatnicza
LordChesterfield
24.04.2012, 15:14
gdyby tak bylo musieliby dla mnie wprowadzic posiadanie nielegalnych zabudowan , danwo mialbym na minusie wiecej pozwolen niz zdolaloby sie uzbierac do tej pory droga nieplatnicza
U mnie się tak dzieje, już sporo w ten sposób straciłem pozwoleń bo nie mogłem upilnować tego gdy skończy się surowiec w kopalni.
Helventis
24.04.2012, 16:54
LordChesterfield
pozwolenia wracają zaraz po wyczerpaniu surowców w kopalni. To że później wyburzysz zawaloną kopalnie nic nie zmienia. Jednak, wyburzając kopalnie tuż przed zawaleniem, gdy zostanie w niej na przykład 1 czy 2 sztuki złoża, zwraca nam to wtedy i pozwolenie i 1/4 materiałów potrzebnych do wybudowania kopalni.
LordChesterfield
24.04.2012, 23:03
LordChesterfield
pozwolenia wracają zaraz po wyczerpaniu surowców w kopalni. To że później wyburzysz zawaloną kopalnie nic nie zmienia. Jednak, wyburzając kopalnie tuż przed zawaleniem, gdy zostanie w niej na przykład 1 czy 2 sztuki złoża, zwraca nam to wtedy i pozwolenie i 1/4 materiałów potrzebnych do wybudowania kopalni.
Muszę zwrócić na to uwagę. Dzięki :)
DorotkaStokrotka
26.04.2012, 02:18
A propos pozwoleń na budowę... U niektórych osób (u mojej siostry na przykład) pokazuje np. że są jeszcze 2 pozwolenia na budowę a jak chce się coś zbudować to dostępne są tylko studnie i pola. Mam nadzieję, że to tylko bug gry i zostanie wkrótce naprawiony, ale póki co trochę utrudnia to grę.
OrderOfABudge
26.04.2012, 18:05
Czasem rob sie tak gdy w kolejce budowy jest ilosc odpowiadajace ilosci pozostalych budowli wtedy blokuje sie mozliwosc budowy struktur wymagajacych pozwolenia z tego co wiem to ulega zmianie gdy konstrukcjazostanie ukonczona
Witam,
Czy ktoś z Was ma potrzebę zanotowania sobie informacji w grze ?
Uwarzam, że powinna być taka możliwość, coś w rodzaju notatnika czy jakoś tak.
mateuszek908
30.04.2012, 14:25
Aż też handel żołnieżami i klejnotami
Witam mam pytanie jak zakończyć grę samouczka ?
OrderOfABudge
05.05.2012, 01:48
Witam mam pytanie jak zakończyć grę samouczka ?
wykonujac ostatnie zadanie , nie ma mozliwosci pominiecia samouczka
@ Noe7 notatnik lepszy imo, a jesli korzystasz z wielu kompow na jedno konto polecam wirtualny notatnik
http://piratepad.net/
zbychlew
07.05.2012, 11:44
Gdzieś na forum przeczytałem, że produkcja na wyspie zatrzyma się w całości jeśli nikt nie zaloguje się przez 3 dni (nie chce mi się tego sprawdzać), a mam mały pomysł z tym związany.
Powiedzmy, ze dzisiaj jadę do dzikiej głuszy na kilka dni wracam i mam wyeksploatowane wszystkie złoża. Powrót do normalnego stanu to najpewniej ładnych kilka godzin dla wysoko rozwiniętych gospodarek. Mógłbym co prawda przed wyjazdem zatrzymać produkcję, która potencjalnie się skończy (kamienie/marmur/kopalnie/ryby/łowca itp.) czyli niestety to klikanie na kilkunastu budynkach.
Brakuje mi w takiej sytuacji 1 przycisku z opcją URLOP ;) niech on zatrzyma wszystko automatycznie, ale po powrocie jednym kliknięciem wszystko wraca do normy i nie ma kłopotu z odświeżaniem złóż.
Inny pomysł to coś w rodzaju zamówienia na oferty. Powiedzmy, że interesuje mnie złoto, więc włączam taką opcję w okienku handlu. Od tego czasu dostaję automatyczne wiadomości ze wszystkich aktualnie złożonych ofert ze złotem.