PDA

Zobacz pełną wersję : Scam

Idho
07.03.2012, 14:59
Przestrzegam przed S3Bols naiwnych graczy.

[13:50] S3Bols: Kto mi da półmisek ryb ? Dam 20 kamien za 1 pólmiski ryb. Zapraszać Mnie do znajomych następnie proszę wejsć w moja osade i dac mi pólmiski ryb na obojetnie jakie budynki. Nie trzeba mieć kantoru aby przekazać mi pólmiski ryb. Nastepnie napisz co chcesz za te półmiski. Nie pisz mi na który budynek tylko daj na obojetnie jaki. Moge dać również inne surowce za polmiski ryb przelicznik do ustalenia. Czytaj ze zrozumieniem na glupie wiadomosci nie odpowiadam!

Wczoraj go mod banował i znowu w grze. Wczoraj to nawet kantoru nie miał. Przestrzegam, jakikolwiek handel, nawet jak ktoś chce komuś przesłać surowce obie strony muszą mieć kantor.

http://s13.postimage.org/yfbfto6d3/scam.jpg

Lesklu
08.03.2012, 09:02
Scam to prawdziwa plaga tej gry. Sfałszowane oferty handlowe to niestety ponura codzienność. Przydałoby się stworzyć blacklistę, która ostrzegałaby przed tego typu graczami.

ArTh00r
08.03.2012, 09:51
Jestem za, bo później dużo ludzi jest pokrzywdzonych i zrażają się do gry... Tylko dzięki takim przekrętom...

set2g
08.03.2012, 12:52
jest czarna lista graczy, jak macie dowody do pisujcie http://forum.thesettlersonline.pl/threads/14854-Czarna-lista-graczy!?highlight=czarna+lista
Ta lista jest akurat na Nowej Ziemi, ale chyba nie zaszkodzi na każdej krainie taką stworzyc

Gardios
08.03.2012, 12:56
Scam to prawdziwa plaga tej gry. Sfałszowane oferty handlowe to niestety ponura codzienność. Przydałoby się stworzyć blacklistę, która ostrzegałaby przed tego typu graczami.

Jak można "sfałszować" ofertę handlową?

Framework
08.03.2012, 12:58
Wysłać ofertę znajomemu, który coś wystawia na handlu, z zamienionymi miejscami, oferty i kosztu. Ale to nie jest fałszowanie, wystarczy zdrowy rozsądek i nie akceptowanie takich ofert, oraz usuwanie ze znajomych.

anonim_user
08.03.2012, 13:18
Dzięki za tą listę, sporo handluje i będę wiedział dzięki temu kogo omijać, widać niektórzy własny zysk przedkładają nad uczciwość, chociaż to tylko gra, to nie rokuje dobrze na przyszłość.

Gardios
08.03.2012, 13:30
Wysłać ofertę znajomemu, który coś wystawia na handlu, z zamienionymi miejscami, oferty i kosztu. Ale to nie jest fałszowanie, wystarczy zdrowy rozsądek i nie akceptowanie takich ofert, oraz usuwanie ze znajomych.
aa w takim sensie, myślałem, że chodzi o jakieś prawdziwe fałszowanie o którym nie wiem :)

TheDoc
08.03.2012, 14:14
Aż mnie ciekawi ile osób rzeczywiście weszło do tego pana i buffneło mu budynki rybami.

Framework
08.03.2012, 14:16
Nie ufam ludziom, którzy mają w nicku nazwę wódki ;/

Avathar90
08.03.2012, 14:38
herunugah - również scamer. Lesklu może potwierdzić. owy herunugah otawrcie przyznał się do winy, a tłumaczył się tym, że to 'nie moja wina że inni są głupi' oraz 'nawet nie wiesz jak wielu ludzi tak robi' i kontynuował swoje oszukańcze praktyki

TheDoc
08.03.2012, 17:55
Po bananie takim i byłby spokój ;)

cris8425
08.03.2012, 20:28
nie moge wejsc do gry po zalogowaniu dla czego

TheDoc
08.03.2012, 21:54
Uważajcie na gracza o nicku Hajduk. Dodaje do firendów tylko po to żeby złożyć denną propozycje w typie jego 20 ryb za nasze 200 monet. Po zwróceniu uwagi wyzywa cie od lamusów. Odradzam kontaktów z tym osobnikiem ;)

S3Bols
09.03.2012, 02:08
Nikogo nie oszukałem. Nie moja wina, że nie można wysyłać bez kantoru a myślałem, że da się. Przepraszam za moje zachowanie, nie chce byc na czarnej liscie :/

Masz racje ale to tylko wina osoby która nie czyta. Ostatnio tak sie nabrałem :D Wystawiłem swoja ofertę a cwaniaczek wysłał mi odwrotna ofertę. Nie przeczytałem, podnieciłem się i straciłem :D

Idho
09.03.2012, 20:58
Nikogo nie oszukałem. Nie moja wina, że nie można wysyłać bez kantoru a myślałem, że da się. Przepraszam za moje zachowanie, nie chce byc na czarnej liscie :/

Tylko twój proceder rozpoczął się wtedy kiedy nawet nie miałeś kantoru, specjalnie dodałem cie aby zobaczyć czy masz w ogóle kantor i nie miałeś. Proceder się utrzymywał bo ciągle spamowałeś i kilka dni później dorobiłeś się kantoru. Polecam na zarabianiu na barterze niż na oszukiwaniu.

Inna sprawa ja nikogo nie dodaje , srry ale to nie FB czy jak to się zwie.

Lesklu
14.03.2012, 01:18
herunugah - również scamer. Lesklu może potwierdzić. owy herunugah otawrcie przyznał się do winy, a tłumaczył się tym, że to 'nie moja wina że inni są głupi' oraz 'nawet nie wiesz jak wielu ludzi tak robi' i kontynuował swoje oszukańcze praktyki

Potwierdzam. Przestrzegajcie się tego naciągacza. Szkoda, że scam jest tutaj zgodny z regulaminem, bo za takie coś (nagminnie - a tak jest w tym przypadku) powinny lecieć bany.

Idho
14.03.2012, 16:21
Ja proponuje jak już będzie wprowadzone pvp atakować takich, wprowadzić pulę nagród za ich głowy . Taki pseudo list gończy żywy lub martwy i nagroda wynosi tyle a tyle ;]

Taki dodatkowy event na naszym serwerze.

Bluznierca
14.03.2012, 21:08
Ludzie, ogranijcie sie. Ja wiem ze czesc z Was na jednym z kretynskich szkolnych portali ma mnostwo znajomych ktorych nie widzialo w zyciu na oczy i nie zamienilo z nimi ani jednego slowa (co mnie zawsze dziwilo i uwazam to za wioche jakich malo) ale jak nie chcecie byc rabani to nie przyjmujcie zaproszen. Sam odrzucam obligatoryjnie wszystkie. Z reszta dlaczego mialbym uwazac za znajomego kogos kto nim nie jest? Przeciez to nienormalne. Czy na ulicy tez jeden z drugim podchodzisz do obcych ludzi i mowisz "Czesc. To gdzie idziemy na piwo?"
Nie zebym bronil tych co ewidentnie probuja kogos w ten czy inny sposob podejsc zeby zarobic. Ale krotko: sa idioci? Sa. To nie dziwcie sie ze znajda sie tacy co zechca ich bez skrupolow wykorzystac.
Chwila zastanowienia i rozwagi i takich tematow by nie bylo. A tamte jelopy nie mialyby pola do manewru. Zamiast jeczec jacy to jestescie biedni i oszukani - MYSLCIE! To nie boli.
I niech nikt nie mowi ze cos w pospiechu, ze czasu nie ma... Nie masz czasu? Nie graj...

EDYCJA

Ja proponuje jak już będzie wprowadzone pvp atakować takich, wprowadzić pulę nagród za ich głowy . Taki pseudo list gończy żywy lub martwy i nagroda wynosi tyle a tyle ;]

Taki dodatkowy event na naszym serwerze.
W sumie podoba sie :)

Idho
14.03.2012, 21:40
przyznaje, że nie sądziłem że jest tutaj udzielane przyzwolenie odnośnie scam'u, aczkolwiek 4 podpunkt można zinterpretować w odpowiedni sposób tak aby jednak można było tępić scamming. Niestety nie mówi to jasno, że chodzi o boxy jednego gracza, o tyle dziwne bo jak ktoś w guildi podzieli produkcje na poszczególnych graczy, może się okazać, że te osoby dostana po banie strasznie niedoprecyzowany ten regulamin

Wracając do tematu moim zdaniem powinniśmy we własnym zakresie coś z tym zrobić. Jak właśnie czarną listę i dodatkowo jak będzie pvp to event polowania osób właśnie z tej listy

Herunugah
14.03.2012, 23:44
@Bluznierca nie rozumiem tej Twojej całej napinki odnośnie dodawania, ja osobiście lubię mieć czysty pasek więc liczba znajomych w ilości 5 czy 6 wystarcza mi, jak dla mnie inni mogą mieć po 200.

Rozmowa dotyczy łamania regulaminu który możesz przeczytać tutaj http://forum.thesettlersonline.pl/threads/14981-Zasady-Gry

cytuje

rozmowa dotyczy scamu co nie jest zabronione, a nie farmienia surowcow na innych kontach i wysylanie ich na glowne

Bluznierca
15.03.2012, 08:52
Zamieszczone przez Idho
@Bluznierca nie rozumiem tej Twojej całej napinki odnośnie dodawania, ja osobiście lubię mieć czysty pasek więc liczba znajomych w ilości 5 czy 6 wystarcza mi, jak dla mnie inni mogą mieć po 200.

Musialem tak dziwnie bo tego postu nie znajduje, pewnie zostal zedytowany. Ja jednak chce powiedziec.
Ta "napinka" jest dokladnie tym samym czym reakcja na zabawny zart. Smieszy mnie to i zawsze o tym mowie. Nic w tym zlego nie jest. Ludzie maja pewne, czesto najdziwniejsze przyzwyczajenia, w tym wypadku jest to najpewniej dodawanie masowo nieznajomych znajomych (?). A skutki sa jakie sa. Wiec po co i do kogo zale? Tylko do siebie.
Scaming nigdy nie zniknie. Jak dlugo beda durnie tak dlugo beda ci co to wykorzystaja.
Jeszcze raz powtarzam:
1/ obligatoryjnie usuwam zaproszenia od nieznajomych bo z jakiej banki mialbym je przyjmowac? (*)
2/ czytam zanim uzyje akceptuj lub odrzuc

Czy tak skomplikowane jest wprowadzenie w zycie dwoch prostych punktow? Nie, a sadze ze dzieki temu moje szanse na wydymanie zostaly zniwelowane niemal do zera. Niemal bo bezpieczniej zostawic jakies miejsce na margines mojego (mojego!) bledu.
Jestem pewny ze po kilku probach "ataku" na mnie kazdy scamer da sobie odpust i zajmie sie innymi.

(*) Mam jedna osobe w znajomych ktorej nie znam osobiscie. Juz nie pamietam kto kogo zaprosil, ale nie jest to wazne. Wazne jest to ze gdzies albo na czacie albo na forum (bardziej na forum) "zamienilismy kilka zdan", potem byla jakas tam krotka korespondecja i dopiero potem jakos wyszlo ze mam ta osobe na pasku.

Jak dla mnie inni moga miec i po 200 tys nieznajomych-znajomych. To ze ja mam swoja zasade (nie tylko tutaj) to oznacza ze to moja zasada. Ja ja tylko polecam innym. A i zycie w sieci staje sie przyjemniejsze i mniej skomplikowane.
A scamerzy nie maja pracy :o

Milego dnia wszystkim zycze

Lelouch1990
15.03.2012, 09:26
Po prostu trzeba umiec czytac ze zrozumieniem czyli tego co ucza w szkolach (albo mieli nauczyc bo z tego co widac nie kazdy to potrafi)
Pewnie osoba ktora zostanie nabrana kilka razy wreszcie zrozumie ze trzeba czytac a nie tylko akceptowac bo sa rozni ludzi ktorzy chca to wykorzystac :)
W sumie wysylanie odwrotnej oferty do kogos to nie jest zadne przestepstwo albo zaproponowanie innej oferty ale trzeba wtedy miec ta osobe w znajomych :)
wiec w 75% przypadkach jezeli wystawisz cos na aukcje i dostaniesz zaproszenia to pewnie dlatego ze ktos chce Ciebie nabrac
z 2-giej strony to nie jest zadne oszustwo bo dana osoba akceptuje to dobrowolnie (a moze jej taka oferta odpowiada? kto to moze wiedziec)

wiec ostatni raz mowie ze trzeba czytac ze zrozumieniem ;) to tyle w tym temacie :)

zylaja
15.03.2012, 09:35
wiesz z umowami jest podobnie . niby wszystko cacy a gdziesz tam * albo ** i malutkim drukiem napisane. co nie usprawiedliwia tych osob co wystawiaja odwrotnosc oferty bo to jest chamstwo.

Lelouch1990
15.03.2012, 09:39
masz racje nic tego nie usprawiedliwa a szczegolnie zerowanie na nowicjuszach ktorzy np dopiero co kantor stawiaja i nie wiedza jakie pulapki na ich drodze beda postawione :D

Bluznierca
15.03.2012, 13:52
wiesz z umowami jest podobnie . niby wszystko cacy a gdziesz tam * albo ** i malutkim drukiem napisane. co nie usprawiedliwia tych osob co wystawiaja odwrotnosc oferty bo to jest chamstwo.
Swiete slowa. Chamstwo.
Ale to nadal nie jest przestepstwo. W polityce i kosciele sa masy chamow. To tez swojego rodzaju scamerzy. A jak wiemy maja sie znakomicie...
I nic im zrobic nie mozna. Niestety.

HeniekKisinski
19.03.2012, 15:01
Swiete slowa. Chamstwo.
Ale to nadal nie jest przestepstwo. W polityce i kosciele sa masy chamow. To tez swojego rodzaju scamerzy. A jak wiemy maja sie znakomicie...
I nic im zrobic nie mozna. Niestety.

można - tylko wtedy UBISOFT straci ponad połowę graczy na swoich serwerach, a to im się nie opłaca ;) Darmowy moderator zawsze wywali jakiegoś chama - to bardziej ekonomiczne.

Bluznierca
19.03.2012, 19:24
można - tylko wtedy UBISOFT straci ponad połowę graczy na swoich serwerach, a to im się nie opłaca ;) Darmowy moderator zawsze wywali jakiegoś chama - to bardziej ekonomiczne.
Kazdy ma jakis interes. Lub nie.
Mnie tez sie nie oplaca powiedziec w oczy np Kaczynskiemu czy Rydzykowi ze jest CH.....amem(?) bo bede sie potem bujal po sadach :P

mars517
21.03.2012, 18:42
szukam kogos kto przejdzie na kolonie w zamian za sloneczy ogrod

deSade
22.03.2012, 07:09
szukam kogos kto przejdzie na kolonie w zamian za sloneczy ogrod

Chyba nie tutaj to ogłoszenie ;)

leilljah
22.03.2012, 09:33
nikomu sie krzywda nie dzieje za polmisek :) a ktos kto tak kabinuje i tak nic w grze nie osiagnie :)

Eliotm
04.04.2012, 02:43
Niestety takie osoby długo nie pograją. Oszustwem i wyłudzeniem starają się nadrobić braki we własnym nieudacznictwie. Zamiast pracować uczciwie idą na skróty. Kwestia czasu i gra się nudzi.
Shame.