PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Waluta

PiotrVonStempels
06.03.2012, 14:45
Uważam że wielkim ułatwieniem handlu byłoby po prostu zastąpienie wymiany surowcowej walutą. Ułatwiło by to wszystko i pozwolio na usystematyzowanie handlu. Co wy na to?

BigusDickus
06.03.2012, 15:13
ja bym proponowal wprowadzic oplaty za wystawianie ofert, np jakas konkretna sume dla danego surowca lub grupy surowcow np. podstawowe - 10 desek, srednie 10 marmuru itp. To by chociaz czesciowo wyeliminowalo *****ne oferty typu 100 wody za 100 narzedzi, albo 100 miedzi za 100 brazu.

Ludzie, jak byscie dawali w miare sensowne oferty, takie na jakie sami bycie ewentualnie odpowiedzieli, to handel bylby prosty i szybki, nie bylby zawalony smiesznymi ofertami, ktore w sumie nie wiem po co sa wystawione, chyba tylko zeby zlapac jelenia.

Np. wystawianie iglastych za lisciaste (i kamien:marmur) w stosunku wiekszym niz 5:1 tez jest bez sensu, bo w takim stosunku mozna sobie je samemu przerobic, a zapychaja liste ofert.

Sedzia_Dredd
06.03.2012, 17:28
BigusDickus to się nazywa wolny rynek (ciekawy nick tak przy okazji...)! chcesz sprzedać 100 wody za 100 marmuru to nikt nie ma ci prawa zabronić. podobnie jeżeli chcesz kupić 100 wody za 100 marmuru. to tylko i wyłącznie twój interes i partnera handlowego.

waluta to zły pomysł. powstałby kolejny surowiec... poza tym handel znacznie usprawniłoby wałkowane już nie raz posegregowanie ofert. wtedy kazdy wybierałby najkorzystniejsze a tak trzeba latać po wszystkich jak dojdziesz do końca i jest jakas fajna oferta to często nieaktualna.

LukasXXI
06.03.2012, 23:22
Przecież waluta już jest. Są nią monety za które łatwo wszystko kupić :) sprzedać zresztą też.

PiotrVonStempels
12.03.2012, 11:26
Waluta nie byłaby kolejnym surowcem stricte jak inne surowce. nie wiem do czego jeszcze w grze służy złoto oprócz upgradeów, ale wydaje mi się że powinno ono zastąpić wymianę surowców na wymianę pieniężną. Wymiana surowców to średniowieczne zasady handlu. Wprowadzenie zasady handlu złotem , ułatwiło by wszystkim handel. Tak jak w tej chwili kto ma więcej surowców ten jest silniejszy i szybciej się rozwija, tak przy wprowadzeniu handlu na zasadzie wymiany na złoto, nie zmieniło by się praktycznie nic. Złoto jest drogie w rzeczywistości, w grze też nie jest tanie. Czysta i przejrzysta ekonomia.

PiotrVonStempels
12.03.2012, 11:29
Co do waluty ..dodałem post niżej.
Za to segregacja ofert, albo nawet prosta wyszukiwarka ułatwiła by handel znacząco. Jak dobrze pamiętam kilka gier online takie mają i handel był bardzo przejżysty. Tutaj panuje chaos i bałagan, z porstego powodu, braku wielu zakładek i wyszukiwarki.

Aker
12.03.2012, 11:53
. poza tym handel znacznie usprawniłoby wałkowane już nie raz posegregowanie ofert. wtedy kazdy wybierałby najkorzystniejsze a tak trzeba latać po wszystkich jak dojdziesz do końca i jest jakas fajna oferta to często nieaktualna.

Jest segregacja ofert. wystarczy nacisnąć obok napisu Oferta albo Koszt i wszystko się ładnie układa

PiotrVonStempels
12.03.2012, 14:37
To jeszcze nie to. Wyszukiwarka usprawniła by wszystko idealnie. Wpisujesz jakiego surowca potrzebujesz i pokazują ci się tylko te oferty które chcesz zobaczyć.

set2g
12.03.2012, 16:47
System handlu ma byc zmieniony, tak wynika z pamiętnika developera, a jak on będzie wyglądał to sie okażę w przyszłości.