PDA

Zobacz pełną wersję : Gra HANDEL - ogólne żale

ImpactFactor
24.02.2012, 16:31
Uważam że obecna forma handlu między graczami jest zupełnie bez sensu. Nie rozumiem ograniczenia czasowego ( dlaczego aż 10 min?), ani ograniczenia co do liści (czemu tylko 400 szt.?) Samo okno wymiany też jest mało praktyczne. Wyszukanie konkretnego surowca przy dużej ilości innych ofert jest męczące i czasochłonne.
Wystawianie ofert też jest do bani! Powinna być opcja powtórnego wystawiania ostatniej oferty a już na pewno powinna być możliwość ręcznego wpisywania ilości ( suwak=zło )

Jeżeli macie jakieś inne (denerwujące was/pomysły na zmianę) to piszcie! może coś uda się zmienić.

Darkeners
24.02.2012, 17:00
1) Dlaczego 10 minut? Bo jest wieksza szansa, że w ciągu 10 minut Sprzedający będzie w grze, a nie wyłapiesz jego ofertę po 3h i będziesz czekał kolejne 7, aż wróci przed kompa i zaakceptuje.
2) Wbrew pozorom 400 jest całkiem rozsądną granicą. Później to ani nie za dużo, ani nie za mało. Wieksza szansa, jest, że ktoś kupi od ciebie coś za 400 czegoś, niż za 1000. W zależności od surowców u mnie średnio jest ich 1-2k w magazynie.
3) Powtórzenie ostatniej oferty, lub możliwość przygotowania sobie 5 ofert "podstawowych" dodawanych jednym kliknięciem byłaby fajnym rozwiązaniem.

Reszta propozycji, żalów etc. jest praktycznie w innych wątkach.

pasiakpawel
24.02.2012, 21:58
"1) Dlaczego 10 minut? Bo jest wieksza szansa, że w ciągu 10 minut Sprzedający będzie w grze, a nie wyłapiesz jego ofertę po 3h i będziesz czekał kolejne 7, aż wróci przed kompa i zaakceptuje." - wg mnie jak ktoś wystawia ofertę powinna być z automatu akceptowana.

Darkeners
24.02.2012, 22:36
Nie rozumiecie jednej rzeczy.

ktoś wystawia oferte 400 marmuru, za 200 mieczy... a tego marmuru chce np. sprzedać 2000, a ma 3000... jak byłaby automatycznie akceptowana, nie miałby kompletnie wpływu na to jaką ilość będzie mógł sprzedac. A nie daj Boże, jeszcze zamiast 400 za 200 wpisze przez pomyłkę 400 za 20 i magazyn pusty.

A robienie tak, że 1 wystawienie = 1 ofercie, spowoduje tylko, że handel stanie się jeszcze bardziej upierdliwy.

szon26
24.02.2012, 22:50
Nowy system handlu
Obecny system odpowiedzialny za handel zostanie zmieniony. Przeniesiemy go z menu czatu w inne miejsce - do większego okna. Dzięki temu dostępny będzie wygodniejszy podgląd oraz więcej możliwości (np. lepsze możliwości sortowania/filtrowania ofert handlowych). Dodatkowo, ilości ograniczające handel zostaną zwiększone.

Cytat z pamiętnika dewelopera (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/14816-Pami%C4%99tnik-dewelopera) :)

Darkeners
24.02.2012, 23:56
Tak.... ale tak na prawdę, nie wiadomo, co tam zrobią, dlatego fajnie by było, jakby nam zdradzono jak bedzie wygladał, a my damy swoje dodatkowe opinie na ten temat ;P

Miroro
26.02.2012, 11:41
z tym akceptowaniem przez sprzedającego jest trochę przesadzone. Kupuję sporo rzeczy i potem czekam po parę godzin, aż sprzedający, który wystawił co i za ile chce sprzedac raczy kliknąć. W tym czasie nie mogę ani z tych surowców skorzystać, ani wymienić. A zwykle jak nie ma odpowiedzi w ciągu kilku minut to potem jest zazwyczaj odrzucona. I tak w kółko. Rozwiązaniem mogłobyc podawanie przy wystawianiu oferty ile takich samych ofert może byc i po kłopocie.

szon26
26.02.2012, 14:39
Ja już o tym raz pisałem ale powtórzę. Najlepiej wg mnie było by to zrobić tak:

Daje ktoś ofertę handlu (jedną nieograniczoną czasowo)
Jakiś gracz zaznacza że chce kupić wystawione towary
Transakcja się kończy, następuje natychmiastowe przekazanie surowców
Osoba która wystawiła ofertę handlu nie musi nic ani akceptować ani odrzucać, jej oferta nie jest dłużej dostępna ale ma możliwość (jednym przyciskiem) wystawienie ponownie takiej samej oferty - ewentualnie innej i nie musi czekać na to 10 min (albo czasu jaki pozostał od momentu wystawienia pierwszej oferty).
W momencie wystawienia oferty sprzedaży/kupna surowce przeznaczone są natychmiast blokowane do czasu zgłoszenia oferty ewentualnie przez samodzielne jej wycofanie.

Wizardus
28.02.2012, 13:20
Ja bym dodał jeszcze opcję wycofania wysłanej oferty. Często wysyłam komuś swoją ofertę, po kilku godzinach dostaję odpowiedź odmowną. A przez cały ten czas mam zablokowane surowce, które mógł bym ponownie wykorzystać przy innej transakcji.

Leouch
28.02.2012, 20:28
Powinno byc tak jak we wowie, wystawiam np. 10 razy po 300wegla za 10 zlota. czyli wystawiam w sumie 3000 ale w malych porcjach. automatyczne akceptowanie jest w tedy super