PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Blokada czatu do czasu przejścia samouczka.

Krzyżan1922
24.02.2012, 15:14
Witam

Zapewne nie raz spotkaliście się z ludźmi, którzy zadają pytania, na które bez problemu można znaleźć odpowiedź w samouczku. Również są tacy, którzy omijali lekcje języka polskiego i zadają pytania typu "gdzie zrobic pul misek'.
Na czacie padł pomysł, żeby ludzie, którzy nie przeszli samouczka nie mieli dostępu do czatu ogólnego co zminimalizowałoby kretyńskie pytania. Kanał pomoc byłby dla tych ludzi otwarty i ktoś ze stoickim spokojem i cierpliwością mógłby im pomóc.
Wyeliminowało by to także spamerów, którzy robią osobne konta tylko po to żeby bluzgać.
Czekam na rozważenie pomysłu, nie mojego, nie pamiętam kto to zaproponował ale podziękowania należą się mu jeśli by to przeszło.

Krzyżan1922

manfrett
24.02.2012, 15:19
Podpisuje się pod tym.

smolk20
24.02.2012, 15:20
Popieram

Falco
24.02.2012, 15:21
bardzo dobry pomysl potwierdzam i pozdrawiam :)

kawaldrania
24.02.2012, 15:23
Jako że pomysł padł z moich ust, nie pozostaje mi nic innego, jak się pod nim podpisać :)

Darkeners
24.02.2012, 17:06
A ja jestem na nie.

1) To tylko gra, jak chcecie sobie siedzieć na czacie macie Chaterie.
2) Jest Samouczek, ale niektore rzeczy są mowione dopiero na wyższych levelach, poza tym ludzie też mają różne mentalności na różnych poziomach, po chacie widać, że niektorzy mając nawet 20 zachowują sie, jak się zachowują.
3) Moim zdaniem niepotrzebne ograniczanie ludzi, a w dodatku jak na gre MMO, która praktycznie nie wymaga i tak i tak udziału innych graczy, praktycznie ukraca to jeden z niewielu aspektow spolecznych.

Normalnie macie ciśnienie na tym kanale, jak nie wiem. Nikt wam na sile nie czyta, a od PW jest PW... :P

Krzyżan1922
24.02.2012, 17:53
To się zdecyduj z argumentami bo najpierw piszesz, ze jak chcemy pogadać to mamy czaterie, żeby później napisać, że czat to jest z niewielu aspektów społecznych.
Może u Was jest spokój, ale u nas jest za***iście mega wielki syf jeśli chodzi o trollowanie.

Przekupa
24.02.2012, 18:13
Popieram, trollom mówimy nie.

JezoL
24.02.2012, 19:03
Totaly agree !! ( TAK )

Szypki
24.02.2012, 19:04
Dobry pomysł

Darkeners
24.02.2012, 20:05
Chodzi o to, że to jest ogólnie chat, to co dla niektorych jest normalna rozmową, dla innych jest trolowaniem i na odwrot. Opanujcie sie panowie, bo takie limity nic nie dadza, trolem jest sie bez wzgledu na limity.

reflex7
27.02.2012, 11:59
genialne. od 16 lvla powinna byc mozliwosc pisania na czacie - powinno to zmniejszyc ilosc rage'row na czacie..

almighty
27.02.2012, 12:07
Dodatkowo proponuję jakoś wyraźniej podkreślić ludziom początkującym, że NIE MA możliwości handlu, ani otrzymania pomocy od innych graczy poniżej 17 poziomu - przy braku kantoru. Po przejściu bety w 'public', na czacie można czytać 'wyślijcie kamienia biedakowi', lub inne tego typu prośby.

Ja wiem, że dla wielu z Was to nie jest problem, ale osoby, które nie minimalizują czata - z wielu względów - czytają te rzeczy od rana do wieczora, to jest na prawdę męczące...

Poza tym, ludzie początkujący docenią to, że się o nich myśli i nie będą musieli wystawiać się na szydercze opinie ludzi z niewybrednym poczuciem humoru na global-1.

loogaan
27.02.2012, 12:50
do 17 poziomu czat-nie, kanał pomoc-tak.

Sensesthief
27.02.2012, 14:13
Zastanawialiscie sie ile osob zostawi ta gre nie majac do dyspozycji czatu. Oprocz trolli jest wielu newbie potrzebujacych pomocy :)

Przekupa
27.02.2012, 15:03
Od tego jest kanał pomoc. Global-1 służy do rozmów, a ta funkcja jest skutecznie blokowana przez tony leniwych analfabetów.

joannadarc
27.02.2012, 20:23
Nie wiem, na ile proste to jest do wpisania w grze - ale moze wystarczyloby, zeby do czasu przejscia samouczka czat automatycznie otwieral sie na zakladce pomoc zamiast g1?
Wtedy wszyscy maja wszedzie dostep, ale pierwszy front pytan "co robi rybak?" (autentyczne, z wczoraj) szedlby na kanal pomoc.

kawaldrania
27.02.2012, 22:07
Na czacie uzyskałem informację, że "góra" nie widzi możliwości wprowadzenia takiego rozwiązania. Szkoda tylko, że nikt nie raczył przekazać nam odpowiedzi tutaj, na forum.
Skoro nasz pomysł odpada, to mam nadzieję, że moderatorzy zaczną strzec postanowień regulaminu w odniesieniu do nowych graczy w takim samym stopniu, jak w przypadku handlu na g-1. A chciałbym przypomnieć, że pkt 8. zasad gry mówi jasno:

Po wejściu do gry uzyskasz dostęp do kilku kanałów (tzw. chat) – pamiętaj, by korzystać z nich zgodnie z przeznaczeniem.

Przykład: jeżeli potrzebujesz pomocy, swoje pytania zadaj na kanale pomocy, a nie na kanale ogólnym. Dzięki temu z pewnością znacznie szybciej otrzymasz pomoc.

Ważne: wszelkie rozmowy o ofertach handlowych powinny odbywać się na kanale ogólnym nr 7 (aby na niego wejść, wpisz w grze następującą komendę: /joinchat global-7). Wysyłanie ofert/zapytań handlowych (dotyczy również handlu przygodami) na pozostałych kanałach ogólnych jest niedozwolone.
Według Shaki w powyższym zapisie jest wyraźne rozgraniczenie, według którego handel na kanale global-1 jest kategorycznie zakazany, zaś fragment o przeznaczeniu zakładki "Pomoc" stanowi niezobowiązującą poradę, która nie niesie za sobą żadnych sankcji. Ja takiego rozgraniczenia nie widzę i według mnie w obu przypadkach mamy do czynienia z normą bezwzględnie obowiązującą, na co wskazuje użycie trybu rozkazującego: swoje pytanie zadaj; a nie możesz zadać.
Skoro nie można liczyć na przyjemną atmosferę, to bądźmy chociaż równi wobec regulaminu, którego tak ściśle ponoć przestrzegacie.

goTomek
28.02.2012, 00:36
Według Shaki w powyższym zapisie jest wyraźne rozgraniczenie, według którego handel na kanale global-1 jest kategorycznie zakazany, zaś fragment o przeznaczeniu zakładki "Pomoc" stanowi niezobowiązującą poradę, która nie niesie za sobą żadnych sankcji. Ja takiego rozgraniczenia nie widzę i według mnie w obu przypadkach mamy do czynienia z normą bezwzględnie obowiązującą, na co wskazuje użycie trybu rozkazującego: swoje pytanie zadaj; a nie możesz zadać.
Skoro nie można liczyć na przyjemną atmosferę, to bądźmy chociaż równi wobec regulaminu, którego tak ściśle ponoć przestrzegacie.

Mi tam rybka, globala i tak nie czytam, bo nie da się i w ogóle domyślnie czat powinien otwierać się na pomocy, a jeszcze lepiej na gildiowym ;)
Ale źle interpretujesz - jest wyraźny zapis że: Wysyłanie ofert/zapytań handlowych (dotyczy również handlu przygodami) na pozostałych kanałach ogólnych jest niedozwolone. Natomiast nigdzie nie ma zakazu pytania, jest tylko wyraźna wskazówka gdzie pytać.

joannadarc
28.02.2012, 01:17
@kawaldrania, czy udalo Ci sie moze uzyskac informacje, kiedy bedzie mozna miec wiecej niz 1 globalny otwarty?

kawaldrania
29.02.2012, 15:55
@goTomek
Poczytaj sobie o wykładni gramatyczno-leksykalnej, a potem powiedz mi jeszcze raz, że źle to interpretuję. Jeśli już, to źle sformułowany jest regulamin i tu nie mam wątpliwości, ale póki obowiązuje w takiej a nie innej formie, to należy stosować go konsekwentnie a nie wybiórczo.

@joannadarc
Nic mi o tym nie wiadomo, ale mając na uwadze, że nie uwzględniono tego w zmianach zapowiadanych na marzec, będziemy musieli jeszcze poczekać.

FINIU
29.02.2012, 16:09
Nie jestem zwolennikiem jakiej kol wiek cenzury czy ograniczeń. Człowiek jest na tyle inteligentny (nie wszyscy) żeby i z tym sobie poradzić. Nie widzę przeszkód aby dawać proste bany na wypowiedź typu: "Otrzymujesz 6 godzin bana na wypowiedzi na czacie ogólnym za: i tu jakiś powód lub nr: z regulaminu".

set2g
29.02.2012, 17:59
po coś zostało stworzone forum i Samouczek aby mieć jakiekolwiek pojecie o grze, a nie spamować co minute jakimiś pytaniami

Sentrosii
29.02.2012, 18:18
Popieram, zresztą sam to już pisałem na forum:

Wydaje mi się, że dobrym wyjściem byłoby to, aby chat był dostępny dopiero po przejściu samouczka. Wtedy się on przydaje, bo trzeba handlować, wchodzi się w gildie i inne wiadome rzeczy. Kolejnym argumentem wprowadzenia tej opcji (pomysł rrmonika) jest taki, że ludzie zamiast się pytać na chat'cie "Jak wybudować budynek" zaczęliby sami czytać samouczka, FAQ i forum. A co za tym idzie:
- moderatorzy nie mieliby rąk pełnych roboty
- byłoby mniej skarg na to, jaki się czasami syf robi na tym chat'cie
- na chat'cie udzielaliby się tylko ludzie, którzy już wiedzą z czym mają do czynienia i o czym chcą rozmawiać (a nie takie rozmowy, jaki przykład mamy wyżej)
- i wiele innych (nie chce mi się pisać po prostu, bo im dłuższa wypowiedź tym mniej ludzi przeczyta)

goTomek
01.03.2012, 02:43
@goTomek
Poczytaj sobie o wykładni gramatyczno-leksykalnej, a potem powiedz mi jeszcze raz, że źle to interpretuję. Jeśli już, to źle sformułowany jest regulamin i tu nie mam wątpliwości, ale póki obowiązuje w takiej a nie innej formie, to należy stosować go konsekwentnie a nie wybiórczo.

Jeśli Ty do mnie tak, to powiem Ci jeszcze raz, że źle interpretujesz. Bo jeśli tak wnikamy w szczegóły, to napisane jest jeżeli potrzebujesz pomocy, swoje pytania zadaj... a co, jeśli nie potrzebuję pomocy? Mogę zadać, czy nie mogę? ;P
I wiem, że może być poprawność gramatyczna i leksykalna, a czy ta wykładnia gramatyczno-leksykalna to jakiś usankcjonowany termin prawniczy/urzędniczy, czy po prostu zwykła retoryka, żeby nie powiedzieć manipulacja? Serio pytam, nie mam o tym pojęcia ;)

Roggio
01.03.2012, 10:19
Oczywiście jak najbardziej popieram !

Cokane
01.03.2012, 10:44
Moim skromnym zdaniem zamkniety Global dla poczatkujacych to najlepsze i jedyne rozwiazanie. Juz nawet nie chodzi o ludzi ktorzy zadaja pytania (czasami naprawde glupie) a o ludzi ktorzy przyszli po prostu spamowac. Bo rozumiem gdy ktos pyta bo nie wie, ale nie rozumiem gdy leca texty typu Wisla Pany, a wtedy leci lawina, ktorej nie sposob przeczytac nawet. Ktos tam wspomnial, ze mamy szepty zeby sobie rozmawiac... a powiedz mi prosze, jak mam sie z kimkolwiek ustawic na szepta, skoro okno z czatem leci jakies 100 km/h i nawet wlasnej wiadomosci sie nie znajdzie? Nie wiem jak to sie ma sprawa na Nowej Ziemi, ale Nowy Swiat jest pelen pierwszych lvli, dzieci ktore nie maja nawet zamiaru grac, wchodza aby jedynie spamowac. Rozwiazanie jakie zostalo zaproponowane przez autora tematu zmnniejszy to, bo zeby ukonczyc samouczek trzeba miec ten 17 lvl i troche cierpliwosci nalezy poswiecic. Jezeli developerzy juz odmowili takiej opcjii to jestem nimi bardzo zawiedziony, bo krzywdzicie ''normalnych'' graczy, ktorzy chca milo spedzic czas przy grze, bo zapewniam, ze poza noca i wczesnym rankiem nie jest to przyjemne ani troche. Proponowal bym tworcom wpasc na Nowy Swiat w dzien i cieszyc sie gra, wyzywam ich wrecz. Moim zdaniem solidny minus dla devow!!

Myszonos
01.03.2012, 11:57
Niestety rozwiązania dobrego nie ma, 95% ludzi nie czyta forum, a na hasło " jest na forum w dziale x" reaguja alergicznie. Czytać nie czytali i czytać nie będą bo to -10 do respectu na dzielni. Ok 80-90% nie czyta samouczka mimo ze tam są w większości 2-3 zdania do przeczytania, to nie jest dialog questu MMORPG gdzie się go przeklikuje aby zabić 10 szczurów ;p. Mniej więcej taka sama liczba nie rozumie co czyta i nie kojarzy że miecze brązowe wytwarza "warsztat miecznika ( brąz ). Ok 50% budując budynek z menu podstawowego np drwala liściastego NIGDY nie sprawdzi co ma w zaawansowanych i średnich tylko pyta "skond drzewa liściaste". Spora część użyszkodników nie potrafi najechać kursorem na ikonkę np. w magazynie prowiantu i przeczytać opisu i są pytania " co dają drzwi ".

Większość z nich nigdy nie przejdzie samouczka, lub skończy grę przed poziomem 20 ale spamują pytaniami za 10.
Najgorzej, że najczęściej ta sama osoba co 1 quest zadaje pytania jak go zrobić i tak od levelu 1 do 16 ... Czyli każda nowa rzecz wymaga pomocy. Albo są to dzieci w wieku 5-6 lat, albo zatracili zdolność jakiegokolwiek uczenia się co jest bardzo przerażające.
Niestety taki jest teraz internet "free2play" ( pay2play także :) ) jedno jest pocieszające, że te nooby ( nie mylić z newbie ) zapewniają tło dla bardziej myślacych graczy i są źródłem taniego złota.

P.S. Kanał ogólny powinien być koło 10 poziomu dostępny np po wybudowaniu taniego budynku AMBASADA.

Cokane
01.03.2012, 12:07
Ja to sie juz jakichs walk doczekac nie moge, na czacie wiele farm juz widzialem :)

EX_Aoden
01.03.2012, 12:09
Niestety rozwiązania dobrego nie ma, 95% ludzi nie czyta forum, a na hasło " jest na forum w dziale x" reaguja alergicznie. Czytać nie czytali i czytać nie będą bo to -10 do respectu na dzielni. Ok 80-90% nie czyta samouczka mimo ze tam są w większości 2-3 zdania do przeczytania, to nie jest dialog questu MMORPG gdzie się go przeklikuje aby zabić 10 szczurów ;p. Mniej więcej taka sama liczba nie rozumie co czyta i nie kojarzy że miecze brązowe wytwarza "warsztat miecznika ( brąz ). Ok 50% budując budynek z menu podstawowego np drwala liściastego NIGDY nie sprawdzi co ma w zaawansowanych i średnich tylko pyta "skond drzewa liściaste". Spora część użyszkodników nie potrafi najechać kursorem na ikonkę np. w magazynie prowiantu i przeczytać opisu i są pytania " co dają drzwi ".

Większość z nich nigdy nie przejdzie samouczka, lub skończy grę przed poziomem 20 ale spamują pytaniami za 10.
Najgorzej, że najczęściej ta sama osoba co 1 quest zadaje pytania jak go zrobić i tak od levelu 1 do 16 ... Czyli każda nowa rzecz wymaga pomocy. Albo są to dzieci w wieku 5-6 lat, albo zatracili zdolność jakiegokolwiek uczenia się co jest bardzo przerażające.
Niestety taki jest teraz internet "free2play" ( pay2play także :) ) jedno jest pocieszające, że te nooby ( nie mylić z newbie ) zapewniają tło dla bardziej myślacych graczy i są źródłem taniego złota.
Bardzo, bardzo dużo w tym prawdy, a szkoda. Bez żadnych poradników bardzo trudno się gra, a w wiosce szybko robi się niepoukładany bajzel. Często ludzie zadają na czatach pytania, na które sami by znaleźli odpowiedź przy odrobinie wysiłku

P.S. Kanał ogólny powinien być koło 10 poziomu dostępny np po wybudowaniu taniego budynku AMBASADA.
Brzmi ciekawie, tylko lepiej żeby nie zabierała pozwolenia budowlanego ;p

Krzyżan1922
01.03.2012, 12:26
Zapewniam Was, że pisząc pierwszego posta jeszcze dało się przeżyć bo nie było tylu ludzi, ale to co się teraz wyrabia to przekracza wszelkie granice. Spróbujcie napisać coś w południe i zobaczcie jak z prędkością światła znika Wasza wiadomość. Wystarczy napisać ile macie lat, skąd jesteście, czy za jakim klubem stoicie, a czat jest za przeproszeniem roz***any.
Super pomysł z ambasadą.
Z oczywistych względów niemiaszki nie chcą tego wprowadzić:
Dużo ludzi się nie zniechęci, a co za tym idzie mniej klejnotów kupionych :))

@Myszonos
Haha, u nas też pul miski zondzom! :)

Myszonos
01.03.2012, 12:31
Odrobina wysiłku przerasta możliwości wielu :(

A propo: sytuacja z mojej gminy. Na jesieni zakopano ok 200m kabla średniego napięcia 8 żyłowego. Na wiosnę juz go nie było. Okazało się że dwójka bezrobotnych przez całą zimę co tydzień wykopywała ze zmrożonej ziemi po 10-15 m i sprzedawała na złom.

Złapali ich i z ich opowieści wynikło że zajmowało to im po 4-6h dziennie. W tym czasie w gminie wisiało na połowie słupów ogłoszenie o poszukiwaniu ludzi do odśnieżania chodników itp. Praca 4-6 dziennie full legal, ale nie było ŻADNYCH chętnych.

Teraz clue programu: Na ciężkiej pracy przy wydłubywaniu kabla zarobili ok 4 razy mniej niż gdyby poszli do lżejszej LEGALNEJ pracy.

To samo mamy na czacie, szczególnie czacie pomocy, zamiast podłubać w interfejsie i poklikać przez min 15 czekają w sumie godziny na odpowiedzi, których i tak nie rozumieją, co gorsza nie rozumieją idei dawania wędki zamiast ryby. Te do robienia pul miskuw ;p

Skonsek
01.03.2012, 12:59
Popieram. Jak na razie, w godzinach szczytu na czacie rządzą "pul miski", trolle i wszelkiej maści spamerzy. Brak dostępu do globala na czas samouczka nikomu nie zaszkodzi.
Obecna sytuacja eliminuje z czata normalnych graczy, na rzecz tych wymienionych powyżej.

almiska
01.03.2012, 13:26
Global od poziomu (jakiegoś) , w każdym razie niedostępny od pierwszych minut gry to jest chyba jedyna rada na pozbycie się zalewu spamu w rodzaju
"ej gzie robic pul misek ryp" a także co moim zdaniem ważniejsze na pozbycie się wszelkiego rodzaju patologii którą obserwujemy w ostatnich dniach.
-user zakłada konto po to by pobluzgac
-dostaje bana na np 10 minut, kolejnego na dłużej i kolejnego na dajmy na to dobę
-nie chce czekać zakłada kolejne konto
-znów bluzga, tym razem siarczyściej
-zakłada kolejne konto ... i tak w kolo pierdoło za przeproszeniem
ograniczenie możliwości pisania na global wyeliminowało by przynajmniej takich dziwnych ludzi.

almighty
01.03.2012, 13:32
Almiska, po chwili zastanowienia, można dojść do wniosku, że podobna sytuacja będzie miała miejsce na 'pomoc', przy zablokowanym globalu dla graczy poniżej 16'go levelu. Wychodzi więc na to, że na prawdę skuteczną obroną, będzie ulepszenie samouczka (wzbogacenie go o dodatkowe, klarowne komunikaty), np. na trzech-czterech pierwszych poziomach - wtedy i tak żadnych kluczowych działań dla gospodarki nie podejmujemy - następnie od 5'go poziomu odblokowana POMOC i od 16'go odblokowany global, a od 17'go (z kantorem) odblokowany handel + dodatkowa zakładka dla global-7.

To przytrzymanie gracza do 4'go poziomu miało by na celu wyeliminowanie (chociaż troszkę), upartych ludzi zakładających konta tylko w celu ... wiadomym ;-)

JezoL
01.03.2012, 13:43
Global powinien być ograniczony co najmniej dla graczy z 10 poziomem , później gracz z 10-17 poziomem powinien móc pisać LECZ z 20 sekundowymi opóźnieniami ! Od poziomu 17 , tak jak teraz powinno być 5 sekund.

Jeżeli ktoś nie wie jak ma się zachować powinien dostawać blokadę pisania ( "mute" ) na wszystkie channele oprócz SZEPT !! nie bana , gdyż później jednak to przeszkadza.
Co za tym idzie, gracz widzi co piszą inni ludzie lecz on sam nie może pisać ;] Byłoby to na moje lepsze.

How I can take ! ?

Niwans
01.03.2012, 13:44
Popieram

almighty
01.03.2012, 13:54
JezoL, globalne mute, bylo by fajne, ale nie zamiast bana. Dodatkowo takie 'uciszenie' delikwenta odniosło by fajny skutek, gdyby nie wiedział o tym, co się właściwie stało - może uznać, że ludzie sobie odpuścili już całkowicie dialog z nim.

Cokane
01.03.2012, 14:58
Powinni chociaz dodac opcje mute po kliknieciu na nick, jak sept. To samo tyczy sie czatu handlowego, powinien zostac dodany w standardzie, obok globala, szeptu i wiadomosci. Wiem ze sa komendy na to, ale wiekszosc ludzi jak widac nie umie nawet miski z ryba zrobic. To sa w zasadzie kosmetyczne zmiany, a moga przyniesc duzo korzysci. Trzeba przede wszystkim uniemozliwic korzystanie z czatu pierwszym lvlom, zeby zaraz po banie nie mogli wejsc wprost na czat z nowego konta. Znudzi im sie moze, jak beda musieli pierwsze misje wykonywac ''nty'' raz tylko po to, aby wejsc na czat. To co zaproponowal Jezol ma sens. Mam nadzieje, ze ktos z ''gory'' chociaz przeglada forum i cokolwiek z tym zrobi.

Semison
01.03.2012, 23:51
A ja jestem na nie.

1) To tylko gra, jak chcecie sobie siedzieć na czacie macie Chaterie.
2) Jest Samouczek, ale niektore rzeczy są mowione dopiero na wyższych levelach, poza tym ludzie też mają różne mentalności na różnych poziomach, po chacie widać, że niektorzy mając nawet 20 zachowują sie, jak się zachowują.
3) Moim zdaniem niepotrzebne ograniczanie ludzi, a w dodatku jak na gre MMO, która praktycznie nie wymaga i tak i tak udziału innych graczy, praktycznie ukraca to jeden z niewielu aspektow spolecznych.

Normalnie macie ciśnienie na tym kanale, jak nie wiem. Nikt wam na sile nie czyta, a od PW jest PW... :P
Wg mnie takie gry to dla wielu w ogóle ucieczka od aspektów społecznych i faktycznie czat mógłby być takowym. Jednakże grupę społeczną muszą tworzyć ludzie, których łączą wspólne cele i dążenia, a czy tak jest na czacie...

To się zdecyduj z argumentami bo najpierw piszesz, ze jak chcemy pogadać to mamy czaterie, żeby później napisać, że czat to jest z niewielu aspektów społecznych.
Może u Was jest spokój, ale u nas jest za***iście mega wielki syf jeśli chodzi o trollowanie.
Wg mnie argumenty są konkretne, tylko ująłbym to jako aspekty pseudo społeczne, a właściwie społecznościowe ;)
Sprzątanie syfu pozostawmy moderatorom, w końcu od tego są...

Łysolek_pl
02.03.2012, 00:26
wiecie ...
To jest pomysł ....
Ale może wystarczy wiecej modów .... cenzura na czacie !
Stanowcze info ... że od porad jest inny kanał + Forum + samouczek + prv
I to wystarczy !

Cokane
02.03.2012, 09:29
Wg mnie argumenty są konkretne, tylko ująłbym to jako aspekty pseudo społeczne, a właściwie społecznościowe ;)
Sprzątanie syfu pozostawmy moderatorom, w końcu od tego są...

Wierzysz w to co mowisz?

Aszka
02.03.2012, 11:04
Wszyscy mają pretensje o pytania z gry na czacie ogólnym, może po prostu wystarczy nie udzielać odpowiedzi i w końcu zniechęceni brakiem posłuchu gracze zmienią kanał na pomoc. Niestety ale w tego typu grach trzeba się liczyć z faktem, iż część osób będzie na tyle leniwa, że nie będą nawet czytać opisu z samouczka. Większość z nich szybko zrezygnuje z gry, bo niestety ale później trzeba myśleć samemu. Co do wyzwisk i prowokujących zaczepek, no cóż, w każdej grze znajdą się osoby które swoje życiowe frustracje wyładowują w ten sposób, wystarczy nie dać się prowokować, a już na pewno nie zniżać się do poziomu wypowiedzi przedmówcy. Kilka miesięcy i wszystko się unormuje, najgorsze zawsze są początki, pozostaje więc cierpliwie czekać i ignorując część wypowiedzi dobrze się bawić, bo chyba po to większość zaczęła grać :)

Alsmir
02.03.2012, 15:11
Pytania związane z grą umieszczane na globalu mogę jeszcze przeboleć, ale trzeba coś zrobić ze spamem, idiotycznymi wypowiedziami w stylu (autentyk) "skończył mi się majonez".

Semison
02.03.2012, 15:15
Wierzysz w to co mowisz?
Wierzę, że wybraliśmy najlepsze władze kraju. Wierzę, że zniknie ubóstwo. Wierzę, że uczciwość i sprawiedliwość zwycięży. Wierzę, że będzie lepiej...
Tylko dlaczego tak często dostaję kopa w głowę? :p

Kociuba
02.03.2012, 15:35
Jestem za !

Xsiaze_Malko
02.03.2012, 17:07
zdecydowanie za !!

Sentrosii
03.03.2012, 02:15
Większość graczy (i nie tylko na forum) są za wprowadzeniem takiej opcji.
Czy administracja ma zamiar zrobić coś z tym pomysłem czy wysilamy się na próżno?