Zobacz pełną wersję : Gra Handel
witam moderatorów mam taką małą sugestie ...
zgadzam się jest fajnie handlować ale z rozsądkiem ,dlatego proponuję żeby była jakaś możliwość handlowania 1,2,3,4,5 np:
- artykuły z poziomu podstawowego wymieniamy za artykuły też z tego samego poziomu itd:
gdyż widzę że co nie którzy wystawiają naprawdę troszkę bez sensu np:( dam za 2 monety 200 marmuru - 20 monet za 200 marmuru to ok ) wiem teraz pomyślicie i powiecie to ten sam poziom ale nie powinno tak być ... ?
Pozdrawiam i dziękuję za wypowiedzi :cool:
Darkeners
22.02.2012, 14:37
To jest wolny rynek, bez sensu ograniczać sprzedaż co do danych poziomów.
Czasem ktoś produkuje bardzo dużo produktów z poziomu 2, a potrzebuje np. belek drewna iglastego? I co? Dupa.
Co do ofert. Powinno dać się cofnąć oferte, ale także je segregować. Ogólnie okno handlu powinno zupełnie inaczej wyglądac. Ale co do ilości, co za co to twój rozum już ma ci podpowiadać, czy to kupisz czy nie.
Moim zdaniem powinna być możliwość upgradu Kantoru Kupieckiego, by moc wystawiać o 1 oferte więcej.
To jest wolny rynek, bez sensu ograniczać sprzedaż co do danych poziomów.
Czasem ktoś produkuje bardzo dużo produktów z poziomu 2, a potrzebuje np. belek drewna iglastego? I co? Dupa.
Co do ofert. Powinno dać się cofnąć oferte, ale także je segregować. Ogólnie okno handlu powinno zupełnie inaczej wyglądac. Ale co do ilości, co za co to twój rozum już ma ci podpowiadać, czy to kupisz czy nie.
Moim zdaniem powinna być możliwość upgradu Kantoru Kupieckiego, by moc wystawiać o 1 oferte więcej.
taka sama wolność jak nasz rząd szuka pieniędzy u podatników a zezwolił pracodawcom dawać umowy zlecenia ( śmietnikowe bez odprowadzanego podatku )...
Podzielam zdanie Darkenersa. Wolnego rynku nie powinno się ograniczać. Przeciwnie, powinno się dać mu jak największe możliwości rozwoju
Podzielam zdanie Darkenersa. Wolnego rynku nie powinno się ograniczać. Przeciwnie, powinno się dać mu jak największe możliwości rozwoju
lepsze było by dawanie drugiemu w gratisie jak masz nadmiar a nie zaśmiecanie rynku ( ciekaw jestem czy w realu sprzedał byś coś w tako sam sposób ... np: za chleb 2gr )
Jak ktoś potrzebuje na już jakiegoś produktu to myślę że jest w stanie wyłożyć te 200 marmuru nawet za dwie monety ;) myślę że czasem i za jedną jest w stanie tyle zapłacić :) tym bardziej gdy marmuru ma w nadmiarze.
Królestwo za filtr ofert coś ala zaznaczamy tylko te towary które nas interesują i tylko te się wyświetlają, po kliknięciu "Uaktualnienie" (trzeba by coś pomodzić troszkę przy oknie handlu). Dodatkowo zaznaczenie "Tylko oferty na które mnie stać" (samo to już by odsiało multum nieistotnych dla nas ofert) ;]
No i miło by było mieć coś takiego jak dzienny raport handlowy na skrzynkę. Co i ile sprzedaliśmy oraz co i ile kupiliśmy by mieć jakieś pojęcie o naszym bilansie handlowym
spyderek
22.02.2012, 22:39
przecież można sortować oferty? Zarówno po oferowanym towarze jak i koszcie, wystarczy kliknąć na nagłówek 'Oferta:' 'Koszt:'
Owszem można sortować ale i tak się trzeba sporo naprzewijać, szczególnie jak interesuje nas coś ze środka listy. A tak skoro interesuje mnie jeden konkretny towar to po co mi ogladać dziesiątki innych? Nie wiem po czyjej stronie następuje sortowanie czy serwera czy klienta, tak czy siak powinna być tez być pewna oszczędność na ilości przesyłanych informacji.
Owszem można sortować ale i tak się trzeba sporo naprzewijać, szczególnie jak interesuje nas coś ze środka listy. A tak skoro interesuje mnie jeden konkretny towar to po co mi ogladać dziesiątki innych? Nie wiem po czyjej stronie następuje sortowanie czy serwera czy klienta, tak czy siak powinna być tez być pewna oszczędność na ilości przesyłanych informacji.
Po stronie klienta ;o
Przynajmniej zawsze można trafić na jakąś okazję :D
Ograniczenie handlu stanowczo NIE, ale dorzucenie do samouczka podstaw handlu stanowczo TAK. Nie kupuje już na giełdzie ponieważ kilka razy zablokowało mi towary na 8 h bo ktoś nie wie, że gdy już sprzedał towar powinien zdjąć ofertę z "tablicy" a przychodzących wiadomości nie usuwać tylko ODRZUCAĆ. Pamiętając o tym że dopóki jej nie zdejmiemy z "tablicy" jak ja to nazywam, to jest nadal widoczna dla innych graczy, a usunięcie wiadomości ze skrzynki to zblokowanie towarów gracza. O tym powinni się dowiadywać ludzie z samouczka. Ogólnie jeżeli kogoś nie interesują oferty z giełdy zawsze może wejść na global 7, dać ogłoszenie typu sprzedam/kupie a zapewniam ze już po chwili potencjalny kontrahent odezwie się na szept, plus jest taki że negocjujemy cenę za towar który nas interesuje bądź towar którego chcemy się pozbyć.
Darkeners
23.02.2012, 13:35
Co do handlu i dziwnych proporcji, typu 10 marmuru za 400 kamieni, proponowałbym zastosować system z jednych z lepiej działających ekonomicznie gier, a mianowicie EVE Online.
Chodzi o to, by serwer zapisywał i porównywał transakcje oraz wyciągał z tego swojego rodzaju średnią i informował o tym, czy cena jest powyżej czy poniżej "średniej" rynkowej.
Np. jeżeli średnia to 200 mieczy z brązu za 400 marmuru.
To:
Oferty poniżej 180 mieczy, za 400 marmuru (czy też w każdej innej proporcji poniżej 0,9:2), byłyby zaznaczane na czerwono... oraz pojawiały się na końcu listy.
Oferty z przedziału 180 do 220 za 400, byłyby zielone, jako rynkowe optimum
Oferty dające ponad 220 mieczy za 400 marmuru byłyby żółte/niebieskie (Druga opcja dla daltonistów, bo jak stosuje się kolory często twórcy gry o tym zapominają i gra staje się strasznie uciążliwa dla nich)
Pozwala to filtrować spam handlowy, szczególnie, że coraz czestrze są jakieś niepełne oferty typu 173 za 237...
I co do globala 7... jest to upierdliwe. Global 7 powinien być przypięty na stałe z opisem Handel... wtedy nie byłoby tylu problemow.
DobryGraczPL
23.02.2012, 14:49
Darkeners - wiec zalozmy ze cala gildia np. 20 osob wystawia oferty miedzy soba po 1zlota za 100 marmuru - cena leci na leb na szyje a pozniej po calym tym zbijaniu ceny oni przekazuja surowce miedzy soba omijajac zakladke handel - tadam...!
brawo z tym się zgadzam i się pod tym podpisuję ...
Co do handlu i dziwnych proporcji, typu 10 marmuru za 400 kamieni, proponowałbym zastosować system z jednych z lepiej działających ekonomicznie gier, a mianowicie EVE Online.
Chodzi o to, by serwer zapisywał i porównywał transakcje oraz wyciągał z tego swojego rodzaju średnią i informował o tym, czy cena jest powyżej czy poniżej "średniej" rynkowej.
Np. jeżeli średnia to 200 mieczy z brązu za 400 marmuru.
To:
Oferty poniżej 180 mieczy, za 400 marmuru (czy też w każdej innej proporcji poniżej 0,9:2), byłyby zaznaczane na czerwono... oraz pojawiały się na końcu listy.
Oferty z przedziału 180 do 220 za 400, byłyby zielone, jako rynkowe optimum
Oferty dające ponad 220 mieczy za 400 marmuru byłyby żółte/niebieskie (Druga opcja dla daltonistów, bo jak stosuje się kolory często twórcy gry o tym zapominają i gra staje się strasznie uciążliwa dla nich)
Pozwala to filtrować spam handlowy, szczególnie, że coraz czestrze są jakieś niepełne oferty typu 173 za 237...
I co do globala 7... jest to upierdliwe. Global 7 powinien być przypięty na stałe z opisem Handel... wtedy nie byłoby tylu problemow.
Darkeners
23.02.2012, 15:32
Sarevok na tle wszystkich graczy, bedzie to tylko maksimum, lub minimum, odchylenie standardowe przewiduje takie sytuacje.
DobryGraczPL
23.02.2012, 15:49
przy 1000 osob odchylenie masz 3% a tutaj srednio tyle gra aktywnie, jesli ktos sie uprze i bedzie to robil przez pol dnia to zdazy rozjechac o dobre 20%-30%
Giełda faktycznie powinna być dostępna z poziomu kantoru handlowego, natomiast zakładka Handel powinna być kanałem global 7
Darkeners
23.02.2012, 16:03
Nie w skali miesiąca, czy roku. Poza tym to jest tylko wskazówka, każdy wycenia swoje surowce wedle własnej miary... w EVE Online także, jak ktoś potrzebuje czegoś to też kupi te zaznaczone na czerwono :P
Poza tym, można z tego wyłączyć transakcje miedzy członkami tej samej gildii. I tyle :P
W EVE online masz jeszcze podatek od transakcji, który hamuje takie oszukiwanie, ale tam masz jeden system walutowy, tutaj wymiana może być zacokolwiek. Wiec jak nawet bedzie komus chcialo sie bawic, to obnizy tylko 1 wartość w stosunku do Marmur-Złoto. Marmur-Deski-Piwo-Bron-Konie-Rudy-etc. będzie nie zachwiane.
Na pewno byłby to lepszy system, niż jest teraz... tzn. brak jakiegokolwiek systemu.
Zapomniałem dodać:
Jak jeszcze doda się, że do średniej przestają zaliczać się więcej jak 3 transakcje wykonane pomiędzy TYMI SAMYMI graczami na te SAME SUROWCE w ciągu 6-12h, to też spowoduje, że jak 20x będziesz wymieniał 1 za 400 przestanie brać pod uwage.
A sam handel kwitnie w miare dobrze, sam z 10-20 ofert dziennie wymienaim miedzy innymi graczami.
joannadarc
23.02.2012, 18:14
Wprowadzenie pomyslu ograniczania handlu do wymiany surowcow tylko z 1 poziomu zupelnie rozwaliloby sens handlu. Oczywiscie proporcja w wymiane dobr luksusowych na te nizszego poziomu nie bedzie 1:1, bo kto chcialby tak sprzedac? Rynek sam ustali tu cene wg mnie, jesli tylko beda dostepne jakies dane.
Wlasnie chcialam zabrac sie do handlu i jestem w kropce. Nie mam pojecia w jakiej proporcji wystawiac surowce, bo nie mam sie do czego odniesc oprocz biezacych ofert, z ktorych wyciaganie wnioskow wymagaloby duzego nakladu pracy... Skad poczatkujacy gracz jak ja moze wiedziec, ktora oferta to okazja albo jak wystawic swoje surowce by nie stracic? To naprawde jest dla mnie w tej chwili duzy problem.
Darkeners
23.02.2012, 18:25
Każdy ma ten problem na początku.
Musisz sam wyczuc, ile byś ty był w stanie dać, za określony surowiec. Albo np. Ile danego surowca trzeba z niższego levelu by wyprodukować łuki.
Na przykład chcesz sprzedać łuki za węgiel... 1 łuk to 8 bali drewna... 1 bala drewna to 1 bryłka węgla... no to twoją bazą jest 50 łuków za 400 węgla. Oczywiście, czy ktoś akurat to da w takim przeliczniku to juz inna kwestia. :P
Trzeba po prostu troche pohandlować, zobaczyć co i jak, i sobie wyrobisz odpowiednie przeliczniki samodzielnie :P
Co do zmian w handlu to mam jedną propozycję (inną niż ogólny temat rozmowy).
W tej chwili jest tak, że kupuję coś od innego gracza i w tym momencie "schodzi" mi to z magazynu. I teraz muszę czekać na to, aż sprzedawca zatwierdzi transakcję, a ma na to 8 godzin.
Proponuję żeby zostało to zmienione w taki sposób, że w momencie dodania oferty na te 10 minut jej trwania zabierane są towary z magazynu sprzedającego i jeśli znajdzie się kupujący, niech transakcja dojdzie natychmiast do skutku (w sumie, on to wystawia, więc dlaczego ma jeszcze raz potwierdzać, przecież nie ma tu już negocjacji).
Innym rozwiązaniem problemu jest umożliwienie zerwania umowy (anulowania oferty) również przez kupującego, a nie tylko przez sprzedającego.
Moim zdaniem obecny system jest bardzo niesprawiedliwy dla kupującego. Ostatnio miałem taką sytuację, że prawie przez osiem godzin miałem zdjęte 400 szt. kamienia, a po tym czasie sprzedawca anulował ofertę i wrócił do mnie mój kamień, ale nie miałem gdzie go "wsadzić" bo miałem już znowu zapełniony magazyn. Niby nic się nie stało, bo "odbiór" kamienia zrobiłem, jak mi się trochę miejsca już zrobiło, ale w międzyczasie (jeśli sprzedawca nie odzywa się przez dłuższy czas) mógłbym kupić coś za te kamienie od kogoś innego.
Jeśli uważacie, że obecny system jest sprawiedliwy (dla obu stron), to poproszę o argumenty, bo ja najnormalniej w świecie nie mogę zrozumieć tej idei.
Jeśli już ktoś na forum omawiał ten problem, to najserdeczniej przepraszam, za powielanie problemów, ale na szybko nie znalazłem takiego tematu.