Zobacz pełną wersję : Brzydki, tani chwyt marketingowy.
Witam, z ciekawości zajrzałem do sklepu z diamentami zobaczyć czy się coś zmieniło i moim oczom ukazał się bardzo nieładny chwyt ze strony twórców gry. Rodem Media Markt w stylu weekend bez VATu, a tak naprawdę sztucznie przed weekendem zostały podniesione ceny, żeby w rzeczywistości nic się nie zmieniło.
Gdy zaczynałem grę spojrzałem po ile są diamenty i przy wyższych kwotach przykładowo za 400zł było 27k. Dziś patrze, a kwota 13k jest przekreślona, a 27k zaznaczone na czerwono ("zysk 14 000" [!!]). Spodziewałem się po takiej firmie jak Ubisoft większego profesjonalizmu, a takie chwyty mogliby sobie podarować, bo (niestety ale mocne słowo zasłużone) to jest zwykłe cwaniactwo. Szkoda, bo gra jest w porządku ale takie praktyki są po prostu niezbyt fajne.
Pozdrawiam
http://i.imgur.com/WfsN2.png (http://imgur.com/WfsN2)
Na dowód, screen znaleziony na forum, post z 26.01.12.
LINK (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/14949-Zakup-Klejnot%C3%B3w)
http://iv.pl/images/28459359344589856430.jpg
Wiaderko
17.02.2012, 20:43
Drogo troszkę :D
Ubi - naprawdę mogliście sobie darować takie tanie marketingowe chwyty. Co za baran to wymyślił???
Nie dość, że ceny są żywcem przeniesione z zachodu (SMS 650 - Polska 23,37 pln = 5€ = 5$ w USA) to jeszcze zamiast dać jakiś discount aby rozkręcić grę to bawicie się w "sklep nie dla idiotów".
Zwłaszcza, że jest to dopiero beta wersja.
Powinniście się wstydzić - naprawdę odrzucają takie zagrywki.
Że drogo to swoją drogą:P
spyderek
17.02.2012, 22:07
wstrzymajcie orgazmy, te przekreślone ceny są to wartości w przeliczeniu na najtańszą opcję, więc teraz wyraźnie widać ile się oszczędza kupując opcje droższe. Szczerze mówiąc wcześniej dziwiłem się czemu tego nie podkreślają i proszę w końcu poszli po rozum do głowy.
EDIT:
zwłaszcza że nigdzie nie jest napisane że to jakaś nowa promocja, po prostu jako że to beta wprowadzają poprawki - również na ekranie kupowania klejnotów.
wstrzymajcie orgazmy, te przekreślone ceny są to wartości w przeliczeniu na najtańszą opcję, więc teraz wyraźnie widać ile się oszczędza kupując opcje droższe. Szczerze mówiąc wcześniej dziwiłem się czemu tego nie podkreślają i proszę w końcu poszli po rozum do głowy.
EDIT:
zwłaszcza że nigdzie nie jest napisane że to jakaś nowa promocja, po prostu jako że to beta wprowadzają poprawki - również na ekranie kupowania klejnotów.
Nie zgadzam się. Taki chwyt, że większy wydatek na sms = większy zysk z punktów, to jest normalne i wykorzystywane wszędzie gdzie tylko działa taki system sklepu i nikt tego w ten sposób nie oznacza. Natomiast skreślenie liczby punktów takie jak widać na screenie to ewidentna manipulacja, zgadzam się z autorem tematu.
wtrącę swoje 5 gr
Czemu Ubisoft nie bierze pod uwagę to że zarobki nie są porównywalne do np. DE czy UK a ceny za diamenty są wręcz identyczne gdzie np.
Niemiec na 27k diamentów musi pracowac 1 dzień a Polak powiedzmy od 3 do 5 dni
wtrącę swoje 5 gr
Czemu Ubisoft nie bierze pod uwagę to że zarobki nie są porównywalne do np. DE czy UK a ceny za diamenty są wręcz identyczne gdzie np.
Niemiec na 27k diamentów musi pracowac 1 dzień a Polak powiedzmy od 3 do 5 dni
Bierze pod uwagę. Bierze pod uwagę również to, że na polskim serwie mogą grać również Niemcy czy Angole i wrypać tyle kasy, że przeciętny "Polaczek" będzie leżał i kwiczał. Dlatego ceny na wszystkich serwach są takie same niezależnie od zarobków w danym kraju.
Typowy chwyt marketingowy firmy która chce zarobić na klientach. Oba screeny to jest dokładnie to samo nic się nie zmieniło. Jedyne o czym piszą to stosunek diamentów do kwot jakie się na nie wydaje. 20 zł = 650. 200 zł = 6500 a oni dają 12000. Jak dla mnie tutaj nie ma żadnych niedozwolonych zagrywek a nawet powiem że Ubi przynajmniej pokazało ile oszczędzasz kupując droższą opcję.
Sebastianus
19.02.2012, 12:19
jak za 50 zł będzie można kupić z 10 tyś kryształu to się skusze, może jakaś świąteczna promocja,
ponieważ teraz za 50 zł to masz recykling i młyn wodny, czyli dwa budynki, troche mało
spyderek
19.02.2012, 13:27
ja za te 50 zł bym wolał 30 pozwoleń kupić ale jak kto uważa
PaulusMaximus
19.02.2012, 15:56
Jest drogo - to fakt. Ale jako mieszkańcy tej części Europy jesteśmy do tego przyzwyczajeni i możemy tylko liczyć na jakiś ruch ze strony Ubisoft mający na celu dostosowanie cen do zarobków w danym kraju.
Wcześniej nie sądziłem, że takie rzeczy są możliwe, że duże koncerny są w stanie obniżyć ceny ale jakiś czasem temu przekonałem się na przykładzie również innego giganta rynku rozrywki elektronicznej tj. Electronics Arts gdzie poszli po rozum do głowy i w jednej ze swoich produkcji czyli "Need for Speed World" tak obniżyli ceny doładowań dla krajów Europy Środkowo Wschodniej, że przez ponad tydzień gracze nie wierzyli w to co widzą, myśląc że to jakiś bug itp. Jak się okazało było to celowe posunięcie EA i jak się później okazało słuszne ponieważ z moich obserwacji wynika, że zarobili 3x więcej niż wcześniej gdyż naprawdę sporo graczy zaczęło dość często doładowywać sobie konta.
LazyDragon91
19.02.2012, 18:32
Największa głupota ;d Ryzyk fizyk - ale to było prawie pewne, że ktoś wychwyci ten chwyt. Niestety naszły mnie obawy, że firma UbiSoft mogła tak zrobić bo... podnosi ceny diamentów. I ten "chwyt" jest ostatnią okazją na kupno diamentów po starej cenie (?) Mam nadzieję, że się mylę.
@LazyDragon91 dokładnie o to chodzi, po cichu by nikt się nie zorientował.
@LazyDragon91 dokładnie o to chodzi, po cichu by nikt się nie zorientował.
To rzeczywiście nikt się nie zorientował ;d
Hendrix666
21.02.2012, 00:22
Bierze pod uwagę. Bierze pod uwagę również to, że na polskim serwie mogą grać również Niemcy czy Angole i wrypać tyle kasy, że przeciętny "Polaczek" będzie leżał i kwiczał. Dlatego ceny na wszystkich serwach są takie same niezależnie od zarobków w danym kraju.
Z tego co wiem Ubisoft nie jest w stanie kontrolować zarobków w Europie, więc pomimo całego ich "wysiłku" by wszyscy mieli równe szanse, nadal 90% mieszkańców UE może w tę grę wrypać tyle kasy, że przeciętny "Polaczek" będzie leżał i kwiczał.
to ja się włączę do starego tematu, bo to że ktoś tworzył grę i chce zarabiać to rozumiem.
Czy Ubisoft / Settlers Online (nie wnikam w strukturę biznesową) przewiduje jakieś działania pro-lojalnościowe??
Począwszy od najprostszych "happy hours", gdy gracze zyskują 20, 30 czy 50% bonusu, a skończywszy na premiach dla "najlepszych klientów" (niestety nim nie jestem obawiam się).
Primo - sam dobrze wiem jak to wpływa na kwestie atrakcyjności zakupów (wydałem już parę złotych na takie przyjemności)
Secundo - po prostu jestem zainteresowany korzystniejszym zakupem
pozdrawiam