Zobacz pełną wersję : Gra Menu Handlu
Oto moja propozycja,
czytałem o rozbudowie menu handlu w późniejszym terminie,dlatego chciałbym zaproponować co nieco znacznie wczesniej, o ile to możliwe takie rozwiązanie do wprowadzenia, które na pewno by usprawniło handel, kupującym jak i sprzedającym.
Mianowicie:
1. Umożliwienie wystawienia wiecej niż jednej oferty
2. Czas trwania oferty tak długo jak jestesmy online lub jej nie wycofamy
3. Opcjonalnie, wystawienie danej oferty limitowanej, tzn jesli mozliwy bedzie handel gdy jestesmy offline, to wystawiamy np. 4 oferty po x sztuk, tak aby nasze magazyny to uniosly
4. Aukcje, ciekawe rozwiazaniem moze byc aukcja danych towarów
Prosiłbym o opinie, oraz komentarz moderatorow/administratorów czy takie propozycje są możliwe.
pozdrawiam,
Cejlon
1. Umożliwienie wystawienia wiecej niż jednej oferty
4. Aukcje, ciekawe rozwiazaniem moze byc aukcja danych towarów
Te dwie propozycje jestem w stanie poprzeć pozostałe dwie jakoś mnie nie przekonują.
Ja natomiast mam jeszcze inne sugestie. Dobrze jest wprowadzić przede wszystkim wyszukiwarkę ofert. Zważywszy na to że jest ich coraz więcej czasem przeszukiwanie okienka handlu jest żmudne. A tak w prosty sposób można by było wyszukać jakiejś interesującej oferty. Przykład szukam ryb. Wyszukiwarka wyświetla mi wszystkie oferty w których ktoś wystawia ryby na sprzedaż. Nie jest to jakaś trudna rzecz do wprowadzenia do gry a naprawdę ułatwia :)
Druga sprawa. Nie uważam by okienko handlu w oknie czatu jest dobrym pomysłem. Jestem skłonny forsować pomysł by okno handlu było zupełnie oddzielnym oknem w grze podobnie jak jest to w przypadku sklepu.
Trzecia sprawa. Jest czasem tak że gdy ktoś wystawi ofertę i zareaguję na nią muszę czasem czekać dość spory okres czasu aż ktoś zatwierdzi moją propozycję albo odrzuci. Czasem ten czas może być kluczowy więc mam propozycję by wprowadzić limit czasu na zaakceptowanie lub odrzucenie propozycji handlu.
Tak, filtr ofert jest przydatny, co jeszcze teraz mi przeszkadza to to, że mogę skorzystać z danej oferty tylko raz, chyba że coś przeoczyłem ;d
Tajowiec
06.02.2012, 23:50
Jestem jak najbardziej za tym, aby można było złożyć więcej niż 1 oferte ;)
Oraz ten filtr towarów, to moim zdaniem jest najważniejsze.
Trzecia sprawa. Jest czasem tak że gdy ktoś wystawi ofertę i zareaguję na nią muszę czasem czekać dość spory okres czasu aż ktoś zatwierdzi moją propozycję albo odrzuci. Czasem ten czas może być kluczowy więc mam propozycję by wprowadzić limit czasu na zaakceptowanie lub odrzucenie propozycji handlu.
Dlatego padła propozycja limitowanych ofert, w zwiazku z czym, klikasz ze chcesz ja kupic i od razu masz potwierdzone,
co do czasu, to nie wiem jak reszta, ale mnie wkurza ze musze co 10 min ustawiac na nowo oferte :D
Co do tych filtrow to przeciez juz mozna grupowac towary.
Ja mam jeszcze propozycje co do zatwierdzania ofert. Czasem sie zdarza, ze chcemy cos kupic ale druga osoba zwleka z zaakceptowaniem oferty. W tym czasie pojawia sie jakas lepsza oferta badz tez zmieniamy zdanie. Przydala by sie w takim przypadku mozliwosc wycofania sie z zakupu np. po 2-3 minutach jesli sprzedajcy nie zaakceptuje.
Uważam, że skoro ktoś ofertę wystawił, a ktoś inny ją wybrał, to POWINNA DZIAŁAĆ AUTOMATYCZNIE bez zbędnych akceptacji, bo po ktoś wystawia ofertę, jak potem nie chce jej zaakceptować??
Ewentualnie mogłaby być opcja handlu tylko ze swoją gildią.
Uważam, że skoro ktoś ofertę wystawił, a ktoś inny ją wybrał, to POWINNA DZIAŁAĆ AUTOMATYCZNIE bez zbędnych akceptacji, bo po ktoś wystawia ofertę, jak potem nie chce jej zaakceptować??
No a jesli na wystawiona przez ciebie oferte odpowie mniej wiecej w tym samym czasie np. 10 osob to masz ogolocic sobie magazyn przez to ze nie zdazyles kliknac usun oferty i z automatu pobralo ci 10xoferowany surowiec? :)
Ja popieram tylko punkt 4.
No a jesli na wystawiona przez ciebie oferte odpowie mniej wiecej w tym samym czasie np. 10 osob :) No i właśnie to jest taka sytuacja w krórej jest impas. Bo jedni chcą by aukcja była wystawiona przez jakiś czas, inni by mogli wystawiać kilka ofert na raz a jeszcze inni by w ogóle gruszki były snikersami i miały cycki :)
To powinno być faktycznie tak:
jedna osoba wystawia ofertę sprzedaży (jeśli musi być limit czasowy to niech będzie) 10 min ma ktokolwiek by tą ofertę podjąć.
ktokolwiek decyduje się na ofertę i kupuje.
oferta znika automatycznie z listy ofert (inne osoby nie mają już możliwości uczestniczenia w ofercie)
SKRAJNA SYTUACJA w tym samym czasie na ofertę zareagowało kilka osób. w tym momencie do wystawiającego trafia prośba o akceptację. wystawiający ofertę sam decyduje komu dać a komu nie dokończyć transakcję (ewentualnie akceptuje wszystkie propozycje lub anuluje wszystkie).
zgadzam się powinniśmy wystawiać więcej niż 1 oferte handlową i bezterminowo co jest uciążliwe niestety..
BenyLancoch
08.02.2012, 11:17
Moim zdaniem najlepiej by było np. tak, że:
- wybierało się ile maksymalnie danego surowca wystawiamy,
- wybierało się ilość danego surowca ma być w pakiecie (np. wystawiamy 1000 piwa w pakietach po 100. Czyli 10 pakietów),
- na koniec cenę za pojedynczy pakiet.
Dzięki takiemu czemuś wszystko mogłoby być zautomatyzowane, a kupujący mógłby kupić więcej towarów od jednego gracza i dostać towary automatycznie po wysłaniu oferty.
Drugą rzeczą jest to, że 10 min to trochę za mało. Według mnie powinno być ok 30 min lub 1h. tyle byłoby wystarczająco.
Bez przesady, rozgrywka i tak jest długa to jeszcze czekać godzinę na wystawianie drugiej oferty, to całkiem nietrafiony pomysł. Założenia jakie powinny by być przyjęte to:
- zlikwidowanie limitu czasowego,
- możliwość dania więcej niż jednej oferty ( bez żadnych paczek jak ktoś chce dać coś więcej razy to daje ),
- oferta znika gdy ktoś kupi, lub sprzedający usunie,
- po takich zamianach zapewne wzrośnie ilość ofert, więc przydało by się jakieś większe okienko, mające więcej opcji filtrowania.
Myślę że przy takim mechanizmie handlu znacznie to nam wszystkim ułatwi grę.
a ja uwazam ze wystawiajac 6 ofert np. 3 oferty po 10 drewna i 3 oferty po 10 kamienia, z automatyczna akceptacja umozliwia rozwiazanie wielu problemów. Typu akceptowanie/odrzucanie ofert, dostepne surowce w magazynie, czas na wystawianie moze byc nie ograniczony bo wiemy ile chcemy wystawic i zakladamy ile nam wyjdzie surowcow z magazynu.
Dodajac do tego opcje filtrowania surowcow, jak bylo opisane, ułatwia zdecydowanie wszystko ;)
A czy wiadomo kiedy jakichś zmian spodziewać się można ?
A czy wiadomo kiedy jakichś zmian spodziewać się można ?
jedyne co mamy t to http://forum.thesettlersonline.pl/threads/14816-Pami%C4%99tnik-dewelopera
LukasXXI
08.02.2012, 21:26
Ja popieram 1 ale max 2-3 oferty
Popieram 1 ofertę w danym czasie (10min jest jak najbardziej okey) Przydało by się tylko ilość wysyłanych ofert przez kupującego oraz braz potwierdzenia ofert.
10 minutowe oferty sprawiają, że możesz trafić na ciekawą ofertę.
Zacznie się zaniżanie cen jeśli oferty będą na kilka godzin wystawiane, każdy będzie dawał coraz mniej. Już teraz można zauważyć takie sytuacje mają miejsce w godzinach 15-17, że ogólnie jest ciężko sprzedać cokolwiek po sensownych cenach. Dla kupującego jest dobrze, ale gdy jest się sprzedającym już nie jest tak słodko.
Teraz przynajmniej jest szansa kupić coś tanio jak i sprzedać z zarobkiem.
Moja propozycja to przycisk: Wystaw ponownie.
Po zakończeniu oferty moglibyśmy wystawić to samo, bez ponownego ustawiania surowców.