Zobacz pełną wersję : Gra Liczba budynków i wykresy
Mechatronik_GDZ
04.02.2012, 14:43
Witam.
Według mnie dobrym pomysłem było by umieszczenie w grze panelu ukazującego aktualną liczbę postawionych typów budynków. Można by to zrobić w takiej formie, że po najechaniu na przycisk od budowy wyświetlało by ilość budynków tego typu. Chwilka roboty dla twórców, a jedna przydatna rzecz.
Kolejnym moim pomysłem jest dodanie panelu ze statystykami produkcji (podobnie jak w The Settlers I, nie wiem czy w nowszych też coś takiego było :D). Pomaga to bardzo w zbilansowaniu produkcji.
Ostatnio o tym wspominałem. Brakuje faktycznie statystyk i to bardzo brakuje. Obecnie wszystko trzeba liczyć na kartce papieru :) z kalkulatorem w ręce :) brakuje statystyk typu ile budynków ile przyrostu łącznie danego surowca jakaś statystyka godzinowa albo 24 godzinna była by ułatwieniem albo udogodnieniem :)
MaciekGP
04.02.2012, 20:36
Dla mnie wystarczyłaby informacja o tym czy danego surowca przybywa czy ubywa.Takim prostym wskaźnikiem jak na giełdach zielony lub czerwony trójkącik.
Wielki_Szu
04.02.2012, 22:28
@MaciekGP no to by wystarczyło ale jeżeli byłyby takie statystyki o jakich mówią szon26 czy Mechatronik_GDZ to byłoby znacznie lepiej. Niekoniecznie takie statystyki musiałyby być w samej grze. Fajnie by było jakby baza danych była udostępniona. Coś jak API w grach pokroju erepublik czy e-sim(przepraszam za reklamę;)) wtedy ktoś zapewne by zrobił kalkulator, który pobiera dane z API i przelicza je na produkcje godzinną dzienna itd itp;)
DartjDevil
05.02.2012, 22:03
w magazynie przy liczbie surowców wystarczy dać strzałki wskazujące czy jest tendencja spadkowa czy rosnąca dla danego surowca:)
w magazynie przy liczbie surowców wystarczy dać strzałki wskazujące czy jest tendencja spadkowa czy rosnąca dla danego surowca:)
To jest świetny pomysł którego wprowadzenie do gry nie powinno zająć dużo czasu.
Kiriki-kun
07.02.2012, 16:03
Przydałoby się ogólne statystyki produkcji, i zużycia surowców. Prosty przelicznik ile zyskujemy kamienia na godzinę, ile drewna w ciągu godziny zużywa smolarz itp. itd. Tak, żeby te wszystkie informacje były w jednym okienku.
CVercetti
07.02.2012, 16:26
W dzienniki dewelopera te zmiany o których piszecie są zaplanowane dopiero na 2/3 kwartał roku. Dlatego ja proponuję, żeby zamienić kolejność ulepszeń przedstawionych w dzienniku :)
Póki tego nie wprowadzą, polecam korzystanie z tego kalkulatora: http://ceo-economy.appspot.com. Niestety gra nie udostępnia żadnego API, więc wszystkie budynki (i ich czasy) trzeba wpisać ręcznie. Ale moim zdaniem i tak warto ;)