Zobacz pełną wersję : Gra Przerwy konserwacyjne
Witam!
Czy w niedalekiej przyszłości przerwy dotyczące konserwacji będą w takich samych godzinach jak teraz (9-13) ?
W większości gier, które grałem takie przerwy trwały w godzinach nocnych (np. 2-6 rano), gdy ludzi grających było jak najmniej, przerwa nie była wtedy zbyt uciążliwa.
Takie rozwiązanie chyba większość ludzi by usatysfakcjonowała.
Pozdrawiam pajton
Wnuxorowy
26.01.2012, 14:26
ludzie to nie maszyny siedzące 24/7 przed kompem pracując
ViruS001
26.01.2012, 14:26
Zacytuję:
"Cotygodniowe konserwacje rozpoczynają się o godzinie 09:00 rano (czasu polskiego), a kończą się około godziny 13:30."
Jak ktoś pracuje po południu to długo nie posiedzi, wygodniej by było gdyby to się odbywało w godzinach nocnych
ludzie to nie maszyny siedzące 24/7 przed kompem pracując
Ludzie pracujący przy grach dostają odpowiednie wynagrodzenie, więc godziny w których odbywały by się takie konserwacje według mnie powinny być jak najbardziej dostosowane pod gracza (bo to on w przyszłości zasili konta owych osób konserwujących i nie tylko).
Zacytuję:
"Cotygodniowe konserwacje rozpoczynają się o godzinie 09:00 rano (czasu polskiego), a kończą się około godziny 13:30."
Tak dokładnie, jednak jesteśmy w dziale "Pomysły i sugestie" więc sugestia została napisana.
Oj tam, oj tam. Te parę godzin raz na tydzień to na serio aż taki problem? W Star Trek Online mają konserwację co kilka dni w godzinach 16-18 to dopiero jest hardcore :D.
Oj tam, oj tam. Te parę godzin raz na tydzień to na serio aż taki problem? W Star Trek Online mają konserwację co kilka dni w godzinach 16-18 to dopiero jest hardcore :D.
Nie jest to problem dużej wagi, ale warto zastanowić nad zmianą czasu takich prac.
cos wiadomo na temat konca tej konservacji ? z tego co wiem to mial trwac krocej niz 13:30 . to jakas awaria czy ogolnie przedluzenie prac ?
cos wiadomo na temat konca tej konservacji ? z tego co wiem to mial trwac krocej niz 13:30 . to jakas awaria czy ogolnie przedluzenie prac ?
Dlatego właśnie poruszyłem ten temat, ile czasu zajmie wprowadzanie nowości, jeśli dziś już to wszystko przedłużyło się o godzinę?
Gdyby takie prace odbywałyby się w godzinach nocnych nikomu by to nie przeszkadzało aż tak bardzo.
SirRyszard
26.01.2012, 15:28
dziś nie wprowadzają żadnych nowości pisze nawet na stronie konserwacja powinna zakończyć się szybciej niż 13.30 widocznie tak konserwowali ze stracili jakieś pliki:) poczekamy zobaczymy co tam poznikało:)
powiem lepiej na str główniej pisze cytuje "W związku z tym, że dziś nie wprowadzamy żadnych nowości, konserwacja powinna zakończyć się szybciej." skoro nie nowości i prace konserwacyjne przedłużyły się o 1h(do tej pory) to co będzie jak będą nowości?
fredii, jak wiadomo jest to pierwszy raz na PL serwerze, mogły wystąpić jakieś problemy ale miejmy nadzieję, że drobne i skończą to jak najszybciej.
a z drugiej strony lepiej dłużej poczekać i dać zrobić konserwację w spokoju dla nasz wszystkich
fredii, jak wiadomo jest to pierwszy raz na PL serwerze, mogły wystąpić jakieś problemy ale miejmy nadzieję, że drobne i skończą to jak najszybciej.
owszem to jest najważniejsze konserwacja po raz 1 na Polskim serwerze zgadzam się
Podzielam wypowiedz gracza Merkor
Nie zapominajcie że gra jest w wersji Closed Beta więc powinniście być przygotowani na niespodziewane/przedłużające się przerwy w grze :)
Jednak wracając do problemu, czy według Was takie prace nie powinny odbywać się w innych godzinach ?
Np w jakich? Pracując po 8 godzin i idąc do pracy na np. 8:00 wolałbym przeprowadzać takie konserwacje 9-13 niż od północy do 4 rano.
Jednak wracając do problemu, czy według Was takie prace nie powinny odbywać się w innych godzinach ?
Zdecydowanie TAK
Ale wszyscy zajmujący się grą robią to bo chcą za free (najprawdopodobniej) i nie możemy oczekiwać ze będą siedzieć w nocy
fragment z tematu Rekrutacja moderatorów
"Praca jako Moderator ma charakter wolontariatu."
Np w jakich? Pracując po 8 godzin i idąc do pracy na np. 8:00 wolałbym przeprowadzać takie konserwacje 9-13 niż od północy do 4 rano.
Może to być np. 5-9 rano.
fragment z tematu Rekrutacja moderatorów
"Praca jako Moderator ma charakter wolontariatu."
Moderator forum nigdy(i nigdzie) nie będzie dostawał żadnego wynagrodzenia, co innego osoby odpowiedzialne bezpośrednio za grę.
Serwer jest przygotowywany na większą liczbę graczy dlatego to się tak przedłuża.
Czyszczeniem baz na pewno nie zajmują się moderatorzy gry czy forum, tylko programiści z BlueByte. A im za to się płaci w Juro :P
A Ci niekoniecznie muszą chcieć pracować w nocy (choć na pewno ktoś pracuje i opiekuje się serwerami 24h/7d).
fredii, prace konserwujące robią ludzie którzy mają pojęcie na ten temat i wątpię żeby robili to za darmo, najprawdopodobniej są to pracownicy, jednak jak wiadomo są to też ludzie i mają swoje godziny pracy.
SirRyszard
26.01.2012, 15:54
Scorpio nie każdy idzie do pracy na 8 jedni idą na 14 inni na 22 tak ze nie każdemu się dogodzi z konserwacją:) zawsze jedni będą poszkodowani
z 2 strony mam pytanie do tych niecierpliwych czy nie macie innych zajęć niż gra?? to tylko wirtualny świat w realnym zawsze coś się znajdzie innego do roboty
żyjcie światem realnym z wirtualnego nic nie macie:) to tylko odskocznia skończą konserwację będzie dostępna gra i tyle
Ja wszystko rozumiem, ale ważniejsza jest "ekipa gry" czy gracze, którzy wydaja pieniądze na grę, czyli dla "ekipy" ?
Gry tego typu robi się dla graczy, aby następnie czerpać z tego korzyści.
Więc godziny takich prac powinny być dostosowane tak, aby nie umożliwiać większości (co ma właśnie miejsce) gry.
Scorpio nie każdy idzie do pracy na 8 jedni idą na 14 inni na 22 tak ze nie każdemu się dogodzi z konserwacją:) zawsze jedni będą poszkodowani
Ja mówiłem o ludziach przeprowadzających konserwację.
Ja wszystko rozumiem, ale ważniejsza jest ekipa gry czy gracze, którzy wydaja pieniądze na grę, czyli dla ekipy ?
Gry tego typu robi się dla graczy, aby następnie czerpać z tego korzyści.
A ile pieniędzy już wydałeś na tą grę?
A ile pieniędzy już wydałeś na tą grę?
Napisałem ogólnikowo, bo po to ta gra została stworzona - dla zysku (sam zobaczysz co się będzie działo jak sklep ruszy)
Zanim sklep ruszy wszystko zostanie ogarnięte na tyle, że nie będzie zbytnio na co narzekać. Mam nadzieję :]
Jakby mógł napisać BB_xaar coś od siebie na ten temat byłbym wdzięczny :)
Laharosek
26.01.2012, 16:19
Dobra reklama gry . 2h obsuwa jak narazie -,-
jednak jak wiadomo są to też ludzie i mają swoje godziny pracy.
zgodnie z twoja wypowiedzią.
czas pracy przeciętnego człowieka to 8h od 7-15 czyli na wznowienie nie ma co liczyć widzimy się jutro dopiero
Sytuacja taka, że do tej pory serwer nie działa jest także ekipie odpowiadającej za grę nie na rękę, tym bardziej, że dziś "wielki dzień" i na pewno siedzą po godzinach, aby to ruszyło. Fakt, że nie ma żadnej informacji oznacza, że skupili się nad jak najszybszym rozwiązaniem problemu. Zajrzenie w tej chwili na forum to ogromna dystrakcja i demotywacja, więc się nie dziwcie, że nie ma info.
BB_xaar nie zajmuje się konserwacją serwera. Poza tym serwer jest umiejscowiony w UK, a xaar pracuje w DE, ale jakieś info by się przydało.
BB_xaar nie zajmuje się konserwacją serwera. Poza tym serwer jest umiejscowiony w UK, a xaar pracuje w DE, ale jakieś info by się przydało.
Nie chce mi się wierzyć, że BlueByte mający siedzibę w DE i tam przyjmuje do pracy, a serwery umiejscowił w UK. Trochę w tym brak logiki, ale jeśli tak, to wiadomo czemu już mamy +2h obsuwy :)
Można wbijać, a temat zmiany czasu takich przerw technicznych pozostawiam do przemyśleń.
to wiadomo czemu już mamy +2h obsuwy :)
Twoje myślenie byłoby logiczne, gdyby przerwa techniczna zaczęła się o 11, a nie o 9 ;).
Oczywiscie nikt z dyskutantow nie pomyslal ze programisci i techniczni pracujacy nad serwerem pracuja wedlug hormonogramu ktory narzuca im ich dyrektor / kierownik i Wasze narzekanie i uwagi wobec tego pozostana puste. Uwagi o grze tak, ale to kwestia techniczna o ktorej podejmuja decyzje ludzi wyzej. A to ze ktos podniosl ze "my placimy, my wymagamy" - jesli firmie nie bedzie sie oplacalo utrzymywac gry, zamkna ja po prostu. Nie beda sie bawic w jakies protesty, skargi i petycje - bez mrugniecia okiem. Gra ma zarabiac, nie zarabia - bye bye :)