PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Przerwy konserwacyjne

pajton
26.01.2012, 14:24
Witam!
Czy w niedalekiej przyszłości przerwy dotyczące konserwacji będą w takich samych godzinach jak teraz (9-13) ?
W większości gier, które grałem takie przerwy trwały w godzinach nocnych (np. 2-6 rano), gdy ludzi grających było jak najmniej, przerwa nie była wtedy zbyt uciążliwa.
Takie rozwiązanie chyba większość ludzi by usatysfakcjonowała.

Pozdrawiam pajton

Wnuxorowy
26.01.2012, 14:26
ludzie to nie maszyny siedzące 24/7 przed kompem pracując

ViruS001
26.01.2012, 14:26
Zacytuję:
"Cotygodniowe konserwacje rozpoczynają się o godzinie 09:00 rano (czasu polskiego), a kończą się około godziny 13:30."

Lech
26.01.2012, 14:28
Jak ktoś pracuje po południu to długo nie posiedzi, wygodniej by było gdyby to się odbywało w godzinach nocnych

pajton
26.01.2012, 14:34
ludzie to nie maszyny siedzące 24/7 przed kompem pracując
Ludzie pracujący przy grach dostają odpowiednie wynagrodzenie, więc godziny w których odbywały by się takie konserwacje według mnie powinny być jak najbardziej dostosowane pod gracza (bo to on w przyszłości zasili konta owych osób konserwujących i nie tylko).

Zacytuję:
"Cotygodniowe konserwacje rozpoczynają się o godzinie 09:00 rano (czasu polskiego), a kończą się około godziny 13:30."
Tak dokładnie, jednak jesteśmy w dziale "Pomysły i sugestie" więc sugestia została napisana.

GThoro
26.01.2012, 14:36
Oj tam, oj tam. Te parę godzin raz na tydzień to na serio aż taki problem? W Star Trek Online mają konserwację co kilka dni w godzinach 16-18 to dopiero jest hardcore :D.

pajton
26.01.2012, 14:38
Oj tam, oj tam. Te parę godzin raz na tydzień to na serio aż taki problem? W Star Trek Online mają konserwację co kilka dni w godzinach 16-18 to dopiero jest hardcore :D.
Nie jest to problem dużej wagi, ale warto zastanowić nad zmianą czasu takich prac.

Joincik
26.01.2012, 14:50
cos wiadomo na temat konca tej konservacji ? z tego co wiem to mial trwac krocej niz 13:30 . to jakas awaria czy ogolnie przedluzenie prac ?

pajton
26.01.2012, 15:25
cos wiadomo na temat konca tej konservacji ? z tego co wiem to mial trwac krocej niz 13:30 . to jakas awaria czy ogolnie przedluzenie prac ?
Dlatego właśnie poruszyłem ten temat, ile czasu zajmie wprowadzanie nowości, jeśli dziś już to wszystko przedłużyło się o godzinę?
Gdyby takie prace odbywałyby się w godzinach nocnych nikomu by to nie przeszkadzało aż tak bardzo.

SirRyszard
26.01.2012, 15:28
dziś nie wprowadzają żadnych nowości pisze nawet na stronie konserwacja powinna zakończyć się szybciej niż 13.30 widocznie tak konserwowali ze stracili jakieś pliki:) poczekamy zobaczymy co tam poznikało:)

fredii
26.01.2012, 15:32
powiem lepiej na str główniej pisze cytuje "W związku z tym, że dziś nie wprowadzamy żadnych nowości, konserwacja powinna zakończyć się szybciej." skoro nie nowości i prace konserwacyjne przedłużyły się o 1h(do tej pory) to co będzie jak będą nowości?

Merkor
26.01.2012, 15:37
fredii, jak wiadomo jest to pierwszy raz na PL serwerze, mogły wystąpić jakieś problemy ale miejmy nadzieję, że drobne i skończą to jak najszybciej.

fredii
26.01.2012, 15:38
a z drugiej strony lepiej dłużej poczekać i dać zrobić konserwację w spokoju dla nasz wszystkich

fredii
26.01.2012, 15:39
fredii, jak wiadomo jest to pierwszy raz na PL serwerze, mogły wystąpić jakieś problemy ale miejmy nadzieję, że drobne i skończą to jak najszybciej.

owszem to jest najważniejsze konserwacja po raz 1 na Polskim serwerze zgadzam się

Fanatyk
26.01.2012, 15:40
Podzielam wypowiedz gracza Merkor
Nie zapominajcie że gra jest w wersji Closed Beta więc powinniście być przygotowani na niespodziewane/przedłużające się przerwy w grze :)

pajton
26.01.2012, 15:41
Jednak wracając do problemu, czy według Was takie prace nie powinny odbywać się w innych godzinach ?

scorpio
26.01.2012, 15:45
Np w jakich? Pracując po 8 godzin i idąc do pracy na np. 8:00 wolałbym przeprowadzać takie konserwacje 9-13 niż od północy do 4 rano.

fredii
26.01.2012, 15:46
Jednak wracając do problemu, czy według Was takie prace nie powinny odbywać się w innych godzinach ?

Zdecydowanie TAK
Ale wszyscy zajmujący się grą robią to bo chcą za free (najprawdopodobniej) i nie możemy oczekiwać ze będą siedzieć w nocy

fragment z tematu Rekrutacja moderatorów
"Praca jako Moderator ma charakter wolontariatu."

pajton
26.01.2012, 15:50
Np w jakich? Pracując po 8 godzin i idąc do pracy na np. 8:00 wolałbym przeprowadzać takie konserwacje 9-13 niż od północy do 4 rano.
Może to być np. 5-9 rano.

fragment z tematu Rekrutacja moderatorów
"Praca jako Moderator ma charakter wolontariatu."
Moderator forum nigdy(i nigdzie) nie będzie dostawał żadnego wynagrodzenia, co innego osoby odpowiedzialne bezpośrednio za grę.

Oharaa
26.01.2012, 15:50
Serwer jest przygotowywany na większą liczbę graczy dlatego to się tak przedłuża.

fredii
26.01.2012, 15:51
owszem

Pawel
Czyszczeniem baz na pewno nie zajmują się moderatorzy gry czy forum, tylko programiści z BlueByte. A im za to się płaci w Juro :P
A Ci niekoniecznie muszą chcieć pracować w nocy (choć na pewno ktoś pracuje i opiekuje się serwerami 24h/7d).

Merkor
fredii, prace konserwujące robią ludzie którzy mają pojęcie na ten temat i wątpię żeby robili to za darmo, najprawdopodobniej są to pracownicy, jednak jak wiadomo są to też ludzie i mają swoje godziny pracy.

SirRyszard
26.01.2012, 15:54

Scorpio nie każdy idzie do pracy na 8 jedni idą na 14 inni na 22 tak ze nie każdemu się dogodzi z konserwacją:) zawsze jedni będą poszkodowani
z 2 strony mam pytanie do tych niecierpliwych czy nie macie innych zajęć niż gra?? to tylko wirtualny świat w realnym zawsze coś się znajdzie innego do roboty
żyjcie światem realnym z wirtualnego nic nie macie:) to tylko odskocznia skończą konserwację będzie dostępna gra i tyle

pajton
26.01.2012, 15:54
Ja wszystko rozumiem, ale ważniejsza jest "ekipa gry" czy gracze, którzy wydaja pieniądze na grę, czyli dla "ekipy" ?
Gry tego typu robi się dla graczy, aby następnie czerpać z tego korzyści.
Więc godziny takich prac powinny być dostosowane tak, aby nie umożliwiać większości (co ma właśnie miejsce) gry.

scorpio
26.01.2012, 15:58
Scorpio nie każdy idzie do pracy na 8 jedni idą na 14 inni na 22 tak ze nie każdemu się dogodzi z konserwacją:) zawsze jedni będą poszkodowani

Ja mówiłem o ludziach przeprowadzających konserwację.

Ja wszystko rozumiem, ale ważniejsza jest ekipa gry czy gracze, którzy wydaja pieniądze na grę, czyli dla ekipy ?
Gry tego typu robi się dla graczy, aby następnie czerpać z tego korzyści.

A ile pieniędzy już wydałeś na tą grę?

pajton
26.01.2012, 16:00
A ile pieniędzy już wydałeś na tą grę?
Napisałem ogólnikowo, bo po to ta gra została stworzona - dla zysku (sam zobaczysz co się będzie działo jak sklep ruszy)

scorpio
26.01.2012, 16:03
Zanim sklep ruszy wszystko zostanie ogarnięte na tyle, że nie będzie zbytnio na co narzekać. Mam nadzieję :]

pajton
26.01.2012, 16:09
Jakby mógł napisać BB_xaar coś od siebie na ten temat byłbym wdzięczny :)

Laharosek
26.01.2012, 16:19
Dobra reklama gry . 2h obsuwa jak narazie -,-

fredii
26.01.2012, 16:23
jednak jak wiadomo są to też ludzie i mają swoje godziny pracy.

zgodnie z twoja wypowiedzią.
czas pracy przeciętnego człowieka to 8h od 7-15 czyli na wznowienie nie ma co liczyć widzimy się jutro dopiero

GThoro
26.01.2012, 16:30
Sytuacja taka, że do tej pory serwer nie działa jest także ekipie odpowiadającej za grę nie na rękę, tym bardziej, że dziś "wielki dzień" i na pewno siedzą po godzinach, aby to ruszyło. Fakt, że nie ma żadnej informacji oznacza, że skupili się nad jak najszybszym rozwiązaniem problemu. Zajrzenie w tej chwili na forum to ogromna dystrakcja i demotywacja, więc się nie dziwcie, że nie ma info.

Maksiu
26.01.2012, 16:36
BB_xaar nie zajmuje się konserwacją serwera. Poza tym serwer jest umiejscowiony w UK, a xaar pracuje w DE, ale jakieś info by się przydało.

Pawel
26.01.2012, 16:40
BB_xaar nie zajmuje się konserwacją serwera. Poza tym serwer jest umiejscowiony w UK, a xaar pracuje w DE, ale jakieś info by się przydało.

Nie chce mi się wierzyć, że BlueByte mający siedzibę w DE i tam przyjmuje do pracy, a serwery umiejscowił w UK. Trochę w tym brak logiki, ale jeśli tak, to wiadomo czemu już mamy +2h obsuwy :)

pajton
26.01.2012, 16:43
Można wbijać, a temat zmiany czasu takich przerw technicznych pozostawiam do przemyśleń.

GThoro
26.01.2012, 16:50
to wiadomo czemu już mamy +2h obsuwy :)
Twoje myślenie byłoby logiczne, gdyby przerwa techniczna zaczęła się o 11, a nie o 9 ;).

Sulimo
27.01.2012, 00:31
Oczywiscie nikt z dyskutantow nie pomyslal ze programisci i techniczni pracujacy nad serwerem pracuja wedlug hormonogramu ktory narzuca im ich dyrektor / kierownik i Wasze narzekanie i uwagi wobec tego pozostana puste. Uwagi o grze tak, ale to kwestia techniczna o ktorej podejmuja decyzje ludzi wyzej. A to ze ktos podniosl ze "my placimy, my wymagamy" - jesli firmie nie bedzie sie oplacalo utrzymywac gry, zamkna ja po prostu. Nie beda sie bawic w jakies protesty, skargi i petycje - bez mrugniecia okiem. Gra ma zarabiac, nie zarabia - bye bye :)