Zobacz wyniki ankiety: Czy uważacie że nazwy powinny być zmienione?

Głosujących
93. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak, na proste nazwy typu "producent czcionek"

14 15.05%
  • Tak, na nazwy historycznie poprawne

68 73.12%
  • Nie, niech zostanie jak jest, to tylko gra

7 7.53%
  • Nie interesuje mnie to

4 4.30%
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Nazwy nowych budynków

Początkujący Odkrywca Awatar Fredek_z_F-K
    Serwer
    Nowa Ziemia

Nazwy nowych budynków

Z ciekawości zajrzałem do wikipedii. I co?
    Szmuklerz zajmował się pasmanterią.
    Snycerstwo z całą pewnością nie było rzemiosłem polegającym na produkcji czcionek.
    Gisernia za to była miejscem, gdzie czcionki produkowano

Cóż, to tylko gra, nazwy są tylko umowne, ale... nieletni zaczną się uczyć niechcący, że snycerz produkował czcionki, szmuklerz oprawy a giser stalówki. Pamiętam, że swego czasu zmieniono nazwę piwa na napitek - to miało coś wspólnego z ochroną nieletnich chyba?

Dlatego myślę, że polskie nazwy tych budynków (poza papierniami) powinny brzmieć: Producent czcionek (Gisernia?), Producent opraw i Producent stalówek. Ewentualnie nazwy historyczne na te rzemiosła, ale prawidłowe.

Odkrywca
    Serwer
    Nowa Ziemia
    To była pierwsza rzecz, na jaką zwróciłem uwagę po prezentacji systemu na polskich serwerach, ale nie chciałem proponować zmian, bo jak kiedyś zaproponowałem magazyn zaopatrzenia, zamiast magazynu prowiantu, to się parę osób oburzyło, że to pierdoły. Skoro tak, to w sumie co za różnica, czy szewc szyje buty czy kurtki...
    No ale jeśli już miałyby być zmiany, to chyba na coś, co budzi najmniejsze wątpliwości, czyli na przykład "producent czcionek".

Odkrywca Awatar zwolk
    Serwer
    Słoneczny Gród
    W ramach ochrony nieletnich przed radosną twórczością tłumacza jestem za nazwami prostymi. Przynajmniej od razu będzie wiadomo co w danym budynku jest produkowane. Obecne nazwy może i fajnie brzmią, ale nijak się mają do rzeczywistości.

Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    No dobra, ale co z klimatem? Ja wiem że sporo graczy TSO to hardkorowcy, ale tacy i tak wiedzą co się gdzie produkuje. Bardziej klimatyczne były by historyczne nazwy IMHO.

Odkrywca Awatar thordis
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Pewnie że było by fajnie jakby zostały użyte historyczne nazwy, ale jak widać z tym użyciem średnio wychodzi i zamiast walorów edukacyjnych wychodzi potworek.

Odkrywca Awatar Gizmo09
    Serwer
    Kolonia
    Mi tam obojętne jak się nazywają, ważne że wiadomo o co chodzi i co produkują

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Jestem za nazwami historycznymi , jeśli jest taka możliwość oczywiście )

Osadnik
    Serwer
    Dolina Odkrywców
    Płatnerz też zajmował się zbrojami a nie produkcją kusz czy broni w ogóle.

Początkujący Odkrywca
    Serwer
    Nowa Ziemia
    A rezdydencja powinna nazywać się kamienicą hahaha

Odkrywca Awatar zwolk
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Co do Płatnerza, to kolejny ciekawy przykład. Gdyby to, co robi było takie oczywiste, to nie potrzebowałby dopisku "(kusze)". A tak mamy kogoś, kto tak naprawdę produkował coś zupełnie innego, ale fajnie brzmi.

Rezydencji bym się nie czepiał, to w końcu też budynek mieszkalny, podobnie jak kamienica, więc tu akurat nie ma niejasności. Za to u kupca zmieniłbym nazwę aktu własności domu na akt własności rezydencji. W końcu w realiach gry dom a rezydencja to dwa różne budynki o różnej pojemności.

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów