Wojsko
1. Na szkolenie "mieczników" i łuczników po 10 mieczów/łuków. Czy aż tyle ich niszczą podczas szkolenia?
2. 40 koni na jednego jeźdźca trochę dziwi. Jeden rekrut zajeżdża aż 40 koni podczas szkolenia. Odnośnie konnicy zapytam czy ktoś widział konnice bez broni (ani miecza ani kopi ani nic). Ja osobiście nie widziałem konnicy która atakuje tratując i zadaje mniej obrażeń niż piechota!!
Gospodarka
1. 16 bel drzewa liściastego na 1 długi łuk. To jest astronomiczna przesada. Już 1 bela na 1 łuk była by przesadą.
2. Jedno zwierze daje 1 sztuki mięsa czy tylko ja widzę w tym paranoje. Co myśliwy robi z resztą mięsa? Idąc tym tropem 4 części mięsa daje 1 wędlinę. Wyciągając wnioski 4 zwierzęta dają 1 wędlinę.
3. Pierwszy poziom huty żelaza przetapia 4 jednostki rudy i 6 jednostek węgla na 1 sztabkę to Ok trochę sporo ale do przełknięcia. Dalej idąc po drzewku technologicznym pierwszy poziom huty stali przetapia 2 sztaby żelaza i 6 jednostek węgla w 1 sztabę stali !!! Czyli redukuje z 2 jednostek żelaza na 1 jednostkę stali. Co się dzieje z żelazem znika?? Dalej pierwszy poziom miecznika przetapia 2 sztaby stali i 16 jednostek węgla!!!! na 1 miecz. Podliczając na 1 stalowy miecz zużywa się 16 rud żelaza. Nie licząc już węgla.
4. Huta złota przetapia 2 rudy i 8 jednostek węgla na 1 sztabę ok. Dalej już nie jest tak kolorowo. Mennica przetapia 4 sztabki na 1 monetę!!! Czyli 8 rud na 1 monetę. Z jednej kopalni (300 rudy) wychodzi tylko 37,5 monet. Biorąc pod uwagę że kopalnia kosztuje 1400 drzewa liściastego 1400 marmuru 1500 młotków jest to bardzo mało monet. Zawsze myślałem że sztaba złota jest większa od monety i z jednej sztaby robi się kilka monet. W Settlersach okazuje się że nawet jedna sztaba nie wystarczy na 1 monetę i trzeba aż 4 sztab na 1 monetę.
Zapewne wielu powie że się czepiam. Mają do tego prawo. Ja osobiście lubię jak gra jest jak najbardziej realistyczna i logiczna. Już wcześniej mówiłem o walce i co mi się tam nie podoba wydaje mi się że jestem w tym osamotniony. Dodam tylko że miałem taką walkę w której mając takie same jednostki i tyle samo jak przeciwnik została mi 1 jednostka. Czyli prawie wszyscy wojownicy zabili się jednocześnie!!! Trochę mało realne.